Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2022, 12:52
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš

Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 už je na Ukrajine. Tajný prevoz trval dva dni

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Slováci odovzdali svoj systém protivzdušnej obrany Ukrajincom. Môže zostreľovať ruské lietadlá.

TV Markíza informuje o úspešnom prevoze slovenského protivzdušného systému S-300 na Ukrajinu. Podľa informácií televízie trval prevoz techniky dva dni, momentálne je však už celá batéria na území štátu, ktorý už viac ako mesiac okupujú Rusi. 

Minister obrany Jaroslav Naď viackrát avizoval, že systém protivzdušnej obrany bude možné Ukrajine darovať v prípade, že Slovensko bude mať vyriešenú svoju ochranu vzdušného priestoru. Tú momentálne zabezpečujú systémy Patriot, ktoré Slovensku zapožičali partneri z NATO.

Informáciu už na svojom facebookovom profile potvrdil premiér Eduard Heger, ktorý včera neskoro večer vycestoval do hlavného mesta Kyjev. 

„Môžem potvrdiť, že Slovenská republika na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie, darovala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine,“ napísal predseda vlády. Dodal, že systém môže pomôcť zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00



„Darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine,“ upozornil Heger. Opozícia na čele so stranami Smer a Hlas si však myslí opak. Robert Fico už na túto tému avizuje kritickú tlačovú konferenciu.

Hlas-SD zverejnil na sociálnej sieti Facebook vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že vláda spáchala podvod na vlastných občanoch.

 „Minister obrany Naď zdôrazňoval, že S-300 bude vyradený z výzbroje ozbrojených síl SR iba vtedy, ak bude zaň zabezpečená adekvátna náhrada. Tento sľub sa zatiaľ nepodarilo naplniť a sám minister Naď nedávno hovoril o časovom horizonte niekoľkých mesiacov až rokov. Je zrejmé, že doteraz rozmiestnené Patrioty plnohodnotne nenahrádzajú systém S-300. Vyzývame ministra Naďa, aby vysvetlil tento nezmyselný krok vedúci k zníženiu úrovne bojovej pripravenosti ozbrojených síl SR.“

Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že Slovensko dnes už má adekvátnu náhradu za systém S-300. „Patriot, ktorý príde na Slovensko v priebehu budúceho týždňa, sme dosluhujúci systém S-300 dopravili bezpečne na Ukrajinu,“ napísal Naď na Facebooku s tým, že ide o zodpovedné rozhodnutie, ktoré podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv. Negoval aj argumenty opozície.

Domov
Zdieľať
Diskusia