Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2022, 17:12
Čas čítania 1:12
Ema Stanovská TASR

Pápež pobozkal ukrajinskú vlajku, ktorú mu priniesli z Buče. Vlajka bola špinavá a nachádzal sa na nej nápis

Pápež pobozkal ukrajinskú vlajku, ktorú mu priniesli z Buče. Vlajka bola špinavá a nachádzal sa na nej nápis
Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino
NEWS PÁPEŽ RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

„Vlajka pochádza z vojny, presne z mučeníckeho mesta Buča,“ uviedol pápež a následne k sebe privolal skupiny detí, ktoré s rodičmi utiekli z Ukrajiny.

Pápež František v stredu odsúdil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča, kde boli v masových hroboch i v uliciach mesta nájdené desiatky tiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.


„Nedávne správy týkajúce sa vojny na Ukrajine priniesli namiesto úľavy a nádeje svedectvá o novej krutosti, ktorou je aj masaker v Buči,“ uviedol František ku koncu svojej týždennej generálnej audiencie. „O krutosti, ktorá je čoraz strašnejšia a mierená dokonca aj proti civilistom, bezbranným ženám a deťom. Sú to obete, ktorých nevinná krv volá do neba a prosí: Zastavte túto vojnu!“ pokračoval pápež.

Pápež František
Pápež František ukazuje ukrajinskú vlajku, ktorú mu poslali z mesta Buča na Ukrajine, počas pravidelnej verejnej audiencie vo Vatikáne 6. apríla 2022. Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino


František sa následne postavil a rozprestrel ukrajinskú vlajku, ktorú mu podľa jeho slov priniesli priamo z Buče. Agentúra AFP poznamenáva, že vlajka bola špinavá a nachádzal sa na nej nápis.


„Vlajka pochádza z vojny, presne z mučeníckeho mesta Buča,“ uviedol pápež a následne k sebe privolal skupiny detí, ktorí s rodičmi utiekli z Ukrajiny a do Vatikánu dorazili v utorok.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

„Tieto deti museli ujsť, aby mohli byť na bezpečnom území. Je to ovocie vojny. Nezabúdajme na ne a ani na ukrajinský ľud,“ povedal František a každému dieťaťu následne daroval veľkonočné vajíčko.

Zelenskyj hovorí o genocíde

Správy o zabíjaní civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili minulý víkend. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl našli najmenej dva masové hroby a zahraniční reportéri priniesli zábery desiatok tiel v uliciach. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov a hovoril aj o genocíde.

Odporúčané
V Buči sa podľa konšpirátorov hýbu mŕtvoly. Polícia upozorňuje na hoaxy súvisiace s masakrom na Ukrajine V Buči sa podľa konšpirátorov hýbu mŕtvoly. Polícia upozorňuje na hoaxy súvisiace s masakrom na Ukrajine 4. apríla 2022, 15:35

Rusko tieto obvinenia poprelo a tvrdí, že zábery z Buče – ale i z iných miest – zachytávajúce telá mŕtvych civilistov sú falošné a vyhotovila ich ukrajinská armáda, alebo že mŕtve telá sa v uliciach mesta objavili až potom, keď sa z neho stiahla ruská armáda.

Ďalšie správy z domova aj zo sveta nájdeš v sekcii News.

Domov
Zdieľať
Diskusia