Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Košický svetový kraj.
3. augusta 2022, 11:30
Čas čítania 3:28
Sponzorovaný obsah

Čo by si mal určite stihnúť za víkend v Košickom kraji? Inšpiruj sa tipmi hokejistu Slafkovského

Čo by si mal určite stihnúť za víkend v Košickom kraji? Inšpiruj sa tipmi hokejistu Slafkovského
Zdroj: Refresher / archív Mareka Frťalu
ZAUJÍMAVOSTI KAM CEZ VÍKEND KAM NA VÝLET – SLOVENSKO KOŠICE ZAUJÍMAVÉ MIESTA NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Vychutnáš si autentickú atmosféru Košíc a okolia.

Každú letnú sezónu si väčšina z nás v duchu hovorí: sem chcem ísť a toto musím skúsiť. Koľko zo svojich plánov naozaj uskutočníš? Ambiciózne myšlienky občas naruší realita a nie vždy sa nám podarí zažiť všetko, čo sme chceli. Skvelý výlet nemusí byť len o tom, aby si sa pochválil fotkami vyrážajúcimi dych na sociálnych sieťach, niekedy je dôležitejší zážitok. S rovnakou myšlienkou prišla aj nová kampaň Kraj sveta. Tentoraz spojila sily s Jurajom Slafkovským, ktorý pripravil zoznam autentických zážitkov z Košického kraja.

„Bucket list“ dostal prezývku Slafkovského sedmička a zvládneš ho za dva dni. Namiesto návštevy stále rovnakých miest alebo pozerania Netlixu poď zažiť niečo iné a vychutnaj si atmosféru Košického kraja podľa odporúčania hviezdy slovenského hokeja. 

1. Zdolaj Slafkovský štít po cyklotrase na Červený breh

Nielen „bucket list“, ale aj nová atrakcia Slafkovský štít dostala dočasné pomenovanie po rodákovi z Košíc. Nejde o žiadny krkolomný výstup, po cyklotrase Červený breh sa tam dostaneš rekreačným tempom iba za pol hodinku. Na bicykli to dáš za pár minút. Ako sa zo všedného kopca stal „Slafkovský štít“ ti prezradí nasledujúce video: 

2. Strať sa v strede Stratenskej píly

Predstav si, že ležíš na loďke, obklopený čistou vodou a slnečné lúče ťa príjemne pália na pokožke. Pravdepodobne si sa v myšlienkach preniesol do nejakej inej krajiny, však? Tichý záliv, ktorý ti pripomenie scény ako z Vikingov nájdeš aj v košickom regióne. Priehrada Palcmanská Maša vytvára harmóniu s okolitou prírodou a po vodnej cestičke ťa dovedie k Stratenskej píle. Z bývalej zaplavenej píly vznikol pokojný chatový úsek, ktorý patrí do chránenej oblasti. 

Voda je taká priezračná, že uvidíš plávať množstvo rakov a pstruhov. Môžeš si vopred prenajať loďku alebo paddleboard a vychutnať si plavbu po tichom zálive, skalnaté útvary a priechod popod železničný most. Ak ti spoznávanie po vodnej hladine príliš nevyhovuje, trasu môžeš prejsť peši alebo na bicykli. 

rezervuj si loďku alebo bicykel
košice
Zdroj: Košice Región Turizmus

3. Dopraj si Klídek medzi foodtruckmi na Aničke

Pohoda, „klídek“ a... vieš, ako tá pesnička pokračuje ďalej. Medzi zastávky si pripíš gastrozážitok v podobe foodtruckov v parku na Aničke. Skvelé jedlo v Košiciach nájdeš na rôznych miestach, ale tento streetfood stojí zato. Vychutnáš si grécku kuchyňu, poriadny burger alebo lokálne špeciality. K tomu ti načapujú remeselné pivo z okolia

košice
Zdroj: Košice Región Turizmus

4. Zjazdi jazero na wakeboarde v Trixen Parku

Aby si mal z výletu poriadny zážitok a nevadí ti malá dávka adrenalínu, zastav sa na jazere v Trixen Parku. Tento lyžiarsky areál neovplyvnia ani letné horúčavy a nájdeš ho priamo v meste. Namiesto klasických lyží alebo snowboardu nahoď vodné lyže či wakeboard a zjazdi vodnú hladinu. 

