Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2022, 10:47
Čas čítania 0:50
Jana Chovancová

Rusku západ blokuje platby, krajina smeruje k platobnej neschopnosti

Rusku západ blokuje platby, krajina smeruje k platobnej neschopnosti
Zdroj: Unsplash/Michael Parulava/volně k užití
NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Rusko peniaze síce má, no západné krajiny mu kvôli invázii na Ukrajine nechcú platby umožniť.

Rusko malo pred mesiacom termín na to, aby splatilo úroky západným krajinám. Po tom začala plynúť 30-dňová platobná lehota, ktorá je súčasťou bežnej praxe. Ak dlžník nezaplatí na čas, má 30 dní na dorovnanie. Píše denník HNonline na svojej stránke. 

Vyzerá to tak, že Ruská federácia smeruje k vynútenej platobnej neschopnosti. Do nedeľného večera má totiž zaplatiť približne 100-miliónov dolárov, čo pre krajinu nie je problém. Peniaze síce má, no zahraničné krajiny ich odmietajú prijať kvôli ruskej invázii na Ukrajine. 

Ak Rusko svoje dlhy nevyrovná, utrpí tým jeho povesť. Tiež to môže spôsobiť, že niektoprí veritelia začnú proti krajine právne kroky. 

Vedenie krajiny sa niekoľkokrát vyjadrilo, že platobnú neschopnosť neuzná, keďže krajina peniaze na vyrovnanie dlhov má. Rusko sa vyjadrilo, že peniaze už poslalo, no uvalené sankcie im znemožnili zaplatiť podľa zvyklostí. 

„Rusko smeruje k platobnej neschopnosti kvôli sankciám, pretože napadlo Ukrajinu a pácha vojnové zločiny,“ povedal analytik Timothy Ash zo spoločnosti BlueBay Asset Management, ktorý sa venuje mladým trhom. „Má úplne vo svojej moci, aby určilo, čo sa teraz stane.“

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Ruský minister financií Anton Siluanov zdôraznil, že sa západné krajiny snažia Rusko dotlačiť k umelo vyvolanej platobnej neschopnosti. Krajina preto navrhla, že úroky splatí v rubľoch, nie v dolároch. Prezident Vladimir Putin už podpísal dekrét s novým mechanizmom o platbách.

Späť
Zdieľať
Diskusia