Daj šancu grilovačke bez mäsa. S týmto receptom jej dáš nový rozmer.
Chutná grilovačka môže byť aj bez mäsa. Neveríš? Priprav si čerstvú zeleninu, ovocie a zopár veggie chuťoviek, a my ti garantujeme, že za pár minút pripravíš chutný obed alebo večeru. Soňa Makranská, profíčka z vegánskeho bistra v Prievidzi, ktorú na Instagrame nájdeš aj pod prezývkou Sova_huhu, ti prezradí, ako na to. A pridala aj svoj obľúbený recept.
Soňa často radí „nevegetariánom“, ktorí chcú vyskúšať rastlinné menu. Inšpiruj sa aj ty jej tipmi:
Tip č. 1: Zabudni na predsudky voči grilovaniu zeleniny alebo rastlinných náhrad. „Tajomstvo úspechu sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu,“ hovorí skúsená vegánka.
Tip č. 2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. „Použi tvoje obľúbené ingrediencie, nešetri bylinkami a spoľahni sa na rastlinné tofu, ktoré najprv osuš v utierke a pred naložením ho popichaj vidličkou,“ dodáva.
Tip č. 3: K opečenej zelenine a grilovanému tofu sa výborne hodí chutná majonéza alebo jogurtový dip. Rastlinnú majonézu pripravíš s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.
Tip č. 4: „Na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí Soňa Makranská. „Moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“
Tip č. 5: Ešte stále veríš tomu, že na grilovačke nesmie chýbať poriadne mäso? Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného mäsožravca. Chutné veggie výrobky nájdeš napríklad v Kauflande. A nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, aj v aktuálnom letáku „Veggie leto“.
Vyskúšaj zeleninové tofu špízy a lá Sova_huhu
Ingrediencie na štyri špízy:
- 8 ks šampiňónov
- 8 ks cherry paradajok
- 1 ks tofu K-take it veggie solené krájané
- 1 ks cibule
- 1 ks papriky
- 1/2 cukety
- 6 ks mini kukuričiek
Krémová bylinkovo-cesnaková marináda:
- 1 ks K-take it veggie sójovej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- nastrúhaná kôra z polovice citróna
- soľ a čierne korenie
- štipka údenej papriky
- najemno nasekané obľúbené čerstvé bylinky
Postup:
Zeleninu a tofu K-take it veggie nakrájame na približne rovnaké kúsky a napichujeme na špajle. Už hotové špízy potrieme marinádou, ktorú si vedľa v miske zmiešame. Na grile sprudka pečieme zo všetkých strán. Podávame so zemiačkami z pahreby, ktoré si môžeme pred grilovačkou predvariť.