Nepotrebuješ roky tréningu, záchranný čln je stále v pohotovosti, dozerajú na to aj odborníci – napríklad majstri sveta Európy vo vodnom lyžovaní ako Samuel Saxa alebo svetový rekordman Alexander Vaško. Stačí si iba kúpiť lístok na vlek, všetko ostatné si bez problémov vieš prenajať, dokonca aj neoprén. 

Poď na vodnú hladinu
košice
Zdroj: Wake & Ski Park Trixen Košice

5. Potiahni párty na lodi z Viničiek až za hranice

Na vodnej hladine ešte zostaneme. Vychutnaj si dobré jedlo a víno z tokajskej oblasti počas plavby po rieke Bodrog, ktorú môžeš spojiť aj s návštevou viníc a pamiatok. Začínaš v prístave za obcou Viničky a postupne sa preplavíš až do susedného Maďarska. Následne zakotvíš v meste Sárospatak, kde môžeš navštíviť miestny hrad, alebo až v Tokaji, kde Bodrog zaniká sútokom s riekou Tisa.

V prístave si môžeš vybrať jednu z dvoch lodí. Loď Artur bola vyrobená ešte v roku 1936, patrila maďarskej vláde a využívali ju významní admiráli. Uzavretá paluba je rozdelená na dva salóny bez terasy. Druhá loď s názvom LX-Flora ponúka viac komfortu, má krytú aj otvorenú palubu s VIP salónom. 

uži si plavbu
košice
Zdroj: Košice Región Turizmus

6. Vylož si nohy v Bio hoteli & wellness Zlatý Hýľ

Hotel nájdeš iba šestnásť kilometrov od Košíc, a to uprostred lesov Slovenského rudohoria. V tomto rezorte si naozaj potrpia na kvalitné a lokálne suroviny, ktoré pochádzajú z ich vlastnej farmy alebo od dodávateľov z okolia. 

Relax si môžeš dopriať vo Wellnes & Spa časti, kde nájdeš plavecký bazén, saunu (bylinkovú, suchú, parnú či infra), vonkajší ochladzovací bazén, VIP zónu, jacuzzi, fitnes a oddychovú zónu s výhľadom na prírodu.

Po procedúrach si môžeš vychutnať skvelý drink v Lobby bare a Cigar & Cognac bare alebo sa vybrať na degustáciu do vinárne, kde nájdeš domáce aj svetové vína. 

košice
Zdroj: Košice Región Turizmus

7. Kultúrna bodka na záver

V centre súčasného umenia a kultúry v Tabačke v Kulturfabriku nájdeš každú stredu iný program, ako napríklad koncerty, workshopy alebo cestovateľské besedy. V Tabačke prezentujú súčasnú lokálnu a medzinárodnú produkciu v hudbe, tanci, divadle, výtvarnom umení, literatúre, filme, dizajne a architektúre.

košice
Zdroj: Košice Región Turizmus

Kino Úsmev stojí na Kasárenskom námestí od roku 1922 a je jedným z najstarších kín v Košiciach. V centre mesta si okrem filmového zážitku vychutnáš aj skvelé drinky. Keď ti počas premietania vyhladne, pred kinom nájdeš zaparkovaný foodtruck.

K filmovému maratónu si pripíš Záhradné kino, ktoré bolo prvýkrát otvorené v roku 1956. Patrí ku kinu Úsmev, minulý rok sa dočkalo čiastočnej rekonštrukcie a znovuotvorenia. Filmy sleduješ pohodlne zo sedacieho vaku a pod holým nebom. 

poď do kina

Preskúmaj neobjavené kúty Košického kraja a inšpiruj sa Slafkovského sedmičkou alebo si vytvor vlastný „bucket list“. Nezáleží na tom, či na výletoch vyhľadávaš dobré jedlo, adrenalín alebo miestne umenie a kultúru – v Košiciach si prídeš na svoje.

košice
Zdroj: Košice Región Turizmus
slafkovský, slafkovký štít slafkovský štít slafkovský štít Palcmanská Maša.
Zobraziť galériu
(25)
Domov
Zdieľať
Diskusia