Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. mája 2022, 15:30
Čas čítania 6:37
Lukáš Čelka

Vojna gangov, rap, výpalné, ale aj hračkárske pištole: vydali sme sa po stopách maloletých bitkárov z Košíc

REFRESHER KOŠICE REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Výtržníctva zverejňovali na sociálnych sieťach.

Vojna medzi gangami, výpalné za ochranu a pouličný biznis pretavený do tvrdých rapových textov. Tentoraz tým však nemyslíme West-Coast vs. East-Coast a tvrdé deväťdesiatky, o ktorých by mohli (keby ešte žili) rozprávať 2pac a Eazy-E. Hovoríme o živote neplnoletých chlapcov z košického Sídliska KVP.

Len pred dvoma dňami zahltili slovenský internet videá stiahnuté zo sociálnych sietí, na ktorých len 15- a 16-roční útočníci napadli a brutálne dobili dôchodcu čakajúceho na zastávke MHD.

Ako sa neskôr ukázalo, nešlo o ich prvý čin. O tom, že na rováši toho majú omnoho viac, sme sa boli osobne presvedčiť v Košiciach, kde sme sa stretli s chalanom, ktorý veľkosť ich ega pocítil na vlastnej koži. Aby sme zistili motiváciu útočníkov, prešli sme nielen ich „hood“ skrz-naskrz, ale neváhali sme sa s jedným z nich aj spojiť.

Tento článok mohol vzniknúť len vďaka predplatiteľom. Pravidelne s ich podporou prinášame reportáže z terénu na aktuálne témy. Ak sa ti tento obsah páči, pridaj sa do klubu Refresher+.

Vymeškané, často neospravedlnené hodiny

Dvaja mladíci oprú telefón o okrasnú konštrukciu, spustia nahrávanie, rozbehnú sa za dôchodcom čakajúcim na zastávke a brutálne ho dobijú. Selfie video, ktorým sa chceli pochváliť a ukázať svoju silu, však zrejme vypálilo inak, než očakávali. Obletelo celé Slovensko a vzbudilo pohoršenie. O to väčšie, že sa ukázalo, že videí s podobným obsahom zavesili na Tiktok viac.

Na miesta, kde sa väčšina z nich odohrávala, prichádzame už na druhý deň. Sídlisko s dlhým oficiálnym názvom Sídlisko Košického vládneho programu v metropole východu nikto nenazve inak ako Kávepéčko. Práve tu sa stretávame s chalanom, ktorý v tejto „panelákovej džungli“ strávil celý svoj život. Rovnako ako všetky jej temné úskalia, aj oboch útočníkov pozná dôverne. Sám mal totiž s nimi v minulosti konflikt.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste KVÍZ: Ako dobre poznáš Košice? Otestuj svoje znalosti o druhom najväčšom slovenskom meste 16. apríla 2024, 8:30

Stretávame sa s ním pri Základnej škole Mateja Lechkého, ktorú údajne navštevuje jeden z útočníkov z neslávneho videa. Keďže v nej riaditeľku už nezastihneme, spojíme sa s ňou aspoň telefonicky. Potvrdí nám, že jeden z výtržníkov je s najvyššou pravdepodobnosťou ich žiakom, avšak s istotou to povedať nevie, keďže ju polícia ešte nekontaktovala.

Základná škola Mateja Lechkého, ktorú údajne navštevuje jeden z útočníkov.
Základná škola Mateja Lechkého, ktorú údajne navštevuje jeden z útočníkov. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„S jeho správaním v škole sme zaznamenali jediný problém, a to vymeškané hodiny, ktoré boli neraz aj neospravedlnené,“ priblíži nám riaditeľka Erika Račková s tým, že žiadnu agresivitu voči spolužiakom či pedagógom z jeho strany neregistrovali.

Vojna „gangov“

Skôr než stihneme zložiť telefón, už pred nami parkuje náš kontakt zo Sídliska KVP. Ukáže, nech nasadneme k nemu do auta. Po ceste na miesta jednotlivých incidentov z videí nás zasvätí do fungovania sídliska medzi mladými. „KVP je pomyselne rozdelené Moskovskou triedou, na ktorej je aj zastávka známa z videa. Práve tu sa delí na ‚dolné KVP‘ a ‚horné KVP‘,“ vysvetľuje s tým, že teritórium útočníkov je to horné.

Náš kontakt, ktorý nás previedol Sídliskom KVP.
Náš kontakt, ktorý nás previedol Sídliskom KVP. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Podľa jeho slov útočníci s kamarátmi vedú „vojnu“ s podobne starými chlapcami z dolného KVP. „Starším partiám sa však vyhýbajú,“ dodáva náš kontakt s tým, že sú pre nich „veľká korisť“. Napriek tomu však podľa nášho sprievodcu „robia bordel“ a sú drzí, veľakrát aj voči dospelým ľuďom. „Neraz skočili aj do mňa, keď som bol sám. Oni vyhľadávajú konflikt, kde sa len dá,“ vystrúha grimasu.

Na Instagrame model, na ulici „gangsta“ a doma miláčik

Po pár metroch zastaneme s autom na okraji sídliska na zastávke Miestny úrad. Aj tu sa podľa nášho sprievodcu odohrala jedna bitka zavesená na ich Tiktoku. To nás popravde prekvapilo a vzbudilo v nás dojem, že útočníci naozaj nemajú strach, keďže ide o pomerne frekventovanú ulicu. To nám však náš kontakt veľmi rýchlo vyvrátil.

Zastávka, na ktorej sa odohrala jedna z bitiek.
Zastávka, na ktorej sa odohrala jedna z bitiek. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Veľa starších chalanov sa im smeje. Veď napríklad len jeden z útočníkov, ktorý sa aj priznal... Robí Tiktok videá, na ktorých sa tvári ako model, a na ulici zo seba robí ‚UK gangstra‘,“ zasmeje sa s tým, že podľa neho sám uveril, že ním je. „Pozreli si raz seriál a už sú to gangstri. Kúpia si guľôčkové pištole a na ulici si z nich strieľajú,“ dodá s tým, že sám bol svedkom, ako takto „ozbrojení“ pobehovali po sídlisku.

Jeden z útočníkov popiera, že by muža napadli bezdôvodne.
Jeden z útočníkov popiera, že by muža napadli bezdôvodne. Zdroj: Instagram útočníka

Kým sa presúvame k ďalšej lokácii z videa, náš kontakt zastaví auto pred jedným z panelákov. „V jednom z týchto vchodov býva útočník z videa. Len neviem presne v ktorom...“ len čo dohovorí, pokračujeme v ceste.

Panelák na Sídlisku KVP, v ktorom údajne býva jeden z útočníkov.
Panelák na Sídlisku KVP, v ktorom údajne býva jeden z útočníkov. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Keď zastavíme na ďalšom spote, podarí sa nám náhodne zastaviť mladého okoloidúceho chalana s podobným oblečením aj vystupovaním ako útočníci. Keď sa ho na incident opýtame, prezrádza nám, že útočníci sú jeho dobrí kamaráti, s ktorými vyrastal.

Odporúčané
Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri 17. marca 2024, 12:30

„Vôbec mi nesedí, že by bezdôvodne napadli dôchodcu. Určite to tak nie je,“ odpovedá nám. Keď ho konfrontujeme s tým, že nemalo ísť o ojedinelý incident a že máme informácie o tom, ako si od rovesníkov pýtali peniaze a vyhrážali sa im, jeho odpoveď nás zarazí. „Tak ‚výrabkári‘ sú všade. Jediná chyba, ktorú spravili, bola tá, že si to nahrali na video a to sa potom dostalo k ľuďom,“ odpovie nonšalantne a pokračuje v ceste.

Miesto, kde sa odohrala jedna z bitiek.
Miesto, kde sa odohrala jedna z bitiek. Zdroj: anonymný, Refresher/Lukáš Čelka

Keď nastúpime do auta, smerujeme k poslednému spotu – zastávke z virálneho videa. Keď sa snažíme zrekapitulovať presný uhol kamery, pristaví sa pri nás starší pán kráčajúci o paličke.

„Tuto sa pobili tí chlapci,“ oznámi nám. Keď sa ho pýtame, či má strach chodiť v noci po KVP, prizná, že pofidérnym skupinkám mladíkov sa oblúkom vyhýba. „Vídavam ich všade po sídlisku, radšej ich obchádzam. Už zďaleka vidno, ako sa im potme lesknú oči, určite sú dofetovaní a nebezpeční,“ oznámi a zdvorilo sa rozlúči, lebo mu ide spoj.

Miesto, kde sa odohrala jedna z bitiek.
Miesto, kde sa odohrala jedna z bitiek. Zdroj: Facebook/Polícia SR, Refresher/Lukáš Čelka

Náš sprievodca poprie, že by aj konkrétni útočníci mohli užívať tvrdé drogy, alkohol aj brká však na svojich videách zdieľali. „Musíš pochopiť, že oni sú ‚raperi‘, nahrávajú songy, jeden z nich sám o sebe hovorí, že je ‚Dalyb’, a k tomu patrí aj tá marihuana,“ dodáva s tým, že je to až komické, keďže vo vlastných pesničkách spieva o tom, ako mu mama kúpila tenisky za štyristo eur.

Odporúčané
Slavomír vyrába sochy z vagín, chodia k nemu aj známe Slovenky. Jeho diela stoja tisícky eur (Reportáž) Slavomír vyrába sochy z vagín, chodia k nemu aj známe Slovenky. Jeho diela stoja tisícky eur (Reportáž) 14. januára 2024, 12:30

Na záver nás ešte vezme na jeden spot, kde sa partia útočníkov zvykne stretávať. Dnes je však prázdny. Ide o schody jednej školy na KVP, ktoré údajne len nedávno zamrežovali. „Domyslíš si prečo,“ poznamená. Hoci hlavou pseudogangu boli len dvaja chlapci, väčšinou sa tu stretávali piati, maximálne šiesti. „Chodili po menších skupinách,“ dodá náš sprievodca.

Schody, na ktorých sa útočníci s kamarátmi údajne často zdržiavali.
Schody, na ktorých sa útočníci s kamarátmi údajne často zdržiavali. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

 ... zápis a ďalej sa to neriešilo

Hoci doteraz sme počuli o partii chalanov veci, ktoré znejú skôr tragikomicky, netreba zabúdať na to, že na videách sme videli brutálne bitky. Náš kontakt sám priznáva, že aj mimo zverejnených videí by si sa s nimi do konfliktu dostať nechcel. „Počul som, že sa niekomu vyhrážali, že na neho zavolajú chlapcov, ktorí mu otočia auto za päť minút na strechu,“ dodá s tým, že veľakrát vyhrážky nahradili činy. „V minulosti údajne presne tí dvaja chlapci z videa vyskočili na dievča s ‚teleskopom‘, jeho priateľ, ktorý ho bránil, ním aj dostal,“ poznamená tesne predtým, než sa s nami rozlúči.

Konštrukcia, o ktorú opreli mobil, keď točili napadnutie dôchodcu.
Konštrukcia, o ktorú opreli mobil, keď točili napadnutie dôchodcu. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Jedna z matiek obetí hovorí, že násilie nie je nič nové. Hoci sú zverejnené videá staré len päť mesiacov, podľa nej útočníci vyčíňali už pred dvoma rokmi, keď mali len štrnásť rokov. „Môj syn sa s chlapcami kamarátil, ale potom si od neho začali pýtať peniaze. Vyhrážali sa mu a párkrát im ich aj dal. Priznal sa mi, až keď sa bál, lebo ich nemal odkiaľ zohnať,“ dodala s tým, že hneď situáciu riešila tak, že obom ‚výpalníkom‘ napísala a pohrozila im políciou.

Odporúčané
Známy kickboxer v Košiciach vraj zhodil na zem vozičkára a opľul jeho priateľku. Podľa promotéra RFA sa len bránil Známy kickboxer v Košiciach vraj zhodil na zem vozičkára a opľul jeho priateľku. Podľa promotéra RFA sa len bránil 4. decembra 2023, 17:58

Nakoniec ich na nej ani nemusela nahlásiť, keďže problémy od toho momentu ustali. Napriek tomu však na toto obdobie spomína veľmi negatívne. „Môj syn nevyšiel trištvrte roka vôbec z domu, ani do obchodu som ho nemohla poslať, lebo sa bál, že keď ich stretne, dostane bitku,“ povzdychne si.

Jeden z útočníkov so svojimi kamarátmi.
Jeden z útočníkov so svojimi kamarátmi. Zdroj: Instagram útočníka

Menej šťastia mal syn jej známej, ktorého pravidelne bili a kopali do brucha. Keď sa ho zastala, údajne slovne napadli aj ju – dospelú ženu. „Kopali im do dverí a vykrikovali po nej. Ona to aj nahlásila na polícii, hovorila som, že keď to bude potrebné, pôjdem vypovedať aj ja,“ dodala s tým, že si nie je istá, ako to dopadlo. „Marí sa mi, že mi vravela, že kým nemal vážnejšie zranenia, majú to uložené len ako zápis a ďalej sa to neriešilo,“ dodá na záver.

Išlo o pomstu?

Podarilo sa nám kontaktovať aj na samotného útočníka. Ten popiera, že na videu útočil bezdôvodne a na bezbranného dôchodcu. „Išlo o muža, ktorý naháňal moju kamarátku s nožíkom a bála sa kvôli nemu chodiť domov,“ dodal s tým, že to bol dôvod, prečo si ho odchytili a zbili.

Jeden z útočníkov popiera, že by muža napadli bezdôvodne.
Jeden z útočníkov popiera, že by muža napadli bezdôvodne. Zdroj: Instagram útočníka

To, že to natočili, považuje za chybu, ale zároveň tvrdí, že chybu urobil svojím predošlým konaním aj muž, ktorého napadli. Podľa jeho slov sa nachádza len na tomto jedinom videu a s ostatnými spomínanými výtržnosťami nič nemá. „To môžem tvrdiť aj ja. Pomaly budem o chvíľu za vraha. Ja som len na jednom videu, ale píšu sa o mne bludy,“ rozhorčil sa v správach.

Odporúčané
Kysučan Peter je majstrom sveta vo fackovaní. Ukázal mi, ako vypína o 50 kíl ťažších chlapov (Reportáž) Kysučan Peter je majstrom sveta vo fackovaní. Ukázal mi, ako vypína o 50 kíl ťažších chlapov (Reportáž) 14. novembra 2023, 9:30

Videami sa v dnešných dňoch už zaoberá polícia. Zatiaľ ich preveruje pre podozrenie z výtržníctva, avšak ako pre Refresher prezradila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mesárosová - „nie je vylúčené, že po vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov a vykonaní všetkých úkonov smerujúcich k zisteniu totožnosti osôb zachytených na videozázname dôjde v tomto prípade k zmene právnej kvalifikácie.“

Vzhľadom na citlivosť prípadu polícia odmieta počas vyšetrovania poskytovať čiastkové informácie. „Všetkými podnetmi sa zaoberáme, preverujeme a vyšetrujeme ich. O výsledku vyšetrovania budeme informovať hneď, ako to situácia vo vyšetrovaní dovolí,“ dodala Jana Mesárošová.

Keďže prípadov detskej agresie za posledné roky pribúda, čo dokazuje aj dievčenský gang v Komárne či udalosti v Miloslavove, opýtali sme sa psychologičky Kataríny Budenskej, čo môže maloletých viesť k takémuto správaniu. 

„Mladí si hľadajú svoju individualitu a snažia sa vymedzovať voči autorite. Objavuje sa správanie, ktoré má sebadeštruktívne znaky, ako napríklad požívanie alkoholických nápojov a drog, čo vedie k poruchám prežívania a správania s narušeným obrazom o sebe a iných. Deje sa to na základe viacerých faktorov, ktoré môžu byť vnútorné aj vonkajšie, napríklad dedičných predispozícií, porúch CNS. Vplyvom negatívneho sociálneho vzoru často imitujú správanie dospelých, ktoré vidia nielen vo svojich rodinách, ale aj v spoločnosti,“ vysvetlila pre Refresher odborníčka s tým, že agresivita často plodí ďalšiu agresivitu.
Domov
Zdieľať
Diskusia