Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti Kaufland.
20. júla 2022, 9:40
Čas čítania 1:24
Sponzorovaný obsah

Grilovať môžeš aj bez mäsa. Vyskúšaj tipy od spoluzakladateľky vegánskeho bistra v Prievidzi

GASTRO VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené

Daj šancu grilovačke bez mäsa. S týmto receptom jej dáš nový rozmer.

Chutná grilovačka môže byť aj bez mäsa. Neveríš? Priprav si čerstvú zeleninu, ovocie a zopár veggie chuťoviek, a my ti garantujeme, že za pár minút pripravíš chutný obed alebo večeru. Soňa Makranská, profíčka z vegánskeho bistra v Prievidzi, ktorú na Instagrame nájdeš aj pod prezývkou Sova_huhu, ti prezradí, ako na to. A pridala aj svoj obľúbený recept. 

Soňa Makranská, profíčka z vegánskeho bistra v Prievidzi.
Soňa Makranská, profíčka z vegánskeho bistra v Prievidzi. Zdroj: Kaufland

Soňa často radí „nevegetariánom“, ktorí chcú vyskúšať rastlinné menu. Inšpiruj sa aj ty jej tipmi:

Tip č. 1: Zabudni na predsudky voči grilovaniu zeleniny alebo rastlinných náhrad. „Tajomstvo úspechu sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu,“ hovorí skúsená vegánka.

Tip č. 2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. „Použi tvoje obľúbené ingrediencie, nešetri bylinkami a spoľahni sa na rastlinné tofu, ktoré najprv osuš v utierke a pred naložením ho popichaj vidličkou,“ dodáva.

Tip č. 3: K opečenej zelenine a grilovanému tofu sa výborne hodí chutná majonéza alebo jogurtový dip. Rastlinnú majonézu pripravíš s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.

Tip č. 4: „Na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí Soňa Makranská. „Moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“

Tip č. 5: Ešte stále veríš tomu, že na grilovačke nesmie chýbať poriadne mäso? Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného mäsožravca. Chutné veggie výrobky nájdeš napríklad v Kauflande. A nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, aj v aktuálnom letáku „Veggie leto“.

kaufland, veggie
Zdroj: Kaufland

Vyskúšaj zeleninové tofu špízy a lá Sova_huhu

Ingrediencie na štyri špízy:

  • 8 ks šampiňónov
  • 8 ks cherry paradajok
  • 1 ks tofu K-take it veggie solené krájané
  • 1 ks cibule
  • 1 ks papriky
  • 1/2 cukety
  • 6 ks mini kukuričiek

Krémová bylinkovo-cesnaková marináda:

  • 1 ks K-take it veggie sójovej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • soľ a čierne korenie
  • štipka údenej papriky
  • najemno nasekané obľúbené čerstvé bylinky

Postup:

Zeleninu a tofu K-take it veggie nakrájame na približne rovnaké kúsky a napichujeme na špajle. Už hotové špízy potrieme marinádou, ktorú si vedľa v miske zmiešame. Na grile sprudka pečieme zo všetkých strán. Podávame so zemiačkami z pahreby, ktoré si môžeme pred grilovačkou predvariť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia