Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2022, 7:15
Čas čítania 13:42
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Na Slovensko prídu 3 raketové systémy Patriot, ktoré pošlú Nemecko s Holandskom

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Situáciu na Ukrajine sledujeme celý deň naživo.

• Na Slovensko prídu 3 raketové systémy Patriot z Holandska a Nemecka. Umiestnené budú v blízkosti základne na Sliači.
• Vladimir Putin dnes vystúpil na verejnom zhromaždení na podporu vojny na Ukrajine. Počínanie ruských vojakov označil za „hrdinské“.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:39 – Americký prezident Joe Biden v piatok v telefonáte so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom hovoril o následkoch prípadnej čínskej podpory ruskej invázie na Ukrajinu, informoval Biely dom.

„Opísal následky, ak Čína poskytne Rusku materiálnu podporu pri brutálnych útokoch proti ukrajinským mestám a civilistom,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení po telefonáte oboch lídrov, ktorý trval takmer dve hodiny.

Biden „podčiarkol svoju podporu diplomatickému riešeniu krízy“, píše sa vo vyhlásení. Na margo Taiwanu Biden povedal, že „americká politika voči Taiwanu sa nezmenila, a zdôraznil, že Spojené štáty naďalej odmietajú akékoľvek jednostranné zmeny status quo“. Podľa Bieleho domu sa Biden a Si „zhodli na dôležitosti zachovania otvorených komunikačných liniek, aby zvládli súperenie medzi našimi dvoma krajinami“.

Čínske ministerstvo zahraničia už skôr poznamenalo, že zo strany USA prišli „nesprávne“ signály o postavení Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia a chce ho znovuzjednotiť; v prípade potreby aj silou.  

Joe Biden hovorí o Ukrajine počas tlačovej konferencie vo Washingtone 22. februára 2022.
Joe Biden hovorí o Ukrajine počas tlačovej konferencie vo Washingtone 22. februára 2022. Zdroj: TASR/AP

20:54 – Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v piatok uviedol, že Rusko sa pokúša „vyprovokovať napätie“ v médiách. Postoje Ukrajiny na mierových rokovaniach však podľa neho zostávajú nezmenené.

Hlavný vyjednávač ruskej delegácie na mierových rokovaniach Vladimir Medinskij v piatok uviedol, že Rusko a Ukrajina sa priblížili k dosiahnutiu dohody o neutrálnom štatúte Ukrajiny a demilitarizácii.  

20:21 – Šéf britskej vojenskej spravodajskej služby generálporučík Jim Hockenhull v piatok povedal, že Rusko sa posúva k stratégii „opotrebovávacej vojny“ po tom, ako sa mu počas invázie na Ukrajinu nedarí dosiahnuť svoje ciele.

Rusko podľa Hockenhulla zmenilo svoj postup po tom, ako sa mu nepodarilo získať kontrolu nad významnými ukrajinskými mestami. Opotrebovávacia vojna podľa jeho slov „bude zahŕňať bezohľadné používanie palebnej sily bez rozdielu“.

To spôsobí nárast počtu obetí z radov civilistov, ničenie infraštruktúry krajiny a takisto to vystupňuje humanitárnu krízu.

19:53 – Šestica západných krajín v piatok uviedla, že Rusko využíva Bezpečnostnú radu OSN na šírenie dezinformácií a propagandy o svojej invázii na Ukrajinu.

BR OSN sa v piatok mimoriadne zišla na žiadosť Ruska v súvislosti s údajným vývojom biologických zbraní na Ukrajine.

„Rusko sa opäť raz pokúša vyžiť túto radu na prepieranie svojich dezinformácii, šírenie svojej propagandy a ospravedlňovanie svojho ničím nevyvolaného a brutálneho útoku na Ukrajinu,“ uviedli krajiny vo vyhlásení, ktoré na pôde Bezpečnostnej rady prečítala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová.

Okrem USA sa k nej pripojili zástupcovia Albánska, Británie, Francúzska, Írska a Nórska. Všetky tieto krajiny sú členmi BR OSN.

19:25 – Ruský prezident Vladimir Putin v piatok počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom obvinil Kyjev z „vojnových zločinov“.

Moskva pritom podľa neho robí „všetko možné“ pre to, aby sa vyhla civilným obetiam na Ukrajine, uviedol Kremeľ.

„Pozornosť upriamili na početné vojnové zločiny, ktorých sa denne dopúšťajú ukrajinské bezpečnostné jednotky, predovšetkým na rozsiahle raketové a delostrelecké útoky na mestá v Donbase,“ uviedol vo vyhlásení o telefonickom rozhovore Putina s Macronom Kremeľ. (tasr)

18:58 – Rusko a Ukrajina sa priblížili k dosiahnutiu dohody o neutrálnom štatúte Ukrajiny, uviedol v piatok hlavný vyjednávač ruskej delegácie na mierových rokovaniach Vladimir Medinskij.

Neutrálny štatút Ukrajiny a to, že táto krajina nevstúpi do NATO, je podľa jeho slov jednou z „kľúčových záležitostí rozhovorov“.

„Je to záležitosť, v ktorej sa postoje oboch strán maximálne priblížili,“ povedal Medinskij pre ruské tlačové agentúry. Obe krajiny sú podľa jeho vyjadrení v „polovici cesty“ v oblasti záležitostí súvisiacich s demilitarizáciou Ukrajiny. (tasr)

18:30 – Na Slovensko prídu tri systémy Patriot, ktoré pošlú Nemecko s Holandskom. Umiestnené by mali byť v blízkosti základne na Sliači.

„V súvislosti so zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Európe v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu je tento príspevok nevyhnutný,“ uviedla vo vyhlásení holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová a dodala, že Nemecko posiela na Slovensko dva systémy Patriot. (tasr)

18:27 – Ruský magnát Alexej Mordašov príde o svoj luxusný majetok na Sardínii. Talianska polícia v súlade s najnovšími sankciami Európskej únie skonfiškovala jeho realitný komplex v hodnote 105 miliónov eur blízko prístavného mesta Olbia, uviedli v piatok tamojšie úrady.

Talianska polícia zhabala Mordašovovu luxusnú jachtu Lady M v ligúrskom prístavnom meste Imperia už 4. marca. Hodnotu jachty odhadli na 65 miliónov eur. (tasr)

17:59 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu prostredníctvom videomosta vystúpi s prejavom pred francúzskym parlamentom v rámci úsilia o zabezpečenie medzinárodnej pomoci na ukončenie ruskej invázie.

„Vojna zasahujúca ukrajinský ľud sa týka všetkých národov Európy a ich parlamentných zhromaždení,“ uviedla v piatok vo vyhlásení kancelária predsedu Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu.

17:34 – Bývalý ruský premiér Michail Kasianov neverí, že súčasný prezident Vladimir Putin to myslí s mierovými rozhovormi vážne.

Podľa Kasianova je nepravdepodobné, že Putin ponúkne nejaké riešenie konfliktu, „ktoré bude uspokojivé pre Ukrajincov“. Uviedol to v piatkovom rozhovore pre stanicu BBC.

Okrem prísľubu neutrality – čo znamená, že Ukrajina nepožiada o členstvo v NATO alebo EÚ – bude Putin podľa Kasianova trvať na „oficiálnom uznaní“ Krymu ako súčasti Ruska. „To je absolútne kľúčové, pán Putin je blázon do Krymu,“ povedal expremiér. (tasr)

17:09 – Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok v telefonáte so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom povedal, že konflikty medzi krajinami nie sú v záujme žiadnej zo strán.

„Vzťahy medzi krajinami sa nemôžu dostať na úroveň vojenského nepriateľstva,“ povedal Si Ťin-pching, ktorého vyjadrenia sprostredkovala čínska štátna televízia CCTV.

Čína a USA musia podľa jeho slov na seba „prevziať zodpovednosť za medzinárodné záväzky“. „Mier a bezpečnosť sú najcennejšie poklady medzinárodného spoločenstva,“ dodal čínsky prezident.

