Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Elit Development.
9. mája 2022, 13:00
Čas čítania 4:31
Sponzorovaný obsah

V Košiciach vznikne netradičný developerský projekt, ktorý bude prispôsobený požiadavkám obyvateľov. Dostaneš sa tam iba pohovorom

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY KOŠICE
Uložiť Uložené

Historická budova v centre Košíc ožije ako ELITresidence HLAVNÁ.

Vieš si predstaviť, že výstavbu bytovky ovplyvnia tvoje záujmy a potreby? Spoločnosť ELIT-BYT DEVELOPMENT rozpracovala v Košiciach developerský zámer, ktorý na celoslovenské pomery nie je vôbec bežný. Pripravujú rekonštrukciu historickej budovy na Hlavnej ulici v Košiciach, ktorá susedí s budovou Ústavného súdu. Developeri sa zvyčajne vyhýbajú obnove pamiatkovo chránených objektov, pretože oproti novostavbám sú podstatne drahšie a znižuje to výnos investície. Prečo sa odvážili zrekonštruovať už druhú národnú kultúrnu pamiatku v historickom centre Košíc?

Záchrana kultúrnej pamiatky

„Proces záchrany kultúrnej pamiatky, ktorý je spojený s jej premenou na funkčný objekt, nie je vôbec jednoduchý. Je to náročné časovo aj finančne. Vyžaduje to precíznu reštaurátorskú prácu, ťažké to majú aj projektanti, ktorí musia zohľadniť všetky podmienky určené pamiatkovým úradom, ktorý kontroluje celý priebeh rekonštrukcie,“ vysvetľuje konateľ spoločnosti Roman Frych a zároveň tvrdí, že to za to stojí, pretože projekt má hodnotu, ktorá sa v peniazoch nedá vyčísliť. 

Bola by škoda nechať budovu chátrať, takéto stavby majú atmosféru a dopĺňajú historické jadro mesta. Roman Frych berie projekt ako výzvu, motiváciou je pozitívna emócia, ktorá ho napĺňa, keď vidí, ako sa zanedbaná starobylá budova vracia do krásneho plnohodnotného pôvodného stavu. Aj preto si ELIT-BYT DEVELOPMENT nevyberá v Košiciach na rekonštrukciu bežné stavby, hoci by to bolo ziskovejšie, ale honosné historické budovy.

Spoločnosť má za sebou už úspešnú obnovu Tostovho paláca, čo pomôže aj pri tomto projekte – budú pokračovať v spolupráci s odborníkmi v reštaurovaní a pamiatkovým úradom„Na úrade zanietene podporovali podnikateľské aktivity, ktoré vracajú život historickým budovám. Nadšenie klientov, ktorí sa stali šťastnými majiteľmi nádherných bytov v Tostovom paláci, ako aj obyvateľov Košíc, ktorí ocenili podobu renovácie tejto pamiatky, ma s optimizmom posúva do tohto nového projektu,“ dodáva Roman Frych.

Bývanie v Tostovom paláci

Honosná stavba a prvotriedne materiály

Stavba na rohu Hlavnej a Bačíkovej ulice patrí medzi najkrajšie budovy košického Starého Mesta. Začala sa stavať v roku 1929 pre Obchodnú a priemyselnú komoru, disponovali dostatočným kapitálom, čo umožnilo výstavbu honosnej trojpodlažnej budovy z tých najkvalitnejších materiálov, využívali v tom čase nové, progresívne technológie, ktoré sa používajú aj v súčasnosti. 

Strop medzi podlažiami v budove sa skladá z dvoch železobetónových stropných dosiek, medzi ktorými je vzdušná medzera, tehlové obvodové múry majú hrúbku od 60 do 80 centimetrov. To zabezpečuje výbornú zvukovú aj tepelnú izoláciu. „Je to nevídané, počas svojho pôsobenia v stavebníctve som sa za 24 rokov s takou kvalitnou prácou ešte nestretol,“ hodnotí Frych.

Vizualizácia rekonštrukcie historickej budovy na výnimočnom mieste. Budú v nej nové byty aj obchody.
Vizualizácia rekonštrukcie historickej budovy na výnimočnom mieste. Budú v nej nové byty aj obchody. Zdroj: Elit Development
Autorom pôvodného stavebného projektu je významný predstaviteľ moderny a funkcionalizmu, skvelý košický architekt Ľudovít Oelschläger.

Slávnostnú monumentalitu objektu, ktorý má tvar „L” , vytvára najmä vystúpené bočné priečelie nesené na šiestich robustných stĺpoch. Zužujú sa netypicky smerom nadol. Mohutný rizalit vystupuje do ulice po celej výške budovy a je členený siedmimi vysokými úzkymi oknami s polkruhovým uzáverom. Tieto netypické okná dobre presvetľujú dvojúrovňový vnútorný priestor, ktorý slúžil komore ako veľká reprezentačná sála.

Dominantný stĺp je aj v mieste stretu dvoch fasád – na nároží Hlavnej a Bačíkovej. Dodnes moderne pôsobiace veľké presklené plochy sú typické aj pre predné priečelie budovy. Z vrchných podlaží je preto nádherný výhľad na Hlavnú ulicu a na park na nádvorí Ústavného súdu, ktorý bežne len tak neuvidíš. 

Aký bude rozsah rekonštrukcie?

ELIT-BYT DEVELOPMENT plánuje maximálne možný návrat k originálu, teda stavu, ktorý bol navrhnutý Ľudovítom Oelschlägerom. Budova zostane polyfunkčnou, budú v nej bytové, obchodné aj iné nebytové priestory. 

