Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2022, 15:30
Čas čítania 1:06
Martin Mičuda

Mini s unikátnym kabrioletom Cooper SE poukazuje na elektrifikovanú zábavu budúcnosti pod holým nebom

Mini s unikátnym kabrioletom Cooper SE poukazuje na elektrifikovanú zábavu budúcnosti pod holým nebom
Zdroj: Mini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Jedinečný exemplár je akési spojenie bežne dostupných modelov Cooper S Cabrio a Cooper SE.

Automobilka Mini už dávnejšie ohlásila, že budúca generácia jej najikonickejšieho modelu už presedlá výlučne na elektrický pohon. Čisto elektrická verzia však existuje aj v súčasnosti, pretože už nejaký ten rôčik sa v portfóliu nachádza model Cooper SE. Ten je k dispozícii výhradne v štandardnom pevnom vyhotovení, no teraz nám značka servíruje Cooper SE aj v otvorenom variante kabriolet.

Odporúčané
TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka 18. júla 2022, 12:30

Nie je to pritom sériová verzia, ale unikátny exemplár, ktorý ukazuje, ako by mohla pokračovať cesta k úplne elektrickej prémiovej značke, ktorá by v budúcnosti mala elektrifikovať aj klasickú športovú jazdu pod holým nebom.

Mini navyše tvrdí, že práve odhalený model je jediným prémiovým kabrioletom na svete s plne elektrickým pohonom v segmente malých áut. Jedinečný exemplár je akési spojenie bežne dostupných modelov Cooper S Cabrio a Cooper SE. S prvým menovaným ho spája tvar, typ aj rozmery samotnej karosérie spolu s plátennou strechou, identický je dokonca aj batožinový priestor s objemom160 litrov.

Mini, Cooper, Cooper SE, Convertible,
Zdroj: Mini

Od čisto elektrickej verzie Cooper SE si napokon novinka prepožičiava celú elektrickú sústavu. Tú tvorí predný elektromotor s výkonom 135 kW/184 koní, ktorý vie zaručiť akceleráciu z pokoja na rýchlosť 100 km/h len za 7,7 sekundy. Batéria s kapacitou vyše 32 kWh je rovnako umiestnená pred zadnou nápravou a zabezpečuje dojazd okolo 230 kilometrov.

Odporúčané
Vyskúšali sme slovenské Auto roka 2022. Je vizuálne atraktívny Peugeot 308 naozaj hodný prestížneho titulu? Vyskúšali sme slovenské Auto roka 2022. Je vizuálne atraktívny Peugeot 308 naozaj hodný prestížneho titulu? 15. júna 2022, 14:30

Plne elektrická, a teda aj mimoriadne tichá plátenná strecha sa dá otvoriť a zatvoriť za menej ako 18 sekúnd. Stlačením tlačidla možno so strechou manipulovať pri rýchlosti do 30 km/h a umožňuje tri polohy – otvorená, zatvorená alebo ako akési strešné okno. Výrobca tvrdí, že sériová výroba v tejto generácii už nie je v pláne, už čoskoro by sme však mali spoznať úplne nové Mini, ktoré zrejme ako elektromobil uvidíme aj bez strechy.

Mini, Cooper, Cooper SE, Convertible,Mini, Cooper, Cooper SE, Convertible,Mini, Cooper, Cooper SE, Convertible,Mini, Cooper, Cooper SE, Convertible,
Zobraziť galériu
(11)
Domov
Zdieľať
Diskusia