16:40 – V Univerzitnej nemocnici Ružinov absolvoval v piatok 14-ročný utečenec z Ukrajiny rekonštrukčnú operáciu tváre. Zranený bol počas bombardovania mesta Charkov, keď sa so svojou rodinou skrýval v pivničných priestoroch obytného domu. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Petra Lániková.

Chlapca s menom Glib prijali v utorok na Kliniku ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB s penetračným poranením tváre.

„Prednosta kliniky Ladislav Czakó spolu so svojím tímom v piatok doobeda vykonali rekonštrukciu rozdrvenej spodiny očnice, zafixovali nos, vyčistili čeľustnú dutinu a odstránili úlomky,“ priblížila hovorkyňa. Čas hojenia by mal podľa prednostu trvať približne tri až štyri týždne.

16:14 – Za „hrdinské“ nasadenie ruskej armády označil v piatok ruský prezident Vladimir Putin „špeciálnu vojenskú operáciu“ na Ukrajine. Putin to vyhlásil na moskovskom štadióne Lužniki pred desaťtisícmi svojich prívržencov.


V súvislosti s vojnou na susednej Ukrajine Putin v prejave ďalej vyhlásil: „Vieme, čo máme robiť ďalej... definitívne zrealizujeme všetky naše plány.“ Počas tohto prejavu bol živý prenos štátnej televízie bez uvedenia konkrétnych dôvodov nakrátko prerušený, uvádza BBC. (tasr)

16:00 – Vladimir Putin dnes pri obhajobe invázie na Ukrajinu citoval aj pasáž z Biblie. Neexistuje láska väčšia ako to, keď môžeš položiť svoj život za život priateľa, vyhlásil pred skandujúcim davom. 

 

15:38 – Európska únia tvrdí, že pri zaobchádzaní s utečencami z Ukrajiny a zo Sýrie neuplatňuje dvojaké štandardy.

V piatok to vyhlásil podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas. Únia totiž v posledných dňoch čelila kritike, že utečencov z Ukrajiny prijíma otvorenejšie než tých z Blízkeho východu.


Schinas uviedol, že európska utečenecká politika nerobí medzi ľuďmi rozdiely na základe krajiny pôvodu. Dodal však, že aktuálna situácia je špecifická, pretože Ukrajina priamo susedí s viacerými štátmi Únie.


OSN informovala, že z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie ušli už viac než tri milióny ľudí, pričom dva milióny z nich prišli do Poľska. EÚ udelila ukrajinským utečencom dočasný ochranný status, ktorý ich v rámci Únie oprávňuje na pobyt, prácu a zdravotnú starostlivosť. (tasr)

15:13 – Ukrajina očakáva, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde k pokroku v prípade jej žiadosti o členstvo v Európskej únii. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v piatok hovoril so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.


„Mal som dôležitý rozhovor s prezidentkou EK,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.
Vyjadrenie Európskej komisie k Ukrajine bude podľa neho pripravené do niekoľkých mesiacov, cituje ďalej Reuters. (tasr)

14:52 – Vladimir Putin v prestrihnutom závere prejavu citoval admirála Fiodora Ušakova, ktorý je dnes patrónom strategických jadrových bombardérov Ruskej federácie.

14:38 – Reportér Max Seddon z Moscow Times upozorňuje, že počas vysielania Putinovho prejavu došlo k nezvyčajnému prestrihu. Keď Putin rozprával o tom, že začiatok „špeciálnej operácie“ na Ukrajine úplnou náhodou pripadol na narodeniny..., štátna televízia odrazu prejav prerušila a v nasledujúcom prestrihu už opäť vysielala skandujúce davy.

14:35 – Vladimir Putin dnes prehovoril na veľkom zhromaždení na podporu invázie na Ukrajinu. Konflikt v Donbase znovu označil za genocídu, ktorú muselo Rusko nutne zastaviť. 

14:25 – Starosta ukrajinského mesta Ľvov Andrij Sadovyj zverejnil fotografiu zachytávajúcu 109 prázdnych detských kočíkov, ktorú vyhotovil z balkóna svojej kancelárie. Kočíky reprezentujú 109 detí, ktoré doteraz zabilo ruské bombardovanie.

