Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2022 o 20:35
Čas čítania 0:47
Tímea Krauszová TASR

Z Mariupola hlásia vyše 10-tisíc mŕtvych civilistov. Obete podľa slov starostu tvorili „koberec na uliciach mesta“

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruská invázia na Ukrajinu si vyžiadala brutálnu daň. Desiatky tisícov ľudí takisto nasilu odvliekli do Ruska.

V obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny od začiatku ruského útoku zomrelo viac než 10-tisíc civilistov. Po 46 dňoch invázie to povedal starosta mesta Vadym Bojčenko pre agentúru AP. Mŕtve telá podľa jeho slov tvorili „koberec na uliciach nášho mesta“, skutočný počet obetí môže byť dvojnásobný.

Posledný boj o Mariupol

Starosta Mariupola zároveň opätovne uviedol, že ruské jednotky do mesta priniesli mobilné krematóriá, aby sa tak zbavili tiel obetí. Podľa Bojčenka ruskí vojaci odmietajú povoliť humanitárnym konvojom vstup do mesta v snahe zamaskovať masaker, ku ktorému v Mariupole došlo.

Starosta predtým hovoril o 5 000 obetiach, tieto čísla boli z 21. marca. Vzhľadom na enormný počet tiel na uliciach sa ich ešte ani nepodarilo pozbierať. V Mariupole zostáva približne 120-tisíc civilistov, ktorí podľa Bojčenka naliehavo potrebujú jedlo, vodu a teplo. Asi 150-tisíc obyvateľom sa podarilo opustiť mesto a odišli do iných častí Ukrajiny. Najmenej 33-tisíc ľudí nasilu odvliekli do Ruska alebo do separatistických oblastí Ukrajiny.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Napriek správam o údajnom poslednom boji o mesto a dochádzajúcej munícii miestne autority zdôrazňujú, že bojovať neprestávajú. Ruská armáda má pod kontrolou časť mesta, ukrajinskí vojaci bránia južnú a strednú časť, ako aj priemyselné zóny a ďalšie oblasti, povedal pre BBC Serhij Orlov, zástupca starostu.

Domov
Zdieľať
Diskusia