Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2022, 12:01
Čas čítania 1:01
Martin Adam Pavlík

Sergej Lavrov: USA majú laboratóriá s biologickými zbraňami po celom obvode Ruska

Sergej Lavrov: USA majú laboratóriá s biologickými zbraňami po celom obvode Ruska
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SERGEJ LAVROV SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Odkázal na údajný nález viacerých dokumentov, ktoré majú súvisieť s vojenskými biologickými aktivitami na Ukrajine.

Podľa iDNES.cz ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok v ruskej propagandistickej televízii RT obvinil Spojené štáty z toho, že majú mnoho laboratórií potenciálne vyrábajúcich biologické zbrane, a to po celom obvode Ruska, v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. 

„Ukrajina je možno najväčším projektom z pohľadu Pentagónu, ktorý riadi činnosť týchto laboratórií,“ povedal Lavrov. Odkázal na údajný nález viacerých dokumentov, ktoré majú súvisieť s vojenskými biologickými aktivitami na Ukrajine. Washington aj Kyjev toto tvrdenie jasne popreli.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Zdroj: TASR/AP/Russian Foreign Ministry Press Service


K týmto dokumentom sa vyjadril aj ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Podľa neho ruské ministerstvo obrany má dokumenty, ktoré potvrdzujú, že na Ukrajine bola vytvorená sieť najmenej tridsiatich biolaboratórií, pričom inštitút sa vraj zaoberal posilňovaním patogénnych vlastností smrteľných chorôb vrátane moru, antraxu, tularémie či cholery.

Tvrdenia Ruska však spochybňuje vedecký časopis Science. Napísal, že Kremeľ zneužil zverejnené vedecké práce a začal ich využívať ako dezinformácie. Ruská propaganda totiž údajne zmenila bežný výskum netopierov a ich parazitov na falošný príbeh o biologických zbraniach vyvíjaných Ukrajincami. 

Lavrov sa zároveň vyjadril aj k téme možného presunu protiraketových systémov S-300, ktoré sú sovietskej výroby, z iných krajín na Ukrajinu. S tým malo susedom pomôcť práve Slovensko. „Chcem pripomenúť všetkým krajinám, ktoré o tom uvažujú, že sovietske systémy a systémy ruskej výroby sú viazané na medzivládne dohody a zmluvy, ktoré majú aj používateľský certifikát. A tento certifikát neumožňuje ich odoslanie do tretích krajín,“ povedal Lavrov.

„Dali sme veľmi jasne najavo, že akýkoľvek náklad, ktorý vstúpi na územie Ukrajiny a ktorý považujeme za prepravu zbraní, sa stane legitímnym cieľom. To je úplne pochopiteľné,“ pohrozil ruský minister.

Domov
Zdieľať
Diskusia