Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. júna 2022, 12:36
Čas čítania 0:31
Tímea Krauszová

Turecko mení oficiálny názov, v angličtine to už nebude Turkey. Nechcú svoju krajinu spájať s moriakom

Turecko mení oficiálny názov, v angličtine to už nebude Turkey. Nechcú svoju krajinu spájať s moriakom
Zdroj: Unsplash
NEWS SPRÁVY ZO SVETA TURECKO
Uložiť Uložené

Po novom sa krajina nazýva Türkiye.

OSN súhlasilo so zmenou oficiálneho názvu Turecka v angličtine. Po novom ide o Türkiye a nie Turkey, informuje al-Džazíra. Premenovanie potvrdil hovorca OSN, zmena platí od doručenia žiadosti. O zmenu medzinárodného názvu požiadala krajina v decembri 2021.

„Made in Türkiye“

Nový názov teraz budú používať aj medzinárodné organizácie vrátane Organizácie Spojených národov, ako aj krajiny v medzinárodnej komunikácii. O zmene názvu začali intenzívnejšie hovoriť v decembri po tom, čo prezident Recep Tayyip Erdoğan zverejnil memorandum o používaní názvu Türkiye.

Podľa al-Džazíry ide o označenie, ktoré využívajú aj v medzinárodnom prostredí. „Türkiye je najlepšou reprezentáciou a vyjadrením kultúry, civilizácie a hodnoty Turkov,“ povedal. Firmám prezident nariadil používať označenie „made in Türkiye“.

Anglickému označeniu Turkey sa chceli vyhnúť aj preto, že v angličtine to slovo znamená moriak, navyše v hovorovej angličtine sa používa na označenie prepadáku.

Domov
Zdieľať
Diskusia