Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. mája 2022, 17:11
Čas čítania 0:46
Ivan Koribanič

SHMÚ: Vo štvrtok bude na Slovensku až 31 stupňov. Pôjde o prvý tropický deň tohto roka

SHMÚ: Vo štvrtok bude na Slovensku až 31 stupňov. Pôjde o prvý tropický deň tohto roka
Zdroj: TASR/AP
ZAUJÍMAVOSTI POČASIE SHMÚ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Podľa meteorológov by teplota v stredu mohla dosiahnuť až 29 stupňov Celzia. Vyvrcholenie má prísť vo štvrtok, čo v praxi bude znamenať teplotu až 31 stupňov. Toto číslo však môžu očakávať ľudia najmä z juhu Slovenska.

Slovenský hydrometeorologický ústav očakáva vo štvrtok prvý tropický deň v tomto roku, informuje na svojom Facebooku.

„Traja ,zmrznutí‘ v tomto roku studené počasie neprinesú,“ vysvetľuje SHMÚ na úvod. Podľa meteorológov začne od zajtrajšieho dňa prúdiť na Slovensko veľmi teplý vzduch, ktorý je pôvodom tropický. Na naše územie bude prúdiť od juhozápadu, respektíve od západu.

Anketa:
Ako stráviš prvý tropický deň?
Pôjdem von, toto mi celú zimu chýbalo
Radšej zostanem doma, toto nie je nič pre mňa
Pôjdem von, toto mi celú zimu chýbalo
50 %
Radšej zostanem doma, toto nie je nič pre mňa
50 %


Teplota by v stredu podľa SHMÚ mohla dosiahnuť až 29 stupňov Celzia. Vyvrcholenie má prísť vo štvrtok, čo v praxi bude znamenať teplotu až 31 stupňov. Toto číslo však môžu očakávať ľudia najmä z juhu Slovenska.

Shmu, počasie
Zdroj: SHMÚ


Veľké teplo so sebou prináša aj búrky. Tie by sa mali lokálne dostaviť takisto vo štvrtok. Podľa SHMÚ pôjde o ojedinelé, ale aj intenzívne prehánky.

Teploty počas ďalších dní majú byť síce o čosi nižšie, než budú v stredu a vo štvrtok, no podľa ústavu pôjde aj napriek tomu o teploty nad dlhodobým priemerom.

PREVENCIA
Vysoké teploty so sebou pravidelne prinášajú aj kolapsy. Tie sú zväčša zapríčinené nedostatočným pitím tekutín. Preto apelujeme, aby ste sa počas dňa vyhli dlhému pobytu na ostrom slnku a pravidelne prijímali dostatočné množstvo tekutín, ideálne čistú vodu. V prípade, ak by ste boli svedkami kolapsu, volajte linku rýchlej zdravotnej služby na čísle 155.
Domov
Zdieľať
Diskusia