Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
25. apríla 2022, 19:30
Čas čítania 1:23
Ema Stanovská

Reštaurácia Batoni: Ukrajinec prevzal bývalý Stroodel na Kolibe, ponuku postavil na gruzínskych jedlách, štrúdle z menu zmizli

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Reštaurácia, ktorá sa v minulosti orientovala najmä na tradičnú kuchyňu inšpirovanú Rakúsko-Uhorskom, dnes ponúka prevažne gruzínske pokrmy.

Bývalá reštaurácia Stroodel, ktorá sídli na Brečtanovej ulici na bratislavskej Kolibe, zmenila názov na Batoni. Nový ukrajinský majiteľ pre Refresher potvrdil, že ju prevzal po bývalom majiteľovi. Konkrétne detaily nám prezradiť nechcel.

Reštaurácia, ktorá sídli vo frekventovanej a turistami obľúbenej lokalite, sa v minulosti orientovala prevažne na „modernejšiu“ verziu tradičnej kuchyne a domáce štrúdle. Už koncom minulého roka začala meniť ponuku. Ako jedna z mála slovenských reštaurácií ponúkala napríklad gruzínsku špecialitu chačapuri.

V súčasnosti je gro menu postavené na gruzínskych a ukrajinských jedlách. Štrúdle, ktoré piekli tradičným spôsobom v peci na drevo, z menu zmizli a nahradili ich tradičné gruzínske dezerty.

Chačapuri aj rezeň

Reštaurácia Stroodel o rebrandingu informovala aj na svojom Facebooku: „Reštaurácia Stroodel mení názov na Batoni. K tomu smerujeme už dlho a dúfame, že náš rebranding skutočne oceníte. Nájdete tu ešte viac nových, nezvyčajne lahodných jedál, ktoré budú chutiť každému. Používame len kvalitné produkty, pretože ich dovážame z Rakúska a Gruzínska.“

Dnes tam okrem niekoľkých druhov chačapuri ochutnáš napríklad aj ukrajinskú verziu boršču, chinkali (plnené taštičky), gruzínske mäsové a vegetariánske pokrmy ako jahňacie kotlety, „tolma“ s hovädzím mäsom v hroznovom liste aj gruzínske vína. Reštaurácia na Kolibe organizuje aj „ukrajinské hudobné večery“, na ktorých predstavuje ukrajinských spevákov a hudobníkov.

Majiteľ v telefonickom rozhovore zdôraznil, že ponuku reštaurácie Batoni postavil aj na medzinárodnej kuchyni. Okrem gruzínskych a ukrajinských špecialít tam preto nájdeš aj viedenský rezeň, konfitované kačacie stehno či syr s hranolkami.

Už tretia gruzínska reštaurácia v Bratislave

Bývalá reštaurácia Stroodel sa pred rebrandingom prezentovala ako reštaurácia inšpirovaná históriou hlavného mesta, prvkami tradičnej gastronómie z čias Rakúsko-Uhorska, ako aj novou gastronómiou súčasnej Bratislavy.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Ide už o tretiu gruzínsku reštauráciu, ktorá tento rok vznikla v Bratislave. Prvou bola Pirosmani's Samovar na Zámockej ulici, na ktorej predtým sídlila ruská reštaurácia s podobným názvom Samovar. Založila ju Natia Sukhiashviliová, ktorá pôsobila ako novinárka, ale aj na generálnej prokuratúre v Gruzínsku. V marci tohto roka pribudlo aj gruzínske bistro Zepen House na Mickiewiczovej ulici.

V Refresheri ti pravidelne prinášame novinky zo slovenskej gastro scény a rozhovory s majiteľmi úspešných prevádzok. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať témy Gastro a Gastro Bratislava.

Domov
Zdieľať
Diskusia