Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2022, 16:31
Čas čítania 1:05
Adam Novosad

Ruský politik sa vyhráža Fínsku: Váš vstup do NATO bude znamenať „zničenie celej vašej krajiny“

NEWS NATO RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruský politik varoval, že vstup Fínska do NATO by bol strategickou chybou.

Ruský politik Vladimir Džabarov vyhlásil, že vstup do NATO by pre Fínsko znamenal „zničenie krajiny“. Vo Fínsku pritom od vypuknutia vojny na Ukrajine rastie podpora vstupu do Severoatlantickej aliancie, ktorá už viackrát otvorene uviedla, že Fínsko spoločne so Švédskom sú v NATO vítaní, píše Newsweek.

Ruská federácia už pred pár týždňami varovala Fínsko, že potenciálny vstup do NATO by musel nutne priniesť „politické a vojenské následky“ zo strany Ruska, ale zástupca predsedu zahraničného výboru Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, Vladimir Džabarov teraz vyhrážky smerované Fínsku upresnil.

Rusko
Zdroj: Wikimedia Commons/Kremeľ

„Myslím si, že by to bola obrovská tragédia pre všetkých obyvateľov Fínska,“ uviedol Džabarov. Podľa ruského politika by bol vstup do NATO „strategickou chybou“ fínskej vlády, ktorá by z krajiny spravila „terč“ agresie. Džabarov však vyhlásil, že nepredpokladá snahu fínskeho obyvateľstva „podpísať si zničenie svojej krajiny“.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Šéf NATO Jens Stoltenberg pritom začiatkom týždňa uviedol, že Fínsko so Švédskom by medzi sebou členské štáty Severoatlantickej aliancie prijali s otvorenou náručou. Podľa prieskumu organizácie Finnish Business and Policy Forum – EVA aktuálne podporuje vstup do NATO 60 percent Fínov.

Fínsko s Ruskom zdieľa viac ako 1 300 kilometrov dlhú štátnu hranicu, ktorá v minulosti vyvolala viacero vzájomných konfliktov. Fínsko kedysi bolo súčasťou Ruskej ríše, ale po prvej svetovej vojne získalo nezávislosť. Nevraživosť vyvrcholila do sovietskej invázie do Fínska v roku 1939, ale aj pokračujúcej vojny v nasledujúcich rokoch.

Mohlo by ťa zaujímať:
Raketovou základňou Devínska Kobyla nás previedol jej bývalý veliteľ. Aké zbrane používali a za aký čas dokázali zostreliť cieľ?
Tieňohra je surový a temný krimitriler o pomste, ktorý ťa šokuje a prekvapí (Recenzia)
Zakladatelia firmy Sudolabs: Vlani sme zvyšovali platy trikrát, aj toto je súčasť kariérneho rastu (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia