Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. marca 2022, 18:30
Čas čítania 5:08
Adam Novosad

Čo hrozí v Černobyli, keď ho ruská armáda odpojila od elektriny? Podľa expertov už palivové tyče z reaktora nie sú veľké riziko

ZAUJÍMAVOSTI ČERNOBYĽ RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruská armáda odpojila elektrickú energiu z Černobyľskej jadrovej elektrárne a Ukrajina varovala, že je v nej uskladnené použité jadrové palivo, z ktorého môže uniknúť radiácia. Hrozí takéto riziko naozaj?

„Ruská armáda zo všetkých strán strieľa na najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Vnútri už vypukol požiar. Ak vybuchne, bude to 10-krát väčšia katastrofa ako Černobyľ,“ napísal 4. marca v skorých ranných hodinách ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Nevymýšľal si, Rusi skutočne ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň.

Nad najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe sa ruským vojakom podarilo prevziať kontrolu po niekoľkých hodinách streľby. Ostreľovali administratívnu budovu, a tak našťastie nemierili priamo na reaktory, ale už samotná streľba na jadrovú elektráreň vyvolala zhrozenie.

Černobyľ. Ilustračná fotografia.
Černobyľ. Ilustračná fotografia. Zdroj: Wikimedia Commons/Bkv7601

Situácia sa však komplikuje aj v elektrárni v Černobyli, ktorá explodovala už v roku 1986. Putinova armáda okupuje Černobyľ od úvodných dní invázie na Ukrajine. Za celé dva týždne odmietla pustiť zamestnancov domov a medzitým sa jej navyše podarilo odpojiť prívod elektriny. V súčasnosti by už však elektráreň mala byť znovu napojená do siete.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Zisťovali sme, aké riziko skutočne hrozí v prípade, že by Rusi v budúcnosti elektrinu nespustili ani po tom, čo prestanú fungovať záložné generátory, a aké zostatky použitého jadrového paliva Ukrajinci v Černobyli doteraz skladujú.

V Černobyli je uskladnené použité jadrové palivo. Aké hrozí riziko?

Späť
Zdieľať
Diskusia