Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 12:21
Čas čítania 2:34
Viktor Kniš TASR

Sulík chce vymeniť Matoviča: Ak nevie zostaviť štátny rozpočet, nech zmení robotu

NEWS IGOR MATOVIČ RICHARD SULÍK SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Richard Sulík sa opakovane vyjadruje na margo ministra financií Igora Matoviča v súvislosti so štátnym rozpočtom.

Minister hospodárstva Richard Sulík tvrdí, že ak by minister financií Igor Matovič nevedel zostaviť štátny rozpočet, je to znak jeho neschopnosti a mal by sa zamyslieť nad zmenou práce.

Slová o tom, že môže byť problém zostaviť štátny rozpočet na ďalší rok, považuje SaS za vydieranie. Strana už skorej vyhlásila, že neschopnosť zostaviť rozpočet nie je dôvodom na pád vlády, ale skôr na výmenu ministra financií.

Znak neschopnosti ministra financií

„Je to v prvom rade znak neschopnosti ministra financií a možno by sa mal zamyslieť, že keď takúto úlohu nezvláda, či by nemal zmeniť robotu,“ povedal Sulík po rokovaní vlády v súvislosti so zostavovaním rozpočtu. Matovič v diskusii Denníka N pripustil, že nebude vedieť zostaviť rozpočet, ak SaS nebude súhlasiť s úpravou daní. Hovoril aj o rozpade vládnej koalície na jeseň.


Sulík označil Matovičove slová za vydieračské nátlakové praktiky. „Považujeme za hrubé, primitívne vydieranie, keď najprv Igor Matovič pretlačí za výdatnej pomoci fašistov miliardové výdavky a vzápätí informuje verejnosť, že nevie zostaviť rozpočet. Takto sa to predsa nerobí, my s tým nesúhlasíme. Ak Igor Matovič dnes vie, že to nebude vedieť zostaviť, mal by sa modliť, aby prezidentka balíček vrátila, to je hneď miliarda eur, ktorá bude chýbať,“ doplnil.


Zopakoval, že vyššie dane sú pre SaS červenou líniou. „Očakávame, že predloží taký rozpočet, ktorý prejde parlamentom,“ skonštatoval Sulík.

Sulík
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Koaliční partneri sa pádu vlády neboja

Strana Za ľudí považuje takéto odkazy cez médiá za zbytočné, pretože iba frustrujú verejnosť. „Podľa logiky SaS by niekto mohol zase žiadať výmenu ministra hospodárstva preto, že je drahá ropa a plyn,“ reagovala pre TASR šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.


Zabezpečenie zdravých verejných financií a rovnováha medzi príjmami a výdavkami štátneho rozpočtu je podľa Remišovej úlohou celej vlády a koalície. „Riešenie musí vláda hľadať spoločne,“ dodala. Jej strana nechce financovať vyššie platy učiteľov alebo zdravotníkov ďalším zadlžovaním krajiny. „Od rokovaní o rozpočte očakávame racionálne návrhy, nie osobné útoky,“ vyhlásila.


Minister obrany Jaroslav Naď v súvislosti s otázkou o možnom páde vlády hovorí o tom, že sú to otázky a špekulácie, ktoré rozvíjajú médiá ako odraz vzťahov v koalícii. Odvoláva sa pritom na konštruktívnu pracovnú atmosféru vo vláde. „Som presvedčený, že táto vláda dovládne do roku 2024,“ dodal.

naď
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Matovič: Protiinflačný balíček na pomoc rodinám za vyše miliardy eur je vykrytý

Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že Slovensko nebude mať problém s vykrytím výpadku v súvislosti s balíčkom na pomoc rodinám. Slová ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) o tom, že by mohol zvážiť odchod, komentovať nechcel. Matovič tvrdí, že požiadavky kotlebovcov do rodinného balíčka nepresadzoval, no mali podobné návrhy, aké on plánoval.


Matovič vyhlásil, že nebude reagovať na komentáre od človeka, pre ktorého rodina nemá žiadnu hodnotu. Deklaruje, že má finančné krytie na balíček pre rodiny. „Čo sa týka výdavkov na daňový bonus, to je približne 550 miliónov eur, ten nepotrebujete finančne kryť, lebo to je zníženie daní, ktoré SaS ľuďom sľubovala,“ priblížil Matovič po rokovaní vlády.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Prídavky na dieťa podľa neho vykrývajú z lepšieho výberu daní, lebo sa podvodníci boja kradnúť. Na služby deťom majú podľa Matoviča vykrytých 200 miliónov eur z tzv. dynamických efektov. „Keď dáte rodinám 1,3 miliardy eur, tie rodiny to vrátia späť do ekonomiky a z toho sa následne približne 15 percent dostane do štátneho rozpočtu,“ povedal. Spomenul, že zaplatiť sa to dá aj z valorizácie a pár drobných vykryjú bez problémov z rezervy, ktorú majú vyčlenenú na systémové zmeny.


Líder OĽaNO si myslí, že je povinnosťou ministra financií zodpovedať komukoľvek otázky, preto sa o balíčku rozprával aj s poslancom ĽSNS Martinom Beluským, ktorý sa podľa Matoviča pýtal na rodinné prídavky a na posielanie detí do školy. Minister mu podľa svojich slov odpovedal, že sa to už legislatívne rieši, a nakoniec sa to v pléne presadilo. Myslí si, že je správne, aby mal rodič, ktorý dieťa neposiela do školy, skrátené prídavky pre dieťa. Dodal, že sa zhodli a poslanci ĽSNS mali konštruktívny prístup.

Domov
Zdieľať
Diskusia