Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 17:43
Čas čítania 5:01
Ivan Koribanič

MS 2022 v hokeji: Slovensko v boji o štvrťfinále zvalcovalo Dánsko. Či nás v jeho úvode čakajú Švédi alebo Fíni, sa rozhodne večer

MS 2022 v hokeji: Slovensko v boji o štvrťfinále zvalcovalo Dánsko. Či nás v jeho úvode čakajú Švédi alebo Fíni, sa rozhodne večer
Zdroj: TASR/Martin Baumann
ŠPORT HOKEJ MS 2022 V HOKEJI SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Predzápasová matematika znela jasne: buď Slovensko zvíťazí nad Dánskom v riadnom hracom čase, alebo sa naši zbalia a turnaj sa pre nich končí.

Dáni nastúpili proti Slovensku po iba 18-hodinovej pauze. Včera večer nečakane porazili Kanadu. Slovenskí hokejisti po dvoch dňoch oddychu dokázali zužitkovať túto výhodu a Dánov porazili 7 : 1. Môžu sa tak tešiť z postupu do štvrťfinále. Prvú tretinu vyhrali Slováci 2 : 0 po góloch Tomáša Tatara. V druhej tretine nepoľavili a priamemu súperovi v boji o postup nasúkali ďalšie 3 góly. Tentoraz sa presadili Pavol Regenda, Mislav Rosandič a Juraj Slafkovský. V 3. tretine dokázali Dáni v presilovke streliť čestný gól. O ten sa postaral v NHL hrajúci Joachim Blichfeld. Tesne pred koncom strelil gól ešte Šimon Nemec na 6 : 1. Po dlhšej pauze kvôli výmene rozbitého plexiskla tesne pred koncom Pavol Regenda upravil na 7 : 1.

Ak sleduješ MS 2022 v hokeji a chceš byť v aktuálnom dianí, určite sleduj rovnomennú tému. Počas celých majstrovstiev sveta prinášame to najdôležitejšie z ľadu, ale aj mimo neho. Ak sa ti páči športový obsah na Refresheri a chceš podporiť jeho tvorbu, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Získaš neobmedzený prístup k prémiovým článkom a takisto aj ďalšie benefity.

Tatar a Krištof = zaručený gól

Slovenskí hokejisti si dôležitosť zápasu uvedomovali hneď od úvodných sekúnd. Do zápasu „vleteli“ aktívne a snažili sa Dánov prekonať aj z individuálnej stránky. Akcie na seba neraz vzali Tatar so Slafkovským. Hoci sa prvé minúty odohrávali najmä pred bránou Sebastiana Dahma, nanešťastie pre nás sa žiadna akcia neskončila gólom.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Dáni sa do útočného pásma dostali prvýkrát až po troch minútach hry. Následne sa žiadne mužstvo nedokázalo na dlhší čas usadiť v útočnom pásme a hra sa tak prelievala z jednej strany ihriska na druhú. Viac z hry mali Slováci.

O puk sa v polovici tretiny začalo hrať aj v strednom pásme. Pozorné defenzívy na oboch stranách však nedopustili žiadne väčšie zaváhanie. Výsledkom tej slovenskej snahy bol fakt, že Adam Húska nemusel po desiatich minútach čeliť ani jedinej strele.

Presne v čase 10:00 vyhral v útočnom pásme vhadzovanie Michal Krištof a puk okamžite posunul za ním stojacemu Tomášovi Tatarovi. Ten si miernym pohybom do stredu urobil dostatočný priestor a vystrelil. Puk skončil po jemnom teči od dánskeho hráča za Dahmovým chrbtom. Stav stretnutia 1 : 0.

Hoci bolo už pred zápasom jasné, že cesta k úspechu bude viesť aj cez zodpovednú hru bez faulov, 4 minúty pred koncom tretiny sa podrazenia dopustil Daniel Gachulinec. Situácia bola o to zložitejšia, že až pred koncom tretiny sa Adam Húska dočkal prvého zákroku a nesmierne dôležitého.

Až po ňom sa Slovákom podarilo puk vyhodiť a prestriedať. Po sérii kvalitných Húskových zákrokov slovenskí hokejisti prečkali oslabenie bez inkasovaného gólu.

22 sekúnd pred koncom sa 1. formácia dostala do prečíslenia 3 na 2. Michal Krištof po druhýkrát nahral Tomášovi Tatarovi pred bránu a ten zoči-voči Dahmovi nezaváhal – 2 : 0. So záverečnou sirénou prišiel ešte faul Dána Baua Hansena a za seknutie daroval Slovákom začiatok druhej tretiny v početnej prevahe. „Ten prvý gól, tak to sme sa s Mišom dohodli, ako to chceme urobiť, a vyšlo to,“ povedal Tomáš Tatar pre RTVS po prvej tretine.

Slovenská hokejová reprezentácia, Tomáš Tatar
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Výbuch slovenskej sopky

Začiatok presilovky sme nedokázali pretaviť do jednoznačnej prevahy a Dáni zodpovedne bránili. Len pár sekúnd pred koncom presilovky chytil Slafkovského strelu Dahm, no Regendovej dorážke už zabrániť nedokázal – 3 : 0.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Slovensko krátko nato vrátilo Dánsku požičané a Mário Grman šiel za hákovanie na trestnú lavicu. Ak by si slovenský divák zapol zápas až v tomto momente, tak by bolo ťažko určiť, kto vlastne hrá presilovku. Slováci totiž neraz zaútočili na Dahma aj v prečíslení. Dáni sa v útočnom pásme neusadili počas dvoch minút ani raz.

Po vypršaní trestu sa Slováci okamžite začali prezentovať útočným hokejom. „Ešte jeden, ešte jeden…“ ozývalo sa z tribún na adresu slovenských hokejistov. „Hrýzť“ začali aj Dáni. Slovenskí hokejisti vďaka zodpovednej defenzíve v kombinácii s dobre chytajúcim Adamom Húskom odvrátili všetky gólové šance súpera.

Po aktívnej hre v útočnom pásme nabil Mário Lunter puk na modrej čiare Mislavovi Rosandičovi. Ten vyslal tvrdý príklep na Dahma. Kým však puk doletel do brány, až dvaja Dáni ho tečovali. Súperov brankár ostal po inkasovanom góle stáť na mieste a dezorientovaný vôbec nevedel, čo sa vlastne stalo – 4 : 0.

Po tom, čo sa jeden z Dánov snažil uvoľniť v útočnom pásme, Mário Grman sa dopustil podrazenia a porúčal sa už druhýkrát na trestnú lavicu. Dánska presilovka by sa dala rozdeliť na dve časti. V tej prvej mali z hry viac Dáni. Azda prvýkrát sa dokázali sformovať v útočnom pásme a ohroziť Adama Húsku. Po uplynutí prvej minúty trestu sa k slovu dostali Slováci. Tí efektívne marili akékoľvek dánske pokusy o „nasťahovanie sa“ do útočného pásma a sami dokázali niekoľkokrát zaútočiť. Dánska presilovka ostala napokon nevyužitá.

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

Po dobrom čítaní hry pri mantineli v útočnom pásme sa k puku dostal Juraj Slafkovský. Z uhla dokázal „vymiešať“ Dahma a strelil svoj tretí gól na turnaji – 5 : 0. Na dánskom kapitánovi bolo na striedačke vidieť veľkú frustráciu z inkasovaného gólu – jeho kopanie do mantinelu hovorilo za všetko. V druhej tretine sa už nič viac nestalo.

Slovenská hokejová reprezentácia
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Hlavne to dohrať so cťou

Dáni ani v úvode tretej tretine nevyzerali, že by chceli postúpiť zo skupiny viac ako Slovensko. Ich pohyb bol čoraz viac „drevený“, za čo môže včerajší ťažký zápas proti Kanade. Z tempa mierne ubrali aj Slováci. V praxi to však aj naďalej vyzeralo tak, že hrali naši a Dáni sa iba bránili a vyčkávali v strednom pásme.

Iskričku nádeje na strelenie čestného gólu dal Dánom Pavol Regenda svojím vylúčením za hru so zlomenou hokejkou. Túto možnosť náš súper aj využil. Joachim Blichfeld si nakorčuľoval medzi kruhy a prekonal nič nevidiaceho Adama Húsku.

Hoci chceli Dáni nadviazať na strelený gól zvýšenou aktivitou, Slováci sa rozhodiť nenechali a aj naďalej si hrali „svoj hokej“, ktorý bol v tomto zápase taký platný.

Do konca zápasu už žiadne mužstvo nič neriskovalo a nikam sa netlačilo – Dáni sa zmierili s vypadnutím a Slovensko už šetrilo sily na štvrtkové štvrťfinále. Tri minúty pred koncom zápasu sa za držanie šiel na trestnú lavicu posadiť Emil Kristensen. Tú Slováci nedokázali využiť. 66 sekúnd pred koncom stav ešte navýšil Šimon Nemec, ktorému asistoval Samuel Takáč. Stav stretnutia upravil pred koncom Pavol Regenda na 7 : 1. Hra bola pred Regendovým gólom prerušená na viac ako 2 minúty. Dôvodom bola výmena plexiskla. To z frustrácie rozbil hokejkou Markus Lauridsen.

Odporúčané
KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL 9. marca 2024, 15:30

Slovensko s istotou postupuje do štvrťfinále majstrovstiev sveta. O jeho súperovi rozhodne až večerný zápas Fínska proti Česku (19.20 h). Ak Fínsko dokáže Čechov poraziť v riadnom hracom čase, tak si Slováci zahrajú práve proti Fínsku, úradujúcemu majstrovi sveta. Ak Česko dokáže obrať Fínov o čo i len jediný bod, naším súperom bude Švédsko, ktoré dnes zvíťazilo proti Lotyšsku nehokejovo 1 : 0. Česko je už istým postupujúcim z B-skupiny. Do štvrťfinále sa dostalo z 3. miesta. 

Pre Slovensko by bolo prijateľnejším súperom Švédsko. Práve proti „trom korunkám“ sme dokázali získať bronzovú medailu na uplynulých olympijských hrách v Pekingu, keď sme ich porazili vysoko 4 : 0.

Slovenská hokejová reprezentácia
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zostava Slovenska proti Dánsku:
Brankári: Adam Húska, Matej Tomek (náhradník)
1. formácia: Peter Čerešňák (A), Martin Fehérváry, Tomáš Tatar (C), Michal Krištof a Juraj Slafkovský
2. formácia: Šimon Nemec, Michal Ivan, Pavol Regenda, Miloš Roman a Samuel Takáč
3. formácia: Mário Grman, Mislav Rosandič, Róbert Lantoši, Alex Tamáši a Adam Líška
4. formácia: Daniel Gachulinec, Adam Jánošík, Adam Sýkora, Andrej Kollár a Mário Lunter

Zostava Dánska proti Slovensku:
Brankári: Sebastian Dahm, Frederik Dichow Nissen (náhradník)
1. formácia: Markus Laurindsen, Matias Lassen, Mathias Bau Hansen, Frans Nielsen (A) a Nikolaj Ehlers
2. formácia: Jesper Jensen (A), Emil Kristensen, Mikkel Aagaard, Peter Regin (C) a Frederik Storm
3. formácia: Nicholas Jensen, Oliver Joakim Larsen, Joachim Blichfeld, Christian Wejse a Patrick Bjorkstrand
4. formácia: Morten Jensen, Matthias Asperup, Julian Jakobsen a Morten Poulsen
Domov
Zdieľať
Diskusia