Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2022, 7:35
Čas čítania 1:02
Martin Adam Pavlík TASR

Joe Biden: Putin zvažuje použitie chemických či biologických zbraní na Ukrajine

Joe Biden: Putin zvažuje použitie chemických či biologických zbraní na Ukrajine
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA CHEMICKÉ ZBRANE JOE BIDEN NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Prezident USA varoval aj pred útokmi hackerov.

Americký prezident Joe Biden v pondelok varoval pred možným použitím chemických a biologických zbraní na Ukrajine či kybernetickými útokmi na americké firmy zo strany Ruska.

Falošné obvinenia Ruska, že Kyjev vlastní biologické a chemické zbrane, podľa Bidena naznačujú, že ruský prezident Vladimir Putin sám zvažuje ich použitie. „To je jasný signál, že uvažuje o ich použití,“ uviedol Biden na stretnutí s americkými podnikateľmi vo Washingtone.

Agentúra Reuters však poznamenala, že Biden svoje tvrdenia nepodložil žiadnymi dôkazmi. Americký prezident pripomenul, že takýto krok Moskvy by vyvolal tvrdú odpoveď Západu, ktorú však nešpecifikoval.

Joe Biden.
Joe Biden. Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci


Podľa Bidena je momentálne Putin pritlačený k múru. „Teraz hovorí o nových operáciách pod falošnou vlajkou, ktoré pripravuje, vrátane tvrdení, že Amerika má v Európe biologické aj chemické zbrane. To jednoducho nie je pravda. Garantujem vám to,“ zdôraznil šéf Bieleho domu.

Americký prezident Joe Biden okrem toho vyzval americké súkromné firmy, aby okamžite posilnili svoju ochranu pred kybernetickými útokmi z Ruska, keďže tajné služby ho varovali, že ich zvažuje v reakcii na západné sankcie za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Práve súkromné subjekty podľa Bidena vlastnia a prevádzkujú najkritickejšiu infraštruktúru a nemožno ich nútiť, aby prijali konkrétne opatrenia v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin, AP, TASR


„Nechceme konflikt s Ruskom, ale ak Rusko spustí kybernetický útok proti Spojeným štátom, odpovieme,“ uviedla v tejto súvislosti poradkyňa pre kybernetickú bezpečnosť Anne Neubergerová.

Napriek Bidenovmu varovaniu podľa nej nie je isté, že ku kybernetickému útoku na kritickú infraštruktúru dôjde. Podľa nej síce boli zaznamenané určité prípravy, ale zatiaľ nijaký náznak špecifického útoku.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii news.
Domov
Zdieľať
Diskusia