Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2022 o 14:52
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš TASR

Ako dopadne vojna na Ukrajine? Rusi si idú po Donbas, medzitým chcú ovládnuť Mariupol

NEWS SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajinskí armádni predstavitelia sa domnievajú, že Rusko sa teraz snaží preskupiť a premiestniť svojich vojakov z Bieloruska a Ruska.

Rusko sa pravdepodobne pokúsi ešte pred vstupom do Doneckej oblasti ovládnuť juhoukrajinské prístavné mesto Mariupol. Uviedla to v utorok ukrajinská armáda.


Experti očakávajú masívny nápor ruských síl na východe Ukrajiny, kde sa Rusko pravdepodobne pokúsi územne spojiť anektovaný Krymský polostrov s Moskvou podporovanými donbaskými oblasťami.

Mariupol
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinské sily sú obkľúčené a blokované

Ukrajinskí armádni predstavitelia sa podľa svojej najnovšej správy domnievajú, že Rusko sa teraz – pred plánovanou ofenzívou v Donecku – snaží preskupiť a premiestniť svojich vojakov z Bieloruska a Ruska.


Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v pondelok večer na Twitteri uviedol, že ukrajinské sily sú obkľúčené a blokované. Ukrajinská armáda však podľa svojho najnovšieho vyhlásenia trvá na tom, že pokračuje v obrane Mariupola. Uviedla aj, že ukrajinskí vojaci zmarili v Donecku a Luhansku za posledných 24 hodín šesť ruských útokov.

Najmenej 10 000 civilných obetí v Mariupole

V samotnom Mariupole už podľa jeho starostu Vadyma Bojčenka zahynulo vyše 10 000 ľudí. Bojčenko v pondelňajšom telefonickom rozhovore pre agentúru AP povedal, že počet obetí v tomto meste mohol presiahnuť už aj 20 000. Ruské útoky tam totiž trvajú už celé týždne a obyvatelia čelia nedostatku potravinových zásob, pričom ulice sú doslova posiate mŕtvymi telami.


Uvádzané čísla nie je možné nezávisle overiť, no ak by sa potvrdili, išlo by o dosiaľ najvyšší počet obetí vojny na Ukrajine spomedzi všetkých ukrajinských miest.


Bojčenko obvinil ruských vojakov z toho, že celé týždne blokovali dodávky humanitárnej pomoci do Mariupola v snahe utajiť tak pred zvyškom sveta tamojšie krviprelievanie. Rusi zároveň podľa jeho slov privážajú do mesta mobilné krematóriá v podobe nákladných áut so spaľovňou s cieľom zničiť tak dôkazy o zabíjaní civilistov.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Ukrajina je podľa prezidenta Volodymyra Zelenského stále závislá od svojich medzinárodných partnerov, pokiaľ ide o zbrane, a nemá vybavenie, ktoré potrebuje najmä na uvoľnenie blokády obliehaného prístavného mesta Mariupol. „Ak by sme dostali prúdové lietadlá a dostatok obrnených vozidiel, potrebné delostrelectvo, dokázali by sme to,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na Facebooku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia