Cyklistická sezóna je aj v okolí Bratislavy v plnom prúde. Ponuka prevádzok na hrádzi sa rokmi rozširuje a okrem tradičných bufetových klasík sa už dočkáte aj odvážnejších konceptov.
Teplé počasie láka už tradične v letných mesiacoch mnohých Bratislavčanov na bicykel. Cyklistické trasy na hrádzi popri oboch stranách Dunaja poskytujú skvelú možnosť športového vyžitia. Ako je však na tom miestna gastroscéna?
Spolu s rozširovaním základne cyklistov sa rozširuje aj ponuka stravovacích zariadení. Na rozdiel od nedávnej minulosti pribúdajú ku klasickým stánkom s pivom, kofolou, pagáčmi, čipsami a nanajvýš klobásou aj gastronomicky vyšperkované podniky s vlastným konceptom.
V Refresheri neobľubujeme len dobré posedenie, ale aj športy. Ak aj ty rád prepájaš rôzne svety a si zvedavý na to, čo všetko ponúka neustále sa meniaca gastromapa hlavného mesta, staň sa predplatiteľom služby Refresher+.
Najviac Fancy: Bazzi Bistro
Hrádza na „bratislavskej“ strane Dunaja štartuje pri Vrakuni a cez Šamorín pokračuje až do Maďarska. Ak na nej zastanete na okraji Hamuliakova, máte na výber z dvoch susedných, no úplne iných podnikov.
Prvý, Bazzi Bistro, je vzhľadom na svoju polohu odvážnym konceptom. Len márne by ste v ňom hľadali tradičné cyklobufetové klasiky. Namiesto nich si môžete vybrať z fancy gastronomických kúskov, ako sú hovädzie mäsové guľôčky s mandľami, so šalviou, s krémovou hľuzovkovou fregolou, nakladanými hríbmi a so šalátikom z petržlenovej vňate či chrumkavé stripsy z ostrieža nílskeho. Nechýba ani ančovičková majonéza, grilovaný šalát z jarnej cibuľky, fazuľové lusky či hrášok a tekvica.
Najdrahšie a zároveň najlákavejšie jedlo v ponuke počas návštevy bolo paradajkové rizoto s opečeným cesnakom, bazalkou a množstvom kokteilových (malých) krevetiek a jednou obrovskou krevetou. Ide o bezkonkurenčne najlepšie jedlo počas nášho putovania. Zodpovedá mu však aj cena 11,90 eura. Harmonický dojem z lahodného, vyváženého, poctivého, osviežujúceho, zo sýteho a zároveň vláčneho rizota dotvárala dymová aróma cesnaku a grilovanej krevety.
Remeselné pivo Komín Summer však chutí rovnako ako v pivovare na Miletičke. Je rafinovane horké, aj keď by mu v slnečný deň svedčila nižšia teplota. Nevtieravá lounge muzika sa skvele hodí ku kulinárskym kreáciám. V Bazzi Bistre si dávajú na jedle aj atmosfére skutočne záležať. Pri návšteve si všimnete množstvo detailov vrátane kvetov či možnosti požičať si zo selekcie opaľovacích krémov a repelentov.
Najväčší výber: bufet Pri hrádzi (Hamuliakovo)
Obrovské priestory Bufetu pri hrádzi oproti Bazzi Bistru ponúkajú aj obrovský výber naprieč dunajskou, slovensko-maďarskou gastronómiou. Narátame 6 rôznych tabúľ s ponukami a nakoniec si vyberáme dve polievky: halászlé a kapustnicu.
Obe boli podávané v sklených miskách a mali riedky charakter. Dvojeurová kapustnica obsahovala okrem kapusty aj pomerne malé kúsky údeného bravčového a klobásy. Halászlé za 5,50 eura tradične iba rybu. Konkrétne jeden veľký kus aj s kosťami a kožou. Pri jej jedení jednoznačne radíme zvýšenú obozretnosť. Polievky neurazili, avšak ani neohúrili.
To isté platí aj pri pive Pernštejn 11°. Nevýhodou bufetu je, že nápoje čapujú výlučne do jednorazových plastových pohárov a dá sa platiť jedine hotovosťou alebo, prekvapujúco, prevodom na účet. Prekvapivý je aj hudobný sprievod posedenia zložený z mixu maďarskej a slovenskej estrádnej muziky.
Najpoctivejší guláš: bufet Na hrádzi (Petržalka)
Prvá skúsenosť s obnaženým mužom v úlohe kuchára na nás čakala v petržalskom bufete s prozaickým názvom Na hrádzi. Za 6 eur dostávame podpriemerne veľkú misu poctivého a mimoriadne chutného domáceho bravčového guláša.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- V ktorom bufete nám bolo zle z klobásy.
- Kde čapujú najviac druhov piva.
- V ktorom bufete dostanete najlepšie hranolky.
- Ktorý bufet má najpokojnejšie posedenie.