Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2022, 7:22
Čas čítania 1:05
Ema Stanovská

Japonského expremiéra Abeho postrelili počas prejavu voličom. Je hospitalizovaný a nejaví známky života

NEWS JAPONSKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Podľa očitých svedkov neznámy muž vystrelil na expremiéra dvakrát, pričom prvý raz minul, ale druhý raz zasiahol Abeho do chrbta. Ten okamžite s krvácaním spadol na zem.

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe sa v japonskej prefektúre Nara pravdepodobne stal obeťou atentátu. Expremiéra hospitalizovali a odvtedy neprejavuje základné životné funkcie. TASR o tom informuje na základe piatkových správ agentúr AFP a Reuters.


Abe sa prihováral voličom v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami v meste Nara, keď sa ozvali zvuky výstrelov, píše AFP s odvolaním sa na japonskú verejnoprávnu stanicu NHK a tlačovú agentúru Kjódo.


Šesťdesiatsedemročný expremiér skolaboval a krvácal z krku, uviedol zdroj z prostredia Abeho Liberálno-demokratickej strany (LDP). Táto strana a ani miestna polícia však tieto informácie nedokázali bezprostredne potvrdiť. NHK taktiež oznámila, že na mieste zadržali jedného podozrivého muža.

Podľa svedkyne sa Abe zrútil k zemi po druhom výstrele, následne mu prítomní poskytovali masáž srdca. Ako uvádza NHK, Abe mal zranenia na pravej strane krku a na hrudníku. Z miesta útoku ho bezprostredne odviezli sanitkou a potom záchranárskym vrtuľníkom do vojenskej nemocnice, píše BBC.

Podľa novších informácií bol atentátnikom bývalý vojak, ktorý na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Útočník Jamagami Tecuja, ktorého spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky, má 41 rokov a slúžil vo vojenskom námorníctve tri roky. Prepustili ho v roku 2005. Podľa NHK sa nepokúsil z miesta činu utiecť.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Abe, ktorý bol najdlhšie slúžiacim japonským premiérom, zastával úrad v roku 2006 a potom znova od roku 2012 do roku 2020. Napokon odstúpil zo zdravotných dôvodov.

BBC pripomína, že v Japonsku sú ručné zbrane zakázané a podobné prípady násilia sú zriedkavé – o incidentoch politického násilia takmer nepočuť.

Domov
Zdieľať
Diskusia