Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. mája 2022, 6:38
Čas čítania 0:50
Eduard Starkbauer

Na Dolnej Morave otvoria najdlhší visutý lanový most na svete. Meria vyše 700 metrov

ZAUJÍMAVOSTI ČESKÁ REPUBLIKA TURISTIKA
Uložiť Uložené

Most sa vo svojom najvyššom bode týči vo výške 95 metrov nad zemou. Naraz môže uniesť 500 osôb.

Lanový most pretínajúci Mlýnske údolie na Dolnej Morave bude po svojom otvorení pre verejnosť oficiálne najdlhším peším visutým mostom na svete. Unikátne dielo meria 721 metrov a podľa TV Nova o viac ako 200 metrov prekoná doterajšieho rekordéra z parku Arouca v severnom Portugalsku.

Most, ktorý dostal príznačný názov Sky Bridge 721, je vzhľadom na svoju úzku konštrukciu (1,20 m) možné prekonať len v jednom smere. Naraz môže uniesť 500 osôb. V skúšobnom dvojtýždňovom období bude jeho kapacita znížená na 50 %.

Most vedúci od chaty Slamienka k úbočiu kopca Chlum sa vo svojom najvyššom bode týči vo výške 95 metrov nad zemou. V rekreačnej oblasti doplní iné turistické lákadlo tzv. Chodník v oblakoch, ako aj bobovú a „mamutiu“ horskú dráhu.

Na kovovú lávku nastúpiš v nadmorskej výške 1 125 metrov a vyjdeš z nej o desať metrov vyššie. Každé zo šiestich lán, na ktorých je most zavesený, má priemer 8 centimetrov a dohromady vážia až 158 ton.

Sky Bridge 721 sa po dnešnom otvorení pre médiá dočká prvých platiacich návštevníkov už v piatok 13. mája. Najlacnejšie vstupenky na most bez využitia lanovky stoja pre dospelého 350 Kč a pre dieťa 245 Kč, čo je v prepočte asi 14 a 10 eur. V ponuke sú aj kombinované lístky zahrňujúce ostatné atrakcie v okolí.

Domov
Zdieľať
Diskusia