Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2022, 18:43
Čas čítania 0:38
Kamila Šebestová TASR

Bielorusi podľa ruskej vlády obnovili dodávky elektriny do Černobyľa

Bielorusi podľa ruskej vlády obnovili dodávky elektriny do Černobyľa
Zdroj: Getty Images/Yuri Kozyrev
NEWS BIELORUSKO ČERNOBYĽ JADROVÉ ZBRANE A VOJENSKÁ SILA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Černobyľ bol odpojený od elektriny v dôsledku bojov medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami.

Bieloruskí odborníci obnovili dodávky elektrickej energie do Černobyľskej jadrovej elektrárne. Túto informáciu dnes priniesol ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov. 

Černobyľ bol odpojený od elektriny v dôsledku bojov medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ukrajinská vláda včera vyzvala Rusko na dočasné zastavenie paľby, aby mohla opraviť elektrické vedenie do Černobyľa. Varovala, že ak bude elektráreň od prúdu odpojená dlhšie, hrozí únik radiácie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba včera vyhlásil, že záložné naftové generátory dokážu elektráreň napájať najviac 48 hodín. Včera prestal fungovať aj prenos údajov z monitorovacích systémov inštalovaných v Záporožskej jadrovej elektrárni. Svetoví lídri boli preto znepokojení z toho, že nevedeli, čo sa v elektrárňach dialo. Obe elektrárne obsadili ruské vojská, ktoré 24. februára podnikli inváziu na územie Ukrajiny.

Verejnosť sa zároveň obávala prípadného úniku rádioaktívneho žiarenia. Úrad verejného zdravotníctva informoval, že na Slovensku nezaznamenali žiadne odchýlky od štandardne meraných hodnôt gama žiarenia.

O tom, či hrozí z Černobyľa únik radiácie, si môžeš prečítať tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia