Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2022, 9:17
Čas čítania 1:12
Tímea Krauszová

Organizátor Pohody sa ospravedlnil za prítomnosť biskupa Jozefa Haľka: neboli sme dostatočne citliví

NEWS FESTIVAL POHODA LGBT+ POHODA 2022 RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Jozef Haľko bol nominovaný aj na Homofóba roka.

Na festivale Pohoda bola už niekoľkýkrát spovednica, v ktorej spovedal biskup Jozef Haľko. Neslávne sa preslávil, keď kritizoval bozk dvoch žien v slovenskom seriáli Priznanie na RTVS, a za jeho homofóbne výroky bol taktiež nominovaný na anticenu Homofób roka. Za šíriteľa nenávisti a homofóbie ho označil aj Inštitút ľudských práv. 

Na jeho prítomnosť na festivale aktivisti reagovali tým, že na spovednicu vyvesili dúhovú vlajku. Viacerí hudobníci sa aj priamo počas koncertov voči homofóbii vyhradili, vyjadril sa už aj organizátor Pohody Michal Kaščák. Za prítomnosť Haľka sa ospravedlnil v Denníku N.

Neboli sme dosť citliví

Podľa Kaščákovho vysvetlenia bol Haľko na Pohode tretíkrát. V roku 2019 boli na spovednicu od návštevníkov výborné ohlasy a keď sa Haľko sám opýtal, či by mohol prísť znova, organizátorovi sa ten nápad pozdával. Evidoval homofóbne výroky spojené so seriálom na RTVS a práve preto ďalšiu návštevu biskupa zvažovali na porade.

Odporúčané
Na Pohode dostal priestor homofóbny biskup Haľko. Aktivisti zareagovali zavesením dúhovej vlajky na spovednicu Na Pohode dostal priestor homofóbny biskup Haľko. Aktivisti zareagovali zavesením dúhovej vlajky na spovednicu 10. júla 2022, 7:43

Rozhodli sa, že mu to umožnia. „Mysleli sme si, že ukážeme, že sme výrazne tolerantnejší ako on. Jeho chuť prísť som považoval za istý druh odvahy a sebareflexie. V tomto uvažovaní som zle odhadol situáciu, čo považujem za chybu,“ povedal Kačšák pre N-ko.

Sklamalo ho, že zo strany biskupa nezaznel názor smerujúci k pochopeniu alebo tolerancii. Spätne vníma, že organizátori neboli dostatočne citliví. „Mieru tolerancie sme priniesli až k tolerovaniu názorov, ktoré toleranciu porušujú až príliš zásadným spôsobom. Ospravedlňujem sa všetkým ľuďom, ktorých sa to dotklo.“

Biskup Haľko začiatkom roka na epizódu seriálu Priznanie reagoval veľmi kriticky. 

„Je to ‚naprosto‘ nenáležité v súvislosti s utečeneckou tematikou, ktorú vnímam ako zneužitú na homosexuálnu propagandu,“ povedal s tým, že lesbické správanie mohli v tomto čase vidieť aj 15-ročné deti, čo môže byť „veľmi škodlivé, až devastačné“. Dodal, že takéto prezentovanie je nebezpečné aj pre ľudí, ktorí majú tento „problém“. Scénu s bozkom dvoch žien vnímal ako podsúvanie ideológie a manipuláciu divákov.

Domov
Zdieľať
Diskusia