Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2022, 12:28
Čas čítania 0:50
Ema Stanovská

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Rusko dobylo celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Ukrajina to popiera

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Rusko dobylo celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Ukrajina to popiera
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Informáciu prevzal portál BBC z ruskej tlačovej agentúry TASS, ktorá citovala tamojšie ministerstvo obrany.

Ruské a separatistické jednotky dobyli mesto Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Oznámil to ruský minister obrany Šojgu. Informáciu prevzal portál BBC z ruskej tlačovej agentúry TASS, ktorá citovala tamojšie ministerstvo obrany.

Ministerstvo obrany predtým oznámilo, že jeho jednotky obkľúčili oblasť v okolí Lysyčanska a teraz bojujú s ukrajinskými jednotkami vnútri mesta.

Vo vyhlásení ruského ministra obrany sa uvádza, že Sergej Šojgu informoval vrchného veliteľa ozbrojených síl Ruskej federácie Vladimira Putina o „oslobodení“ Luhanskej ľudovej republiky.

Ukrajinské ministerstvo to popiera

 Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Jurij Sak však pre BBC povedal, že mesto Lysyčansk nie je pod „úplnou kontrolou“ ruských síl, hoci Moskva tvrdí opak.

Dodal však, že situácia v meste bola „už dlhší čas veľmi intenzívna“ a ruské pozemné sily „nepretržite útočili na mesto“.

„Pre Ukrajincov je hodnota ľudského života najvyššou prioritou, takže niekedy môžeme ustúpiť z určitých oblastí, aby sme ich v budúcnosti mohli znovu získať,“ dodal.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Lysyčansk bol posledné mesto v Luhanskej oblasti, ktoré bránili ukrajinské jednotky. Ruské sily minulý víkend dobyli susedný Severodoneck, ktorý od Lysyčanska oddeľuje iba rieka Severný Donec.


Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v noci na nedeľu pripustil, že mesto Lysyčansk by mohlo padnúť do rúk Rusov. Podľa Arestovyča totiž ruské jednotky prekročili rieku Severný Donec a blížili sa k mestu zo severnej strany.

Domov
Zdieľať
Diskusia