Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2022, 10:46
Čas čítania 1:19
Viktor Kniš TASR

Žraloky v Hurgade zabíjali Európanov. Slováci dovolenky do Egypta nerušia

NEWS DOVOLENKA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Červené more je obľúbenou turistickou destináciou, kde sa bežne vyskytujú žraloky, no zriedkakedy útočia na ľudí, plávajúcich vo vymedzených oblastiach.

Dve ženy, Rakúšanka a Rumunka, prišli v piatok o život pri útoku žraloka pri egyptskom pobreží Červeného mora. Obe ženy napadol žralok pri plávaní južne od letoviska Hurgada. Či išlo o toho istého jedinca, zatiaľ nie je známe.

Na ľudí útočia zriedka

Podľa agentúry APA v prípade Rakúšanky išlo o 68-ročnú ženu zo spolkovej krajiny Tirolsko, ktorá bola na dovolenke v Egypte. Pri útoku prišla o ruku a nohu a zomrela v nemocnici. 


Rumunské ministerstvo zahraničných vecí s odvolaním sa na informácie získané od egyptských úradov potvrdilo v nedeľu ďalšie úmrite.


Úrady guvernorátu Červené more v piatok nariadil zatvorenie všetkých pláží v oblasti na tri dni.


Červené more je obľúbenou turistickou destináciou, kde sa bežne vyskytujú žraloky, no zriedkakedy útočia na ľudí, plávajúcich vo vymedzených oblastiach.


V roku 2018 tam pri útoku žraloka zahynul český turista, v roku 2015 bol obeťou turista z Nemecka. V roku 2010 sa počas piatich dní odohralo pri letovisku Šarm aš-Šajch päť útokov žraloka, pri ktorých prišiel o život nemecký občan a ďalší štyria zahraniční turisti utrpeli zranenia.


Egypt sa vo veľkej miere spolieha na príjmy z cestovného ruchu práve z oblasti Červeného mora, kam mieri približne 65 percent turistov, navštevujúcich túto krajinu.

Slováci zatiaľ dovolenky do Egypta nerušia

Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes tvrdí, že s podobnými udalosťami treba počítať, pretože žraloky sú v mori doma. 

„Takáto situácia môže z času na čas nastať. Pretože v mori žijú žraloky a treba s tým počítať. Vo väčšine prípadov je aj nejaké racionálne vysvetlenie, prečo sa takýto útok odohral. Aj teraz sa pátra po príčinách a sú známe isté indície,“ citujú Berkesa Aktuality na základe slov z ranného vysielania v Markíze.

Podľa neho mohla netradičné správanie žralokov spôsobiť nedávno potopená loď s množstvom oviec. Žraloky sa preto mohli začať chovať nevyspytateľne. Odporúča napríklad, aby sa turisti vyhýbali plávaniu v mori v skorých ranných hodinách a neskoro popoludní. 

Ľudia, ktorí cestujú do Egypta, vedia, že takéto riziko hrozí a väčšina z nich sa správa obozretne,“ povedal Berkes. 

Anketa:
Zrušil by si zo strachu zo žralokov v mori dovolenku? 
Určite nie
Asi áno 
Určite nie
71 %
171 Hlasov
Asi áno 
29 %
71 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia