Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2022, 9:43
Čas čítania 1:09
Eduard Starkbauer

Novozvolený juhokórejský prezident odsudzuje feminizmus. Plánuje zrušiť ministerstvo pre rovnosť pohlaví

Novozvolený juhokórejský prezident odsudzuje feminizmus. Plánuje zrušiť ministerstvo pre rovnosť pohlaví
Zdroj: TASR/AP
NEWS JUŽNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Bývalý prokurátor Jun Sok-jol sľubuje aj radikálnejší prístup k hrozbám severného suseda.

Voliči v Južnej Kórei si v mimoriadne tesných stredajších prezidentských voľbách zvolili nového prezidenta z radov pravicovej konzervatívnej strany. Bývalý prokurátor Jun Sok-jol, ktorý sa počas kampane podľa Vice News prezentoval antifeministickou rétorikou, zotrvá podľa juhokórejskej ústavy vo funkcii prezidenta nanajvýš jedno päťročné volebné obdobie. Protikandidát liberálnej strany I Če-mjong už stihol svoju porážku o 0,73 % hlasov verejne priznať. 

Jun Sok-jol si pozornosť verejnosti získal ako prokurátor so silnou protikorupčnou agendou a počas prezidentskej kampane sľuboval odklon od liberálnej politiky štátu. Sľubom zrušenia ministerstva rodovej rovnosti a rodiny, založeného pred 20 rokmi, si nezískal len priazeň starších obyvateľov, ale aj početnú skupinu mladých antifeministicky naladených mužov, ktorí ho považujú za najzbytočnejšiu inštitúciu v dejinách štátu. Priemerný ženský plat v krajine je o 32,3 % nižší ako u mužov. 

Novozvolený prezident v kampani sľuboval aj tvrdšie postihy pre ženy, ktoré nebudú vedieť dostatočne obhájiť obvinenia zo sexuálneho násilia. Kvon Su-hjun zo združenia kórejských žien pre politickú solidaritu tvrdí, že Jun Sok-jol si vôbec neuvedomuje, že spoločenská klíma Južnej Kórey mužov zvýhodňuje dlhodobo a neprimeraným spôsobom. „Z jeho kampane bolo zrejmé, že to nepovažuje za problém, a tak ani pri výkone funkcie neočakávam, že prispeje k zrovnoprávneniu pohlaví.“ 

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Od svojho predchodcu Mun Čä-ina sa Jun Sok-jol líši aj v otázke národnej bezpečnosti v súvislosti so severokórejskou hrozbou a v prípade eskalácie zamrznutého konfliktu potvrdil teoretickú možnosť preventívneho vojenského zásahu. V prípade ďalších nukleárnych provokácií severného suseda sa novozvolený prezident netají plánmi na blízku spoluprácu s USA.

Domov
Zdieľať
Diskusia