Vymenia všetky rozvody (elektriky, vody, kanalizácie, kúrenia), okná budú nové alebo repasované, zreštaurujú aj fasádu a zachovajú historické interiérové prvky či strešnú krytinu. Nevyhnutná bude hydroizolácia základov. Sadovými úpravami prejde uzatvorený dvor budovy, vznikne v ňom ostrovček zelene a oddychu pre obyvateľov bytového domu, jeho súčasťou bude bezpečné parkovanie s dostatočnou kapacitou parkovacích miest.

Táto budova si zaslúži netradičný koncept a prístup, preto chcú poskytnúť novým obyvateľom bezstarostný a šťastný život vytvorením akéhosi nového ekosystému klubového bývania.

„Radi by sme vytvorili komunitu obyvateľov, ktorí majú podobné záujmy, priority, životný štýl, sociálny status a finančné možnosti. Tento motív reflektuje aj názov projektu – ELITresidence HLAVNÁ, v ktorom pojem elita neodkazuje len na názov našej spoločnosti, ale aj na bývanie určené pre vybranú spoločnosť, bývanie, ktoré má klubový charakter,“ vysvetľuje Roman Frych.    

Pandémia zmenila trend bývania

Koncept v istom zmysle priamo reaguje na ťažký covidový čas, ktorý mení trendy bývania. Ľudia si uvedomili, aký význam má pre nich domáce prostredie, v ktorom sú nútení tráviť oveľa viac času. Zároveň zistili, že vytváranie malých komunít je potrebné pre šťastný život človeka. Roman Frych dopĺňa: „Na tejto myšlienke by sme chceli založiť aj bývanie v našom novom projekte. Jednoducho, pripraviť pre ľudí niečo, čo im uľahčí život a splní ich sen o honosnom bývaní.“

Konateľ spoločnosti Roman Frych vníma obnovu ďaľšej národnej kultúrnej pamiatky ako výzvu.
Konateľ spoločnosti Roman Frych vníma obnovu ďaľšej národnej kultúrnej pamiatky ako výzvu. Zdroj: Elit Development

Každý si ideálne bývanie predstavuje inak, preto dostanú prednosť tí, ktorí majú podobné záujmy, aby sa podarilo vytvoriť komunitu, ktorá spoločné využíva všetky vymoženosti. Následne spoločnosť ELIT-BYT DEVELOPMENT podrobne zanalyzuje potreby a požiadavky budúcich majiteľov bytov a ich sny a predstavy uplatnia do reality. 

Bytovka „ušitá na mieru“ budúcim majiteľom

Predpredaj bytov bude trocha neštandardný. Záujemcovia sa objednajú na osobné stretnutie, pri ktorom v priebehu rozhovoru zistia ich záujmy, priority, požiadavky na usporiadanie a funkčnosť budovy, aby ich potom mohli prípadne zapracovať do projektovej dokumentácie. To znamená, že budúci majitelia sami rozhodnú o tom, ako sa bude budova využívať.

ELIT-BYT DEVELOPMENT ako prvá developerská spoločnosť na Slovensku realizuje rezidenčný projekt podľa vopred zmapovaných záujmov a potrieb klientov. Napríklad honosná sieň, ktorej výška je až 6,7 metra a kedysi v nej rokovali najvplyvnejší podnikatelia a bankári, môže mať dnes rôznorodé funkcie. Priestor sa dá využiť na stretnutia, rodinné oslavy, rôzne spoločenské podujatia, prácu (minicoworking) alebo stravovanie.

Ďalej uvažujú o zriadení detského kútika či jazykových, počítačových alebo iných kurzov, výber bude na majiteľoch bytov. V rezidencii by mohla byť k dispozícii aj sauna, fitnes, miestnosť na jogu, pilates, wellness, playroom, ale aj služby súvisiace s praktickými potrebami, napríklad práčovňa. 

V novej bytovke nájdeš aj concierge servis, teda spoločné využívanie komplexných služieb ako je nonstop recepcia s kamerovým systémom na chodbách, upratovanie domácností, preberanie zásielok, pranie, žehlenie, odvoz detí do školy a podobne. 

Elit Development
Zdroj: Elit Development

Servisný personál by mal flexibilne reagovať na požiadavky obyvateľov tak, aby mali zabezpečené bezstarostné bývanie a mohli sa nerušene venovať svojim pracovným povinnostiam, rodine a záľubám. Služby by mali byť dostupné za rozumné ceny, keďže si ich rozdelia všetci majitelia bytov ELITresidence HLAVNÁ

Samozrejmosťou budú aj komerčné priestory, ELIT-BYT DEVELOPMENT zriadi kliniku estetickej medicíny vybavenú najnovšími revolučnými prístrojmi, ktoré zatiaľ na Slovensku nikto nepoužíva. Obyvateľky rezidencie si doprajú skrášľujúce procedúry priamo „doma“, za krásou im stačí urobiť pár krokov.

Obchodné priestory s výkladom na Hlavnú ulicu s výmerou cca 40 až 70 štvorcových metrov budú na predaj, podnikatelia môžu investovať do vlastného priestoru priamo v centre Košíc. 

Na osobné stretnutie sa dá objednať už teraz – telefonicky alebo mailom. Následne developer zostaví čakací zoznam, z ktorého vyberie kupcov bytov podľa ich spoločných záujmov a preferencií. Ak máš záujem o termín, volaj 0919 025 458 alebo napíš na [email protected]
Domov
Zdieľať
Diskusia