14:07 – Bývalý ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič, ktorý sa vyslovil proti ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine, odstúpil z postu šéfa prestížnej vedecko-technologickej nadácie Skolkovo po tom, ako ho poslanec vládnej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak obvinil, že je zradcom národa, ktorý koná v záujme nepriateľa, a žiadal jeho prepustenie z funkcie. 


Dvorkovič, ktorý bol podpredsedom ruskej vlády v rokoch 2012-2018, tento týždeň v rozhovore pre americký magazín Mother Jones uviedol: „Vojny sú najhoršou z vecí, akým možno v živote čeliť... vrátane tejto vojny. V myšlienkach som s civilistami na Ukrajine,“ dodal.

13:39 – Poľsko na budúcotýždňovom summite Severoatlantickej aliancie navrhne zriadenie mierovej a humanitárnej misie NATO na Ukrajine. V piatok to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki, informuje TASR podľa správy agentúry PAP.


Návrh na zriadenie misie prišiel pôvodne od podpredsedu poľskej vlády Jarosława Kaczyńského, ktorý tento týždeň navštívil Kyjev spoločne s českým, poľským a slovinským premiérom.


Kaczyński po rozhovoroch s ukrajinskými predstaviteľmi v Kyjeve povedal, že mierová a humanitárna misia by mala byť zriadená Severoatlantickou alianciou, prípadne inou organizáciou. Takáto misia by mala byť podľa neho chránená ozbrojenými silami. (tasr)

13:19 – Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko už minulo takmer celú zásobu svojich rakiet, ktorými bombarduje ukrajinské ciele. Ruský zbrojársky priemysel podľa Ukrajincov pracuje na plné obrátky, aby vyrobil dodatočné zásoby munície.

12:56 – Z krytu pod zbombardovaným divadlom v ukrajinskom meste Mariupol sa doteraz podarilo zachrániť okolo 130 osôb, informuje bezpečnostný analytik Michael Horowitz na základe správ od člena ukrajinského parlamentu. V bunkri však zostáva 1 300 ľudí.

12:40 – Ruský prezident Vladimir Putin v piatok obvinil Kyjev z pokusov o zdržovanie mierových rokovaní s Moskvou. Povedal to v telefonáte nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi a dodal, že Rusko je stále pripravené hľadať spôsoby riešenia situácie. 


Nemecký kancelár v takmer hodinovom telefonáte s ruským prezidentom zdôraznil, že je potrebné zlepšiť humanitárnu situáciu na Ukrajine a čo najskôr dosiahnuť pokrok v hľadaní diplomatického riešenia, informuje agentúra Reuters. (tasr)

12:25 – Slovinský premiér Janez Janša informoval, že návšteva Kyjeva, ktorú v utorok podnikol spolu s českými a poľskými politikmi, nebola z hľadiska bezpečnosti koordinovaná s Ruskom.

Spresnil však, že EÚ o ich návšteve informovala OSN, ktorá to následne dala vedieť Rusku. Vo svojej správe to v piatok uviedla agentúra STA. V rozhovore pre televízny program Odmevi (v preklade Ozveny) Janša vyjadril nádej, že spomínaná spoločná návšteva Kyjeva je krokom k prímeriu. Zdôraznil, že je to predovšetkým „odkaz, že sme Ukrajinu neodpísali“.

12:12 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok varoval cudzie štáty pred presunom systémov protivzdušnej obrany sovietskej výroby S-300 na Ukrajinu. Zdôraznil, že Moskva zničí akýkoľvek vojenský náklad vstupujúci na Ukrajinu.


Ako vysvetlil Lavrov, tieto systémy sa nachádzajú na určitých územiach v súlade s medzivládnymi dohodami, ktoré zakazujú ich poskytovanie tretím krajinám.


Slovensko prostredníctvom ministra obrany Jaroslava Naďa avizovalo pripravenosť poskytnúť Ukrajine svoj systém protivzdušnej obrany S-300, ak za to dostane od spojencov v NATO primeranú alternatívu.

