Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2022, 15:38
Čas čítania 2:24
Dominik Vetrák

CODA je podľa Oscarov najlepší film roka. Oplatí sa vidieť?

CODA je podľa Oscarov najlepší film roka. Oplatí sa vidieť?
Zdroj: Apple
FILMY A SERIÁLY CODA OSCAR 2022
Uložiť Uložené

CODA ovládla Oscary, no mnohí sa pýtajú, či je to skutočne lepší film ako Duna.

CODA sa na Oscaroch stala celkovo najlepším filmom, pričom tvorcovia snímky získali Oscara aj za najlepší adaptovaný scenár, a zabúdať nesmieme ani na Troya Kotsura, ktorý vyhral Oscara ako prvý nepočujúci mužský herec.

Stalo sa to 35 rokov po tom, čo Oscara získala prvá nepočujúca herečka a nepočujúci človek celkovo – Marlee Matlin za rolu vo filme Children of a Lesser God. Zaujímavé je, že Marlee Matlin a Troy Kotsur hrali v snímke CODA manželov.

Odporúčané
Oscary 2022: Najviac Oscarov vyhrala Duna, CODA a Sila psa. Najlepšími hercami sú Will Smith a Jessica Chastain Oscary 2022: Najviac Oscarov vyhrala Duna, CODA a Sila psa. Najlepšími hercami sú Will Smith a Jessica Chastain 28. marca 2022, 5:43

Dráma CODA vyšla v auguste minulého roka na streamovacej službe Apple TV+ a získala aj vysoké hodnotenia. Na Rottentomatoes a Metacritic, čo sú stránky združujúce hodnotenia filmov, seriálov a hier od profesionálnych kritikov, má film hodnotenie 7,9/10, respektíve 74/100.

Apple TV+ je tak prvou streamovacou službou, ktorej film získal Oscara v kategórii najlepší film. Apple však tento film kúpilo už hotový, a to po jeho premiére na festivale Sundance, takže nejde o originálnu produkciu.

Celá rodina 17-ročnej Ruby je nepočujúca

Názov CODA (Child of Deaf Parents, a teda dieťa nepočujúcich rodičov) odkazuje na hlavnú postavu – 17-ročnú Ruby. Ona je z celej rodiny jediná, ktorá netrpí sluchovým postihnutím. Jej brat aj obaja rodičia sú nepočujúci. Ruby rodine pomáha celý život, obzvlášť v ich podnikaní s rybárčením. Mnohokrát sa však dostane aj do nepríjemných situácií, keď musí s rodičmi pri doktorovi riešiť ich sexuálny život.

Troy Kotsur vo filme CODA.
Troy Kotsur vo filme CODA. Zdroj: Apple TV+

Na lodi ju nikto nepočuje, keďže brat aj otec sú nepočujúci. Keďže veľmi rada spieva a vie, že tým na lodi nikoho neruší, spieva takmer každý deň. Jedného dňa si jej talent všimne hudobník v škole, ktorý jej navrhne, aby spev skúsila seriózne a hlásila sa aj na umeleckú školu. Lenže čo si rodina počne bez jediného človeka, ktorý dokáže komunikovať s okolitým svetom?

Odporúčané
Čo je alopécia? Will Smith udrel Chrisa Rocka za vtip o chorobe manželky Jady, ktorá vypadnutie vlasov premenila na svoju prednosť Čo je alopécia? Will Smith udrel Chrisa Rocka za vtip o chorobe manželky Jady, ktorá vypadnutie vlasov premenila na svoju prednosť 28. marca 2022, 17:30

Rubina rodina zo začiatku považuje jej túžby za sebecké a čiastočne ju od toho odhovára, no divák k nim za to necíti nenávisť. Postupne totiž jednotliví členovia rodiny zisťujú, že sa mýlili, a objavujú v Ruby jej nespochybniteľný talent. Jej snahu odísť jej najviac vyčíta mama, no láskavý otec nakoniec pochopí, že musí urobiť správnu vec, aj keď to pre celú rodinu bude znamenať veľké problémy. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia