Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2022, 15:07
Čas čítania 1:19
Adam Novosad

V pondelok večer môžu Slovensko znovu zasiahnuť silné supercelárne búrky. SHMÚ vydal výstrahy pre celé územie krajiny

NEWS POČASIE SHMÚ SILNÉ BÚRKY
Uložiť Uložené

Meteorológovia upozorňujú, že si na intenzívne búrky treba dávať pozor aj dnes poobede a večer.

Na Slovensko sa valí studený front, ktorý môže v pondelok večer priniesť intenzívne búrky. V statuse na sociálnej sieti Facebook o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy pred búrkami.

Rozsiahla búrková aktivita zasiahla územie Slovenska aj v priebehu minulého týždňa, no tentoraz by sa mali silné búrky vyskytovať len ojedinele. „Od západu dnes prechádza cez našu oblasť studený front, ktorý postupne prinesie prehánky a búrky, ojedinele aj intenzívne,“ píše SHMÚ v príspevku.

Ústav upozorňuje, že studený front môže opäť spôsobiť výskyt supercelárnych búrok, ktoré v uplynulom týždni na viacerých miestach Slovenska, prevažne v západných regiónoch, narobili škody na majetku následkom silného vetra či krupobitia.

shmú, počasie
Zdroj: Facebook/SHMÚ

„Silnie výškové západné prúdenie, čo môže viesť k vzniku supercelárnych búrok, prípadne búrkových systémov sprevádzaných silným vetrom. Studený front zároveň prinesie ochladenie a zajtra už tropický deň na Slovensku neočakávame,“ vysvetľujú meteorológovia.

Odporúčané
Počasie v Európe môže čoskoro úplne skolabovať. Vedci varujú pred hroziacim zánikom dôležitého prúdenia Počasie v Európe môže čoskoro úplne skolabovať. Vedci varujú pred hroziacim zánikom dôležitého prúdenia 7. augusta 2023, 15:30

Na svojej webovej stránke SHMÚ informuje o výstrahách, ktoré vydal na pondelkové poobedie. Výstraha pred búrkami platí pre celé územie Slovenska, pričom ľudia by si podľa meteorológov mali pred lejakmi a vetrom dávať pozor do 19.00 h, v oblastiach stredného Slovenska do 21.00 h a na východe krajiny až do 23.00 h.

SHMÚ popri búrkových výstrahách spätne hodnotí mesiac máj, ktorý sa podľa historických štatistík „skončil na Slovensku po teplotnej stránke podľa normálu 1991 – 2020 ako normálny až nadnormálny (teplý)“

„Priemerná územná odchýlka mesačnej teploty vzduchu od normálu 1991 – 2020 bola v máji +0,8 °C. V porovnaní so štandardným normálom 1961 – 1990 bol máj prevažne teplotne nadnormálny (územný priemer odchýlky +1,7 °C),“ konštatuje ústav.

Meteorológovia vo večerných hodinách informovali, že „studený front aktuálne postupuje cez naše územie ďalej na juhovýchod a miestami prináša dážď, prehánky, ojedinele aj búrky“.

V oblastiach, cez ktoré sa studený front preženie, sa následne výrazne ochladzuje. SHMÚ upozornil, že v podvečerných hodinách okolo 18:00 zažíval juh Slovenska teploty okolo 26 až 29 stupňov Celzia, zatiaľ čo na Kysuciach a Orave studený front priniesol výrazné ochladenie až k 12 až 15 stupňom Celzia. Toto ochladenie podľa ústavu postupne prejde celým Slovenskom.

Domov
Zdieľať
Diskusia