Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2022, 7:59
Čas čítania 1:09
Ema Stanovská

Poslanec Čepček prišiel s návrhom zákona, ktorý zamedzuje cudzinkám prístup k interrupciám, a to aj v prípade znásilnenia

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Návrh prichádza v čase, keď každý deň počúvame o znepokojujúcich prípadoch znásilňovania Ukrajiniek ruskými vojakmi.

Poslanec Martin Čepček prišiel s ďalším návrhom zákona o sprísnení interrupcií, v ktorom osobitú pozornosť venuje ženám prichádzajúcim z Ukrajiny. Upozorňuje na to mimovládna organizácia Ženské kruhy na sociálnych sieťach.

Poslancov návrh zakazuje – mimo ohrozenia ich zdravia a života – vykonať cudzinkám interrupciu, a to aj v prípade, ak išlo o znásilnenie. To by mohlo mať v súčasnosti negatívny dopad najmä na Ukrajinky, ktoré utekajú zo svojej rodnej krajiny pred vojnou.

V paragrafe 10 nového návrhu zákona sa píše: „Umelé ukončenie tehotenstva potratom okrem prípadov uvedených v § 4 písm. a) a b) sa nevykoná cudzinkám, ktoré v Slovenskej republike nemajú trvalý pobyt.“

„S podobným návrhom zákona, ktorý sa však zameriava „iba“ na úplný zákaz vykonania interrupcie ženám z cudziny prišli dnes aj Rastislav Schlosár a Magdaléna Sulanová (obaja zo strany kotlebovcov). Ich návrh zákona obsahuje jedinú vetu: „Umelé prerušenie tehotenstva podľa § 4 sa nevykoná cudzinkám,“ píše organizácia Ženské kruhy.

Ukrajinské ženy čelia znásilňovaniu

Čepček už minulý rok prišiel s návrhom, ktorý bol podľa neziskovej organizácie priamo v rozpore so záväzkami Slovenskej republiky ochraňovať a napĺňať práva žien.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Návrh prichádza v čase, keď každý deň počúvame o znepokojujúcich prípadoch znásilňovania Ukrajiniek ruskými vojakmi. Pred pár dňami sa objavila správa, že ukrajinské obce urýchlene zháňajú núdzovú antikoncepciu (teda „tabletku po“) pre svoje obyvateľky.

Ženské kruhy sú mimovládna organizácia prinášajúca komplexný pohľad na tehotenstvo, pôrod a materstvo. Šíri informácie o ľudských právach žien a dobrej praxi pri pôrode. Vykonáva tiež komunitné, advokačné a výskumné aktivity.

Mohlo by ťa zaujímať:
Pellegrini: Heger ma nemusí pozývať do Buče, ja ho pozvem na stred a juh Slovenska, nech vidí, ako sa tu ťažko žije
Rehoľná sestra Lamiya: Sex mi nechýba, celibát je tajomstvo nášho povolania, no na krásneho chlapa sa pozriem (Videorozhovor)
10 najlepších filmov podľa knižnej predlohy
Domov
Zdieľať
Diskusia