Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2022, 12:08
Čas čítania 1:05
Eduard Starkbauer TASR

Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny rokovali v Turecku. Bezvýsledne

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Sergej Lavrov nepotvrdil vytvorenie humanitárneho konvoja z Mariupola. Rozhovoril sa však o stratení ilúzií voči Západu.

Rokovanie v tureckom letovisku Antalya medzi delegáciami ministerstiev zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska sa skončilo bez výsledku. Podľa Dmytra Kulebu Rusko nielenže nesúhlasilo s prímerím, ale ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa ani nezaviazal k vytvoreniu humanitárneho koridoru v obliehanom meste Mariupol.

Sergej Lavrov považuje podľa The Guardian neutíchajúcu vlnu sankcií a bojkotov za pošliapanie majetkových práv ruských občanov, ktorú však vraj Rusko prežije a v budúcnosti spraví všetko pre to, aby už nikdy nemuselo byť ekonomicky závislé od Západu. Šéf ruskej diplomacie povedal, že jeho krajina vyjde z krízy so zásadne odlišným pohľadom na Západ, zbaveným akýchkoľvek ilúzií.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po rokovaniach potvrdil, že akútnou prioritou rokovania bolo vytvorenie mierového koridoru v Mariupole, a dodal, že počúvať svoj náprotivok nebolo jednoduché. Ruské požiadavky podľa Dmytra Kulebu ostávajú nesplniteľné, pretože by predstavovali kapituláciu Kyjeva. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Ukrajinské sily sú podľa neho pripravené pokračovať v obrane krajiny, ktorá sa nemieni zoči-voči agresii vzdať. „Hľadáme diplomatické riešenia, ale pokiaľ takéto riešenia nebudú na stole, budeme zodpovedne chrániť našich občanov pred ruským agresorom aj za cenu obetí.“  

Ukrajina však bude podľa Kulebu naďalej pokračovať v hľadaní diplomatických riešení. Napriek absencii hmatateľných výsledkov rokovaní je ukrajinská diplomacia odhodlaná v rokovaniach podobného formátu pokračovať, dokedy to bude potrebné. „Chcem potvrdiť, že Ukrajina sa nevzdala, nevzdáva sa a nikdy sa nevzdá,“ dodal ukrajinský minister zahraničia počas brífingu po skončení rokovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia