Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2022, 9:30
Čas čítania 5:48
Ivan Koribanič

„Sme majstri sveta!“ ozývalo sa námestiami aj obývačkami. Hokejové zlato z Göteborgu má 20 rokov

„Sme majstri sveta!“ ozývalo sa námestiami aj obývačkami. Hokejové zlato z Göteborgu má 20 rokov
Zdroj: TASR/Daniel Veselský
ŠPORT HOKEJ SLOVENSKÁ HOKEJOVÁ REPREZENTÁCIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Slovenská hokejová reprezentácia sa pripravuje na ďalší ročník majstrovstiev sveta, tentoraz vo Fínsku. Pred štartom turnaja si však Slováci pripomenú moment, ktorý hrubými písmenami vstúpil do dejín slovenského športu – zlatú medailu z MS v Göteborgu.

Štadión Scandinavia vo švédskom Göteborgu hostí najprestížnejší hokejový zápas, aký existuje – finále majstrovstiev sveta. Hoci sa po minuloročných majstrovstvách môže zdať, že slovenskí hokejisti sledujú tento zápas z gauča, nie je to tak. Práve totiž nastupujú na ľad a proti nim stojí Rusko. To isté Rusko, ktoré sme už v základnej skupine porazili 6 : 4. Tak prečo to nezopakovať?

V Refresheri nezabúdame na najvýznamnejšie momenty v histórii slovenského športu. Rok 2002 sa hrubými písmenami zapísal najmä do pamäti hokejových fanúšikov. Ak sa ti bude táto spomienka naň páčiť a chceš podporiť tvorbu kvalitného športového obsahu, pridaj sa do klubu Refresher+. Získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu, ale aj množstvo ďalších benefitov.

Nadchádzajúce MS vo Fínsku bude Refresher monitorovať a prinesie ti prehľad toho najpodstatnejšieho z ľadu, ale aj mimo neho. Aby ti nič neušlo, určite sleduj tému MS 2022 v hokeji.

Takmer gól, ktorý naozaj bol

Mužmi, ktorí dohliadajú na férový priebeh zápasu, sú Jukka Pakaslahti z Fínska, Serge Carpentier z Kanady a Kevin Redding z USA. Z tribún povzbudzuje 11 581 divákov a medzi nimi je až 4-tisíc Slovákov.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Úvodné vhadzovanie vyhráva tím Slovenska a Rusi musia hneď od začiatku bojovať o získanie puku. To sa im však nedarí. Nedarí sa im to až do takej miery, že v 22. sekunde prihráva Jozef Stümpel Ľubomírovi Višňovskému. Ten strieľa takmer bez prípravy. „Gól, góól,“ kričí slovenský komentátor Stanislav Štefánik. Celému Slovensku pritom naskakuje husia koža. Veď predsa Slovensko vyhráva nad veľkým Ruskom!

Slovenskí hokejisti počas finálového zápasu proti Rusku.
Slovenskí hokejisti počas finálového zápasu proti Rusku. Zdroj: TASR/Daniel Veselský


Radosť hráčov však neprichádza. Rus berie puk na svoju hokejku a zakladá útok. „Nie, nie je to gól,“ opravuje sa komentátor s upadnutým hlasom. Kolega ho hneď opravuje, že to gól predsa len je. Celú záhadu musí vyriešiť až fínsky rozhodca. Po konzultácii s videorozhodcom ukazuje na stredový bod a Slováci tak vyhrávajú 1 : 0.


Do konca zápasu však ostáva takmer celých 60 minút. Hoci sa všetci tešia, zvláštny pocit v bruchu jasne hovorí, že to bude ešte ťažký boj.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114735 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si Slováci zvýšili šance na titul majstra sveta.
  • Prečo to na Rusov takmer nestačilo.
  • Čo znamená 100 sekúnd do konca a prečo bol tento čas kľúčový.
  • Ako si na víťazný gól spomína Peter Bondra.
  • Čomu pripisuje tento úspech tréner Ján Filc.
  • Ako vyzerala cesta Slovenska za titulom.
Domov
Zdieľať
Diskusia