Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2022 o 14:12
Čas čítania 0:48
Daniel Mikolášik TASR

Skončí Ukrajina ako Severná a Južná Kórea? Rusi chcú rozdeliť štát na dve časti, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Keďže Moskve sa nepodarilo obsadiť celú Ukrajinu, prechádzajú na ďalší plán. Cieľom je podľa rozviedky vytvoriť Moskvou kontrolovaný región na východe Ukrajiny.

Rusko sa snaží rozdeliť Ukrajinu na dve časti s cieľom vytvoriť Moskvou kontrolovaný región po tom, ako sa mu nepodarilo ovládnuť celú krajinu. Uviedol to v nedeľu šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. 


Podľa vedúceho Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR MOU) existujú dôvody domnievať sa, že Rusko zvažuje pre Ukrajinu „kórejský“ scenár, teda vytvorenie deliacej čiary medzi okupovanými a neokupovanými oblasťami krajiny.


„V skutočnosti je to pokus vytvoriť na Ukrajine Severnú a Južnú Kóreu,“ uviedol brigádny generál Budanov vo vyhlásení. Dodal, že Ukrajina čoskoro spustí na Ruskom okupovanom území „gerilovú vojnu“.

Separatisti hovoria o referende o pričlenení k Rusku

Vodca separatistov v ukrajinskej odštiepeneckej Luhanskej ľudovej republike (ĽLR) Leonid Pasečnik v nedeľu vyhlásil, že región môže usporiadať referendum o pričlenení sa k Rusku.


„Domnievam sa, že v blízkej budúcnosti bude na území republiky usporiadané referendum, v ktorom ľudia... vyjadria svoj názor na pripojenie sa k Ruskej federácii,“ citovali Pasečnika ruské tlačové agentúry. „Z nejakého dôvodu som si istý, že to tak bude,“ dodal.


Rusko spustilo svoju vojenskú ofenzívu na Ukrajinu koncom februára s tým, že koná v záujme obrany odštiepeneckých samozvaných republík vo východoukrajinskom Donbase – v Doneckej a Luhanskej, pripomína agentúra AFP. Ruský prezident Vladimir Putin niekoľko dní predtým uznal nezávislosť oboch regiónov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia