Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2022, 15:34
Čas čítania 1:00
Tímea Krauszová

Podľa ukrajinského ministerstva obrany pripravuje Putin teroristický útok na Černobyľ, z ktorého obviní Ukrajinu

NEWS ČERNOBYĽ JADROVÉ ZBRANE A VOJENSKÁ SILA RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Jadrová elektráreň je momentálne odpojená od medzinárodného monitorovacieho systému a plne pod ruskou kontrolou. Už niekoľko dní je bez prúdu, pretože pri bojoch sa poškodili káble.

Ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnych sieťach upozorňuje na možný teroristický útok na Černobyľskú jadrovú elektráreň. Podľa Ukrajiny sa naň pripravuje Vladimir Putin, ktorý z neho následne obviní krajinu, na ktorú zaútočil. O možnom útoku píše aj ukrajinský Unian.

Útok, ktorý zhodia na protivníka

Podľa informácií ukrajinskej tajnej služby sa snaží Putin vyvolať katastrofu, ktorú potom zhodí na vládu v Kyjeve. Ruský prezident podľa ukrajinského rezortu obrany nariadil prípravu na hroziaci teroristický útok v Černobyli, v elektrárni, ktorá je plne pod ruskou kontrolou. Zodpovednosť za katastrofu chce potom pripísať na účet Ukrajine.

Zrejme budú na tento účel vyrábať aj falošné „dôkazy“. Podľa Unianu zachytili ruské vozidlá, ktoré zbierajú telá padnutých ukrajinských bojovníkov pri letisku Antonov blízko mesta Hostomeľ. Je tu možnosť, že ich budú vydávať za zabitých ukrajinských sabotérov, ktorí padli v okolí jadrovej elektrárne.

Momentálne je elektráreň odpojená od elektrického prúdu, tvrdia ukrajinské zdroje, ako aj od monitorovacieho systému Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu IAEA. Záložné naftové generátory dokážu elektráreň napájať najviac 48 hodín a ukrajinských špecialistov okupanti vpustiť nechceli. Namiesto nich prišli bieloruskí experti, ktorí údajne obnovili dodávku elektriny, povedal vo štvrtok ruský minister energetiky. Podľa informácií Guardianu to však nie je tak, Ukrajina pre IAEA povedala, že stratila akékoľvek spojenie s elektrárňou deň po útoku ruských vojakov a ešte ho neobnovili.

O tom, či hrozí z Černobyľa únik radiácie, si môžeš prečítať tu. Aktuálne informácie o prebiehajúcej ruskej invázii na Ukrajine ti prinášame každý deň v článkoch naživo a podstatné informácie aj exkluzívne články k téme nájdeš na Refresheri tu.

Odporúčané
Čo hrozí v Černobyli, keď ho ruská armáda odpojila od elektriny? Podľa expertov už palivové tyče z reaktora nie sú veľké riziko Čo hrozí v Černobyli, keď ho ruská armáda odpojila od elektriny? Podľa expertov už palivové tyče z reaktora nie sú veľké riziko 10. marca 2022, 18:30
Domov
Zdieľať
Diskusia