Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2022, 17:40
Čas čítania 1:24
Viktor Kniš

AKTUÁLNE: NAKA obvinila poslanca Sme rodina Martina Borguľu z korupcie

NEWS BORIS KOLLÁR
Uložiť Uložené

Vraj ide o skutok z roku 2018, keď Borguľa údajne zaplatil 50-tisíc eur za nevyšetrovanie svojej osoby.

Národná kriminálna agentúra obvinila poslanca Sme rodina Martina Borguľu, informuje o tom portál Z regiónu.sk

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v rámci minulotýždňovej akcie Inferno – 8. kruh päť fyzických a jednu právnickú osobu. Akcia súvisela s dokumentovaním korupčnej trestnej činnosti,“ povedal portálu hovorca prezídia. V rámci tejto kauzy už polícia zadržala príslušníka SIS Martina Ciriaka a minimálne jedného podnikateľa. 

Borguľa podľa zistení portálu Z regiónu.sk údajne zaplatil úplatok 50-tisíc eur za to, aby ho polícia nevyšetrovala. Vraj ide o skutok z prvej polovice roku 2018. O úplatku údajne vedeli bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník a bývalý vyšetrovateľ Marián Kučerka. Policajtov podľa zistení portálu uplácal aj podnikateľ Peter M. zo spoločnosti Slovanet, a. s. V kauze sa spomína aj meno Petra Petrova.

O obvinení jedného z koaličných poslancov dnes na výbore hovoril policajný prezident Štefan Hamran, nešpecifikoval však, o ktorého poslanca ide. 

Zatiaľ nie je jasné, či budú chcieť Borguľu stíhať väzobne. V prípade, že by to prokurátor požadoval, o vydaní poslanca NR SR na väzobné stíhanie by musel hlasovať parlament podobne ako v prípade Roberta Fica. 

Borguľa Denníku N povedal, že mu obvinenie zatiaľ nebolo doručené.

Borguľa
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Kto je Martin Borguľa

Martin Borguľa sa do parlamentu dostal z 10. miesta a je známy ako mestský poslanec Bratislavy, ktorý neúspešne kandidoval na starostu bratislavského Starého Mesta v posledných komunálnych voľbách. Roky pôsobil v strane Smer.

Jeho kauzy sa týkajú verejných súťaží, rozpredávania majetku a tiež rodinkárstva.

Je známy tým, že bol proti zrušeniu hazardu v hlavnom meste a preslávil ho aj extrémne predražený upratovací tender za viac ako 11 miliónov. Keď sa na nevýhodný obchod pred viac ako 10 rokmi prišlo, odstúpil kvôli nemu aj minister obrany. V súvislosti s jeho menom sa hovorilo aj o predražených PR kampaniach a falošných účtoch na Facebooku, ktoré mu mali pomáhať ešte v kampani v komunálnych voľbách. 

Borguľu spája so Smerom ešte jeden uzol – jeho svokor Jozef Kopecký je považovaný za sponzora Smeru, ktorý podľa Aktualít postavil dom matke Roberta Fica. Kopecký sa pokúšal aj o štátnu zákazku s vyššie spomenutým ministrom obrany, ktorá nakoniec realizovaná nebola, získal však 50 miliónov korún za projektovú dokumentáciu. 

Odporúčané
10 poslancov nového parlamentu, na ktorých si treba dávať pozor: Odsúdení extrémisti, bývalá veštica aj tenisti 10 poslancov nového parlamentu, na ktorých si treba dávať pozor: Odsúdení extrémisti, bývalá veštica aj tenisti 9. marca 2020, 16:59
Domov
Zdieľať
Diskusia