Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2022, 10:49
Čas čítania 0:47
Tímea Krauszová

Maďarsku dochádza benzín napriek obmedzeniam pri nákupe. Stropovanie cien má svoje limity, upozorňuje riaditeľ MOL

NEWS MAĎARSKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Stropovanie cien benzínu v Maďarsku skôr či neskôr skončí, pretože inak to je neudržateľné, povedal.

Nižšie ceny benzínu v Maďarsku spôsobujú nedostatok pohonných látok. Nepomáha ani obmedzenie množstva benzínu na nákup, generálny riaditeľ MOL Zsolt Hernádi vraví, že sú ďaleko za tým bodom, keď môže benzín stáť len 480 forintov za liter. Informuje o tom ATV.

Hazardujú so zásobami

Podľa Hernádiho je stropovanie cien neudržateľné a Maďarsko sa nachádza v mimoriadne nebezpečnej situácii. Jedným z následkov je totiž nedostatok benzínu. Vytváranie zásob je pri vysokej konzumácii za nízku cenu pomalé, krajina má k dispozícii len zhruba tretinu potrebného množstva. Z pohľadu trhu bude potrebné stropovanie skôr či neskôr zastaviť, povedal Hernádi.

Odporúčané
Stropovanie cien je len presunutie straty na iný subjekt, hovorí analytik Radovan Ďurana Stropovanie cien je len presunutie straty na iný subjekt, hovorí analytik Radovan Ďurana 30. júna 2022, 18:30

V súčasnosti si ľudia na čerpacích staniciach MOL môžu za zvýhodnenú cenu kúpiť maximálne 50 litrov benzínu, Hernádi dúfa, že tento limit nebudú musieť ešte viac skresať.

Situáciu sťažuje fakt, že pre nízku cenu stúpa konzum. Okrem toho, rafinériu v meste Százhalombatta čaká čiastočná údržba, takže v priebehu augusta zastaví bude prevádzka fungovať len na 35 % celkovej kapacitu, a prevádzka Slovnaftu zas stojí až do 20. júla, vysvetlil zložité okolnosti Hernádi. Podľa neho je súčasné fungovanie hazardné.

V zmysle nariadenia maďarskej vlády od piatka 27. mája 2022 môžu v Maďarsku tankovať pohonné látky za regulované ceny iba vozidlá s maďarským evidenčným číslom

Domov
Zdieľať
Diskusia