Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. júla 2022, 14:30
Čas čítania 4:59
Adam Novosad

Toto je aplikácia BeReal, ktorá spôsobuje „anti-Instagram“ ošiaľ. Nalákala už tisíce Slovákov, namiesto umeliny chce autentickosť

ZAUJÍMAVOSTI BEREAL FACEBOOK INSTAGRAM TWITTER
Uložiť Uložené

Namiesto nastajlovaných fotiek s filtrami z Instagramu čistá autenticita v BeReal. Je aplikácia, ktorá rýchlo naberá na popularite, naozaj taká záživná, ako by sa mohlo zdať?

Žiadne filtre, žiadne nastajlované jedlo, len obyčajné všedné dni a tváre tvojich kamarátov. Anti-Instagram. Toto chce dosiahnuť nová aplikácia BeReal, ktorá vracia fungovanie sociálnych sietí do čias, keď nikto nemal dôvod stráviť desiatky minút nad úpravou momentiek zo svojho všedného dňa. Medzi Slovákmi si získava čoraz väčšiu popularitu.

„Každý deň v rozdielny čas dostanú všetci naraz notifikáciu, aby odfotili a zdieľali fotku do dvoch minút. Nový a unikátny spôsob, ako objaviť to, kým v skutočnosti sú tvoji priatelia v ich každodennom živote,“ opisuje fungovanie aplikácie oficiálny web sociálnej siete. 

V skutočnosti však nie je sociálna sieť, na ktorej zdieľaš tie najobyčajnejšie momentky zo svojho bežného dňa, až taká vzrušujúca, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Ak ťa dnes už nudí Instagram, tak na BeReal začneš mať rovnaký pocit po pár hodinách. Napriek tomu si aplikáciu sťahuje čoraz viac ľudí, medzi ktorými sú už aj slovenskí influenceri. Do mája tohto roku si ju stiahlo už viac ako desať miliónov ľudí, píše Bloomberg.

bereal
Zdroj: Refresher/Adam Novosad

Dve minúty denne, autentická fotka a selfie. Ako funguje BeReal?

Aplikácia BeReal funguje presne tak, ako o sebe sama tvrdí. Nainštaluješ si ju do mobilu, počkáš, kým ti v náhodný čas počas dňa pošle notifikáciu s oznamom, že ti zostávajú dve minúty na vytvorenie fotografie, a potom sa len odfotíš.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Keď BeReal otvoríš a spustíš svoj fotoaparát, automaticky musíš zadnou kameru odfotiť to, čo vidíš pred sebou, rovnako ako odfotiť seba prednou kamerou. Každý príspevok na tejto sociálnej sieti pozostáva z obidvoch fotiek.

Pod fotky ti môžu kamaráti napísať komentár, prípadne využiť funkciu RealMoji, ktorá ti umožní odfotiť si selfie a použiť výraz svojej tváre na fotke ako „reálne emoji“ v reakcii.

Sociálna sieť má viacero pravidiel. Ak v konkrétny deň po vyzvaní notifikáciou nepridáš príspevok, aplikácia ti nedovolí pozrieť si nové publikované príspevky tvojich kamarátov. Tento mechanizmus má podľa tvorcov motivovať ľudí, aby sa aktívne zapájali a zdieľali svoje fotografie, nielen pasívne skrolovali, ako to zvyknú robiť ľudia na Instagrame.

V aplikácii si môžeš vybrať, či chceš svoj profil s príspevkami zdieľať výlučne svojim kamarátom, alebo si ho otvoriť pre širokú verejnosť. Takéto verejné príspevky od iných používateľov môžeš objavovať vďaka funkcii Discover.

Ak nestihneš dvojminútový limit, nikto ťa nepotrestáAj keď oficiálne dostaneš dve minúty na vytvorenie a pridanie príspevku, nič sa nestane, ak si notifikáciu nevšimneš, alebo si len povieš, že kráčanie po chodníku fotiť nebudeš, lebo je príliš nudné. Fotenie si môžeš odložiť na neskôr bez toho, aby ťa aplikácia potrestala. V tom prípade ti len BeReal k príspevku napíše, o koľko minút či hodín neskôr si ho pridal.

Odporúčané
Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) 8. apríla 2024, 14:30

Aplikácia ti nebude brániť ani v tom, ak si budeš chcieť svoju fotku odfotiť nanovo. Jediný spôsob, ktorým ťa vždy zradí, je ten, že o opätovnom fotení príspevku informuje tvojich priateľov. 

Autenticita, prirodzenosť a surovosť zdieľaných fotografií sa podľa sociálnej siete umocňuje tým, že všetky fotky z tvojho feedu na konci dňa zmiznú. Neplatí to však o tvojom „súkromnom archíve“, ktorý si môžeš vždy pozrieť cez záložku „memories“. Vďaka nej sa vieš spätne vrátiť k všetkým fotkám z minulosti a pripomenúť si, čo si robil napríklad 6. júna.

Antiinfluencerská aplikácia, ktorú vystavali na influenceroch?

Za vznikom BeReal treba hľadať človeka, ktorý kedysi pracoval pre spoločnosť Gopro. Sociálnu sieť založil Alexis Barreyat, ktorému sekundoval Kévin Perreau. Už podľa mien zakladateľov je zrejmé, že sociálna sieť pochádza z Francúzska, kde má doteraz svoje hlavné sídlo. 