Ako pripomenul Naď, S-300 je v tejto chvíli jediným systémom protivzdušnej obrany Slovenska. V prípade presunu systému na Ukrajinu však dosiaľ nebola dosiahnutá žiadna dohoda. (tasr)

Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov. Zdroj: TASR/Martin Baumann

11:56 – Viac ako dva milióny utečencov prišli do Poľska od začiatku vojny na Ukrajine, na ktorej územie Rusko 24. februára spustilo rozsiahlu vojenskú ofenzívu. Informovala o tom v piatok poľská pohraničná stráž, na ktorú sa odvolávajú agentúra AFP a stanica BBC.

„Do dnešného dňa (18. marca) o 9.00 h presiahol počet utečencov z Ukrajiny dva milióny. Ide prevažne o ženy a deti,“ uviedla poľská pohraničná stráž na sociálnej sieti Twitter.

11:39 – Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko nedopustí, aby Ukrajina prevzala systémy protivzdušnej obrany S-300. Podľa správ CNN Slovensko súhlasilo, že tieto systémy Ukrajine odovzdá.

11:30 – Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v televízii RT vyhlásil, že Američania používajú Tiktok na vymývanie mozgov svojich detí. 

Podľa Lavrova v USA existuje iba jediná televízia – Fox News –, ktorá verejnosti poskytuje alternatívny pohľad na spoločenské dianie, zatiaľ čo zostatok médií podľa neho zverejňuje len propagandu.

Súčasné vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom nazval „anomáliou“, ktorú podľa neho v budúcnosti prekryje „historická blízkosť oboch národov“. Dodal, že má veľa ukrajinských priateľov.

11:04 – Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) predlžuje zákaz letov na 11 letísk v strednej a južnej časti Ruskej federácie a na Krymskom polostrove. Zákaz platí do 26. marca.

Lety sú dočasne obmedzené na letiská Anapa, Belgorod, Briansk, Voronež, Gelendžik, Krasnodar, Kursk, Lipeck, Rostov na Done, Simferopol, Elista.

Na organizovanie prepravy cestujúcich do týchto miest sa leteckým spoločnostiam naďalej odporúča využívať letiská Soči, Volgograd, Mineraľnyje Vody, Stavropol a Moskva.

10:36 – Pri piatkovom útoku ruských síl na zariadenie na opravu lietadiel v západoukrajinskom meste Ľvov boli použité strely s plochou dráhou letu, odpálené z ťažkých strategických bombardérov v Čiernom mori.

Informuje o tom stanica Sky News s odvolaním sa na ukrajinskú armádu. Pravdepodobne išlo o rakety typu Ch-555, ktoré sú podľa korešpondenta Sky News Nicka Martina „veľmi sofistikovanými zbraňami“. Dodal, že ide o riadené strely s dlhým doletom.

Pri útoku, o ktorom sa najprv predpokladalo, že zasiahol medzinárodné letisko vo Ľvove, ale neskôr starosta Andrij Sadovyj spresnil, že terčom sa stala neďaleká budova, kde sa opravovali lietadlá, nikto nezomrel, avšak došlo k zničeniu budovy továrne.

Rusko
Zdroj: TASR/AP

10:09 – Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ruské jednotky a ich spojenci zo separatistických regiónov na východe Ukrajiny bojujú v centre mesta Mariupol.

„Jednotky (samozvanej) Doneckej ľudovej republiky (DĽR) s podporou ruských ozbrojených síl v centre Mariupola uťahujú obkľúčenie a bojujú proti (ukrajinským) nacionalistom,“ uviedol rezort obrany v Moskve.

9:56 – Ukrajina sa na dnešný deň dohodla s Ruskom na vytvorení 9 humanitárnych koridorov z miest ako Mariupol či Sumy. Zatiaľ však nie je jasné, či budú koridory fungovať.

9:22 – Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová vyzvala vo štvrtok na začatie vyšetrovania, na základe ktorého by bola vyvodená zodpovednosť za ostreľovanie obytných budov, škôl, nemocníc a inej civilnej infraštruktúry na Ukrajine.

Medzinárodná humanitárna legislatíva hovorí veľmi jasne, keď zakazuje priamo útočiť na civilistov počas vojenských operácií a vyžaduje, aby im bola poskytnutá ochrana, zdôraznila DiCarlová na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN. (tasr)

8:56 – Americké ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine zverejnenej v piatok konštatuje, že za posledných 24 hodín postúpili ruské jednotky len minimálne.

Pentagón zároveň uvádza, že za uplynulý deň neboli zaznamenané ani prípady ostreľovania. Jeho správa však bola zverejnená ešte predtým, ako v piatok ráno dopadlo niekoľko rakiet do okrajových častí západoukrajinského mesta Ľvov.

8:34 – Rusko vyhlásilo nad územím východoukrajinského Donbasu bezletovú zónu. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá sa odvolala na agentúru Interfax

8:10 – Starosta západoukrajinského mesta Ľvov Andrij Sadovyj na svojom účte v aplikácii Telegram v piatok ráno napísal, že rakety vypálené ruskou armádou nezasiali priamo tamojšie medzinárodné letisko, ako sa pôvodne predpokladalo, ale neďalekú budovu, kde sa opravovali lietadlá.

Sadovyj spresnil, že budovu zasiahlo niekoľko rakiet a zničilo ju. Hlásené neboli nijaké obete, keďže práce v továrni boli prerušené ešte pred ostreľovaním. Sadovyj už predtým uviedol, že letisko rozhodne nebolo zasiahnuté.

7:42 – Ukrajinské protiútoky naďalej spomaľujú akékoľvek ruské snahy o postup na Ukrajine, tvrdí britské ministerstvo obrany.

Ruské jednotky podľa Britov bojujú s logistickými komplikáciami, rovnako ako nedostatkom paliva a jedla. Základné suroviny sa logistickým konvojom nedarí prepraviť až k jednotkám na čele útoku.

7:26 – Vojna na Ukrajine má ničivý vplyv na zdravie jej obyvateľov, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s tým, že tieto následky poznačia krajinu na najbližšie roky až desaťročia. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

„WHO potvrdila 43 útokov na zdravotnícke zariadenia, pri ktorých bolo zabitých 12 ľudí a 34 bolo zranených, medzi nimi aj zdravotnícki pracovníci. V akomkoľvek konflikte sú útoky na zdravotnú starostlivosť porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

7:15 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok opäť prihovoril svojim krajanom. Informoval ich o svojom prejave v dolnej komore nemeckého parlamentu, rozhovoroch so svetovými lídrami a apeloval aj priamo na ruských občanov.

Zdôraznil tiež, že ruská armáda nedobyla žiadne ďalšie kľúčové oblasti Ukrajiny. „Dnes som sa prihovoril parlamentu Nemecka, jednej z najvplyvnejších krajín sveta... Hovoril som nielen ako prezident, ale aj ako Ukrajinec, ako občan, ako Európan, ako niekto, kto dlhé roky pociťuje, že nemecký štát je od nás oddelený múrom, neviditeľným, ale pevným múrom,“ povedal Zelenskyj.

„Boli sme svedkami toho, ako Nemecko celé desaťročia bojovalo za svoju ekonomiku, za nové ruské plynovody a staré európske sny. Sníva o nejakej spolupráci, ktorú Rusko už dlho neberie vážne,“ dodal ukrajinský prezident s tým, že nemeckí občania chcú v tomto smere zmenu.

6:55 – Obyvatelia mesta Ľvov na západe Ukrajiny hlásia, že miestne medzinárodné letisko zasiahla raketa vypálená ruskými vojenskými silami, informoval v piatok ráno britský denník The Guardian.

Z tohto mesta, ktoré leží neďaleko poľských hraníc, boli hlásené v piatok ráno viaceré výbuchy.

Videá zdieľané na sociálnych médiách údajne zachytávajú, ako z medzinárodného letiska vo Ľvove stúpa dym, píše The Guardian. Podľa televízie Ukrajina-24 bolo vo Ľvove skoro ráno počuť najmenej tri explózie. Stanica zároveň zverejnila krátky videozáznam, na ktorom vidieť stúpajúci prachový oblak. (tasr)

Domov
Zdieľať
Diskusia