Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2022, 7:37
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Klimatickí aktivisti vypustili za jedinú noc pneumatiky stovke SUV. Tvrdia, že tieto vozidlá nepatria do centra mesta

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA PROTESTY
Uložiť Uložené

Aktivisti zanechávali za stieračmi vozidiel po vyfučaní pneumatík informačné letáky, vysvetľujúce dôvody ich protestnej akcie.

Sympatizanti hnutia „vypúšťačov pneumatík“ (Tyre Extinguishers) vypustili podľa The Independent v noci zo štvrtka na piatok pneumatiky minimálne stovke vozidiel SUV v škótskom Edinburghu. Ich hovorca napísal, že celkový rozsah škody nie je možné zmapovať, keďže radikálni klimatickí aktivisti konali nezávisle. 

„Politici rozprávajú, my konáme. Musíme sa brániť pred znečistením vzduchu, klimatickou zmenou a nebezpečnými cestami. Vyzývame ostatných, aby sa k nám pridali. Edinburgh je malé mesto s dobrou verejnou dopravou. Žiaden obyvateľ centra nepotrebuje jazdiť na jednom z týchto smrtonosných strojov.“

Skupina má aj oficiálnu stránku, na ktorej nájdete aj inštruktážne video k vypusteniu vzduchu z pneumatiky. „Vypúšťači“ sa sústredia na najviac znečisťujúce vozidlá a ich obľúbeným terčom sú predovšetkým vozidlá s pohonom na všetky kolesá.

Hnutie vo svojom manifeste píše, že tieto vozidlá sú nebezpečné pre chodcov aj zo zdravotného hľadiska a jednoducho nepatria do husto obývaných miest. Zdôrazňujú, že v súvislosti s vysokými emisiami majú aj katastrofálny vplyv na životné prostredie.

Predstaviteľ škótskej polície Mark Rennie označil činy skupiny za riskantné a potenciálne nebezpečné. „V súčasnosti prebiehajú vyšetrovania deliktov. Všetkých občanov vyzývame, aby nás okamžite kontaktovali v prípade, ak zbadajú podozrivé správanie v blízkosti zaparkovaných vozidiel. Vodičov vyzývam, aby si pred jazdou vždy dôkladne skontrolovali stav ich pneumatík.“

Anketa:
Čo hovoríš na akcie vypúšťačov pneumatík?
Ruky by som im dolámal!
V princípe s nimi súhlasím. Ich metódu však neschvaľujem.
Majú pravdu. SUV a 4x4 do miest skrátka nepatria.
Ruky by som im dolámal!
68 %
392 Hlasov
V princípe s nimi súhlasím. Ich metódu však neschvaľujem.
21 %
119 Hlasov
Majú pravdu. SUV a 4x4 do miest skrátka nepatria.
11 %
64 Hlasov

Aktivisti na vozidlách po vyfučaní pneumatík zanechávali za stieračmi aj informačné letáky, ktoré vysvetľujú pozadie ich protestnej akcie. Okrem Edinburghu sa sympatizanti decentralizovaného hnutia činili aj v mestách Leith a Granton. Hnutie vypúšťačov pneumatík má svoje aktívne bunky aj v Nemecku, Švajčiarsku, Holandsku a v amerických štátoch Arizona a Colorado.

Domov
Zdieľať
Diskusia