Barreyatove skúsenosti z Gopro, ktorá sa odjakživa orientuje na sprostredkovanie čo najautentickejšieho zážitku pomocou kamery funkčnej v akýchkoľvek extrémnych podmienkach, ho už v roku 2020 presvedčili, že ľudia začnú po čase hľadať alternatívu k Instagramu, odkiaľ sa realistickosť vytratila už dávno.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Aplikácia po spustení zvolila unikátny prístup k marketingu. Od začiatku sa sústredila na študentov univerzít, pre ktorých vytvorila vlastný ambasádorský program. BeReal zaujímali najmä americké bratstvá a sesterstvá z internátov, kde vo veľkom fungujú komunitné večierky a podujatia. 

„BeReal ťa nespraví slávnym. Ak sa chceš stať influencerom, môžeš zostať na Tiktoku a Instagrame,“ odkazuje sociálna sieť potenciálnym ambasádorom.

Podľa portálu Insider dostávajú ambasádori za úlohu rozdávať za stiahnutie aplikácie BeReal kúsky pizze a zbierať kontaktné informácie na všetky študentské spolky v kampusoch. Za tieto aktivity spoločnosť ambasádorom vypláca peniaze, za jedno sprostredkované stiahnutie vraj dostali zaplatené v priemere od päť do osem dolárov.

BeReal
Zdroj: Bereal

„Organizujú večierky, spravujú marketingový rozpočet, identifikujú kľúčové momenty, do ktorých by sme sa na kampuse mali zapojiť, a reprezentujú misiu BeReal,“ vysvetľuje úlohu ambasádorov, ktorí fungujú ako univerzitní influenceri, oficiálny web sociálnej siete. Spoločnosť dokonca sponzorovala množstvo internátnych večierkov, kde si sa pred vstupom musel preukázať stiahnutou aplikáciou BeReal, inak by ťa dovnútra nepustili.

BeReal sa síce začínalo ako aplikácia pre univerzitných študentov, no dnes sa jej zástupcovia pýšia tým, že aplikáciu používajú ľudia naprieč všetkými generáciami. „Na BeReal dnes máme rodiny, ktoré medzi sebou komunikujú cez našu platformu,“ konštatuje marketingové oddelenie aplikácie.

Diametrálne odlišný feed na BeReal a Instagrame

Koncept fungovania BeReal pre nás znel lákavo. Aplikáciu sme si nainštalovali s očakávaním, aký obsah na platforme bez filtrov a prikrášľovania nájdeme, a čuduj sa svete, prvotné očakávania sa naplnili.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Po popridávaní známych medzi kontakty sa z prázdneho feedu stalo miesto, kde sme začali skúmať, ako trávia deň naši priatelia. Zo začiatku sme mali pocit, že sme objavili Ameriku, pretože namiesto dokonalých instagramových fotiek sa kamaráti fotili v najbežnejších momentoch, presne tak, ako to aplikácia vyžaduje. 

Niekto sa fotil v triede na vyučovaní, niekto sa fotil v autobuse, iný kamarát v supermarkete. Bolo zaujímavé porovnať si feed z BeReal s feedom z Instagramu, ale sviežosť všednosti po čase prirodzene vyprchá. Keď celý týždeň pozoruješ len to, ako tvoji kamaráti chodia po meste, ležia v posteli, pozerajú seriál alebo pracujú, odrazu zistíš, že si to ani nutne nepotreboval vedieť. 

Druhou stranou mince je psychologický efekt, ktorý môže mať BeReal na teba. Ak máš medzi kamarátmi nielen ľudí, ktorí veľa pracujú, ležia v posteli a pozerajú seriály, z pocitu spolupatričnosti sa onedlho stane pocit, že život vie byť pekne nudný.

Hej, BeReal ťa vyzve, aby si spravil fotku v náhodnom čase dňa, ale keď niekoľko dní po sebe trafí aplikácia notifikáciou moment, keď sedíš za počítačom alebo ležíš v posteli, ani sa ti to pridávať nechce.

BeReal
Zdroj: BeReal

Každý má všedný život, no ani aplikácia ťa o všednosti nepresvedčíPočas niektorých dní sme sa stretávali s pocitom, že keď na displeji vyskočila notifikácia BeReal, rovno sme ju odignorovali a vymazali. Ak človek naozaj nepridáva svoj všedný život každučký deň, potom sa cíti zle, ak po pár dňoch vzrušene pridá fotku z mesta alebo výletu.

Odporúčané
Miluješ drsný, cynický a čierny humor? Týchto 10 instagramových profilov musíš sledovať Miluješ drsný, cynický a čierny humor? Týchto 10 instagramových profilov musíš sledovať 29. februára 2024, 16:30

V jednej chvíli môžeš mať dobrý pocit, že sme všetci, vrátane tvojich kamošov, rovnako nudní, inokedy začneš spochybňovať, či naozaj nežiješ príliš nudný život.

Takéto názory sa objavujú aj na Twitteri, kde ľudia komentujú, aká unikátna a zároveň frustrujúca je aplikácia BeReal. Viacero ľudí sa sťažovalo, že ak sa ľudia nechajú nahovoriť na používanie BeReal, mali by okamžite reagovať na notifikáciu namiesto toho, aby pridávali fotografie s oneskorením niekoľkých hodín. Potom služba stráca zmysel.

„BeReal je tá najpodozrivejšia aplikácia na planéte. Ako tá notifikácia vie, že má prísť v presne tej chvíli, keď nerobím niečo zaujímavé? Celý deň som vonku a zabávam sa, ale It's time to BeReal [notifikácia] odrazu príde, keď neskoro večer plačem na posteli,“ sťažuje sa používateľka Simi vo svojom príspevku.

Domov
Zdieľať
Diskusia