Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2022 o 11:09
Čas čítania 1:01
Tímea Krauszová

Rusi špekulujú o delení Ukrajiny. Medzi návrhmi sa objavila aj zmena hraníc Slovenska

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Východné Slovensko by sa stalo súčasťou Haliče.

To, že Rusko chce rozdeliť Ukrajinu, hovoria predstavitelia Moskvy otvorene už roky. Aktuálny vývoj vojny na Ukrajine naznačuje, že Rusi nevedia zabrať celú Ukrajinu, a tak by si pripojili „len“ jej východnú časť. O takomto scenári hovorí aj ukrajinská tajná služba.

V ruských médiách sa zároveň pravidelne objavujú rôzne mapy, na ktorých sú rozličné delenia a povojnové usporiadania Ukrajiny, a niektoré sú naozaj „divoké“. Pozor, nejde o oficiálne návrhy, ktoré by predstavil Kremeľ, faktom však je, že v Rusku sa o delení Ukrajiny a usporiadaní tejto časti Európy vo veľkom diskutuje.  

Podľa jednej z máp, ktorú zverejnil ruský portál Pravda.ru a upozornil na ňu aj denník SME, pri navrhovaných zmenách autor zahrnul aj územie Slovenska. Vznikol by akýsi nový štátny útvar s názvom Veľká Halič, do ktorého by spadala západná Ukrajina plus časť územia Poľska a Slovenska. 

Po novom by mala podľa ruskej propagandy vyzerať Veľká Halič takto.
Po novom by mala podľa ruskej propagandy vyzerať Veľká Halič takto. Zdroj: Pravda.ru

Podľa autora článku je Slovensko vnímané „ako najpriemernejšia európska krajina – nie práve lichotivá, ale ani príliš urážlivá“. Západné a východné Slovensko vraj aj tak nemajú veľa spoločného, a tak by územie od Tatier až k východnej hranici malo pripadnúť novému štátu. V článku tiež píše, že juh Slovenska sa chce vraj zjednotiť s Maďarskom a západniari zase „nostalgicky spomínajú na spojenie s Českom“. 

Odporúčané
Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči 29. augusta 2024 o 12:30

Poliaci by vraj zasa mali dať kus svojho juhovýchodného územia výmenou za ruský Kaliningrad. Bizarný článok, ktorý nie je postavený na dátach, ďalej hovorí, že Veľká Halič konečne naplní svoj osud a stane sa stredoeurópskym štátom. Vraj môže byť pokojne aj súčasťou Európskej únie, vyšehradskej skupiny alebo NATO. Všetky aktuálne informácie o vojne na Ukrajine nájdeš v tejto sekcii.

Domov
Zdieľať
Diskusia