Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2022, 7:30
Čas čítania 3:08
Jakub Paulík Dominik Vetrák

Rozkol v redakcii: Obi-Wan a Darth Vader sa po 20 rokoch znova pobili. Bolo to super, alebo sme sklamaní?

FILMY A SERIÁLY OBI-WAN KENOBI
Uložiť Uložené

V tretej časti seriálu Obi-Wan Kenobi sme videli súboj Obi-Wana s Darth Vaderom. Nie všetci sú z neho nadšení. My rozoberáme, či je sklamanie fanúšikov oprávnené.

Po tretej epizóde seriálu Obi-Wan Kenobi sa diváci rozdelili na dva protichodné tábory. Jeden si boj starého majstra Bena a Darth Vadera vychutnával, ten druhý na ňom videl množstvo chýb. Zhodu sme nenašli ani v redakcii. Skúsme si teda v skratke rozobrať, v čom očakávaná bitka podľa nás fungovala a v čom nie.

Anketa:
A ako sa súboj Obi-Wana s Darth Vaderom páčil tebe?
Bol super.
Dobrý, ale mám výhrady.
Skôr ma sklamal.
Bol super.
28 %
124 Hlasov
Dobrý, ale mám výhrady.
32 %
141 Hlasov
Skôr ma sklamal.
39 %
171 Hlasov

Jakub Paulík: Hneď poviem, že chápem úplne každého diváka, ktorý po emotívnom súboji Anakina s Obi-Wanom zo Star Wars III očakával aj teraz akčné divadlo plné akrobatických kúskov. Ja som bol však po posledných dvoch epizódach vopred pripravený na to, že ich konflikt bude asi taký, akoby proti sebe postavíte profesionálneho boxera na vrchole síl a bývalého elitného zápasníka, ktorý je desať rokov za zenitom.

Obi-Wan bol celé desaťročie odpojený od Sily a prvýkrát ju použil až pri záchrane padajúcej Lei. Rovnako dlhý čas nedržal svetelný meč a pri bojoch s obyčajnými zločincami či stormtroopermi bolo vidno, že už nie je vo forme. Aj samotný Ben Kenobi od úvodnej časti opakoval, že už nie je tým, kým bol kedysi. A to nielen čo sa týka fyzickej formy a schopností, ale aj prístupom k boju dobra voči zlu.

Obi-Wan Kenobi Darth Vader
Zdroj: Disney+

Rovnako preto zareagoval aj pri konflikte so svojím bývalým učňom. Pri úplne prvom kontakte sa miesto zapnutia svetelného meča dal skrátka a jednoducho na útek. Na druhej strane mal Vader obrovskú príležitosť skoncovať s Obi-Wanom rýchlo a oveľa efektívnejšie, než ako nakoniec konal. Zdá sa však, že si ho chcel v každom smere vychutnať.

V boji so svetelným mečom ho porazil bez toho, aby sa zapotil, otestoval si na ňom niekoľko kúskov so Silou vrátane škrtenia, a nakoniec ho symbolicky hodil do ohňa. Bol to totiž práve Anakin Skywalker, ktorý pri poslednom incidente s Obi-Wanom zhorel.

Na druhej strane ma však mrzelo, že tvorcovia nepracovali viac s nostalgiou. Dvojica hlavných postáv epizód jeden až tri sa nevidela veľmi dlhý čas, a tak som od nich čakal viac než zopár klišé výrokov.

Pevne verím, že keby Obi-Wan povedal: „Padmé by bola zdesená z toho, čo sa z teba stalo“, na čo by Vader na pár sekúnd zaváhal a v pozadí by zahralo päť sekúnd zo skladby pomenovanej po jeho zosnulej láske, každému fanúšikovi by poskočilo srdce. No uvidíme, možno sa niečoho podobného ešte dočkáme v nasledujúcich troch častiach. Zostávam optimista.

Dominik Vetrák: Je mi úplne jasné, že Obi-Wan a Vader sa v tomto seriáli ešte stretnú. Prečo však nemôžeme spadnúť na zadok pri obidvoch súbojoch? Prečo majú fanúšikovské filmy kvalitnejšie a choreograficky prepracovanejšie súboje so svetelnými mečmi než hollywoodski tvorcovia, ktorí pracujú s desať miliónovými rozpočtami?

Obi-Wan Kenobi Darth Vader
Zdroj: Disney+

Nie, Obi-Wanov dôchodok nie je v mojich očiach dostatočným odôvodnením jeho nešikovnosti. Obi-Wan bol jedným z najväčších majstrov Jedi nielen svojej éry. Nevieme, či za tých desať rokov skutočne netrénoval. Bolo by to však divné, keďže ako sám v seriáli povedal, musí trénovať Luka Skywalkera, a to nepôjde bez toho, aby vedel, čo robí. 

V každom prípade v súboji s Vaderom nepôsobil ako starší rytier Jedi, ktorý dlhé roky nebojoval. Pôsobil skôr ako vyoraná myš a neschopný padawan. Neobraňuje ho ani to, že bol v zlom psychickom rozpoložení. Vader je monštrum a sme radi, že ho tvorcovia vykreslili ako mocného používateľa Sily, ktorý sa s Obi-Wanom len zahrával. Na ich odvetu sme však čakali viac ako sedemnásť rokov a rozhodne sme očakávali lepší súboj. 

Netýka sa to len choreografie, ale aj strihu. Už Obi-Wanovo skrývanie sa medzi piesočnými dunami bolo veľmi neprehľadné a zvláštne postrihané. Následne Vader a Obi-Wan predviedli súboj na úrovni pôvodnej trilógie filmov z 80. rokov, a ako Jakub hovorí, nemal žiadnu nostalgickú ani emotívnu silu.

Vôbec sme zo stretnutia týchto postáv nemali dojem, že by sa nevideli desať rokov. Vader sa Obi-Wanovi aspoň trochu prihováral, no Obi-Wan pôsobil, akoby jeho herec Ewan McGregor zabudol svoje repliky, a tak bol radšej ticho. 

Ďalším sklamaním tohto súboja bol soundtrack. Pamätáš si čo i len krátku časť hudby, ktorá odznela v tomto súboji? Ja nie. Nemáme nič proti vytváraniu nových hudobných tém pre ikonické postavy, ale pokiaľ skladatelia nie sú schopní vytvoriť nič výrazné, bolo by lepšie, keby sa tvorcovia uchýlili k použitiu starších soundtrackov. Všetci sme asi túžili opäť počuť Imperial March, no nestalo sa. 

Nehneváme sa na to, že Obi-Wan nebol rovnako silný ako Vader na pomyselnom vrchole svojej moci. Vyjadrím to prakticky. Namiesto toho, aby zobrazili Vadera s mocou na úrovni 5 z 10 (Vader vôbec nebojoval svojou plnou mocou) a Obi-Wana s mocou na úrovni 0 z 10, mohli zobraziť Vadera s mocou 7 z 10 a Obi-Wana s mocou 5 z 10.

Ich súboj by bol napínavejší, atraktívnejší a akčnejší. Takto bol však tak trochu sklamaním. Seriál Obi-Wan sa mi páči (až na túto scénu, to malo čo znamenať?), ale tento súboj mal byť o čosi lepší. 

Domov
Zdieľať
Diskusia