Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. apríla 2022, 21:20
Čas čítania 0:48
Jakub Paulík TASR

V hniezde záchrany v Bratislave našli mŕtve dieťa. Na Slovensku sa podobné nešťastie ešte nestalo

NEWS DIEŤA HNIEZDO ZÁCHRANY
Uložiť Uložené

Príčina úmrtia je momentálne neznáma.

V hniezde záchrany v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) dnes našli mŕtve dieťa. „V priebehu dnešného dopoludnia sme v inkubátore hniezda záchrany našli dieťatko, žiaľ, bez známok života. Ihneď sme kontaktovali políciu a prípad riešime v súčinnosti s políciou. Je nám všetkým nesmierne ľúto tejto tragédie a sme plne súčinní s políciou pri vyšetrovaní príčin smrti dieťatka,“ povedala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

Občianske združenie Šanca pre nechcených, ktoré je iniciátorom hniezd záchrany v SR, tvrdí, že od zriadenia prvého inkubátora na Slovensku v roku 2004 ide o prvý takýto prípad. „Nevieme, čo sa vlastne udialo, a nemáme inú možnosť, než si počkať na oficiálne výsledky vyšetrovania,“ uviedlo združenie vo svojom stanovisku.

Odporúčané
Prvá prehliadka u urológa: bude to bolieť, treba sa pred vyšetrením oholiť alebo vyprázdniť? Lekár vysvetľuje, ako sa pripraviť Prvá prehliadka u urológa: bude to bolieť, treba sa pred vyšetrením oholiť alebo vyprázdniť? Lekár vysvetľuje, ako sa pripraviť 18. marca 2022, 14:30

Nemocnica disponujúca hniezdom záchrany je podľa združenia povinná starať sa o funkčnosť a hygienu zariadenia. Musí tak testovať, či sa po potvorení hniezda zakaždým spustí alarm na novorodeneckom oddelení.

„Pred vyše dvomi rokmi sme technicky vylepšovali hniezda záchrany tým, že sme ich napojili na kamerový systém, takže každá nemocnica môže sledovať vnútro hniezda (položené dieťa) aj cez kameru, ktorú môže nechať viditeľnú na ploche počítača pri 24-hodinovej službe na novorodeneckom oddelení, a má možnosť neustále periférne sledovať hniezdo záchrany zvnútra,“ uviedlo združenie. Hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická tvrdí, že funkčnosť hniezda záchrany pravidelne kontrolujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia