Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2022, 18:10
Čas čítania 0:42
Tímea Krauszová TASR

Česko-slovenský film Terezy Nvotovej uspel na medzinárodnom festivale, získal cenu za najlepší film

FILMY A SERIÁLY ČESKO-SLOVENSKÉ FILMY SLOVENSKÝ FILM SVETLONOC
Uložiť Uložené

Príbeh zo slovenskej dedinky oslovil medzinárodnú porotu.

Česko-slovenský koprodukčný film režisérky Terezy Nvotovej Svetlonoc získal ocenenie Zlatý leopard za najlepší film na švajčiarskom filmovom festivale v Locarne. Ocenila ho porota súťažnej sekcie Súčasná kinematografia, informuje Jiří Vaněk z českého Štátneho fondu kinematografie. Pre viac správ o slovenských filmoch klikni sem.

Nečakaný úspech

Mysteriózna dráma Svetlonoc (Nightsiren) slovenskej režisérky Terezy Nvotovej je príbehom mladej ženy Šarloty, ktorá sa vracia do rodnej horskej dediny. Hľadá tam odpovede na nezodpovedané otázky o svojom problémovom detstve. Keď sa však snaží odhaliť pravdu, dedinčania ju obvinia z čarodejníctva a vraždy.

Svetlonoc.
Svetlonoc. Zdroj: BFILM/Svetlonoc

Nvotová nečakala, že film získa medzinárodné uznanie. „Mám strašnú radosť, nečakala som, že príbeh z malej dedinky v slovenských horách bude tak silno rezonovať u medzinárodného publika. Evidentne problémy, ktoré musia riešiť naše hrdinky, mu nie sú až také cudzie,“ povedala po slávnostnom ceremoniáli.

Anketa:
Sleduješ česko-slovenské filmy?
Občas si pozriem niečo, čo má hype.
Poznám len staré klasiky.
Českú a slovenskú produkciu nesledujem.
Občas si pozriem niečo, čo má hype.
50 %
Poznám len staré klasiky.
27 %
Českú a slovenskú produkciu nesledujem.
23 %

Svetlonoc je druhým celovečerným hraným filmom 34-ročnej režisérky, ktorá debutovala snímkou Špina na festivale v Rotterdame v roku 2017. Na odovzdávaní Cien českej filmovej kritiky 2017 zvíťazila Špina v kategórii najlepší film. Za dokument Mečiar dostala režisérka hlavnú cenu Trilobit 2018, ktorá sa udeľuje v oblasti audiovízie.

Domov
Zdieľať
Diskusia