Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. marca 2022, 13:30
Čas čítania 1:46
Dominik Vetrák

Posledná séria Peaky Blinders je zatiaľ trochu nudná a nevieme sa dočkať, kedy sa už skončí

Posledná séria Peaky Blinders je zatiaľ trochu nudná a nevieme sa dočkať, kedy sa už skončí
Zdroj: BBC One
FILMY A SERIÁLY PEAKY BLINDERS
Uložiť Uložené

Šiesta séria Peaky Blinders bude pre seriál poslednou. My sme radi, pretože je to oproti predošlým sériám pokles v kvalite.

Seriál Peaky Blinders sa vysiela už takmer 10 rokov. Začalo sa to v roku 2013, keď sme spoznali rodinu Shelbyovcov, z ktorých sa postupne stali najväčší mafiáni mesta Birmingham. Prvé štyri série boli fantastické a my sme si seriál užívali, no kvalita jemne poklesla v piatej sérii. Stále však šlo o veľmi kvalitný seriál. 

Bohužiaľ, pred natáčaním šiestej a poslednej série (príbeh po skončení seriálu uzatvorí celovečerný film) zomrela herečka Helen McCrory, ktorá stvárňovala postavu Poly. Tá bola pre dej veľmi dôležitá a očividne mala mať v závere príbehu významnú rolu. Tvorcovia museli narýchlo zmeniť príbeh a postavu, ktorú McCrory stvárňovala, zabili.

Odporúčané
Hviezda z Euphorie a White Lotus pobláznila celý internet. Sydney Sweeney nie je iba sexy, ale aj neuveriteľne talentovaná herečka Hviezda z Euphorie a White Lotus pobláznila celý internet. Sydney Sweeney nie je iba sexy, ale aj neuveriteľne talentovaná herečka 8. marca 2022, 9:30

Trochu nudný dej

Šiesta séria bude mať rovnako ako tie predošlé šesť epizód, takže nám do konca ostávajú ešte štyri. Aj preto by sme čakali, že doterajší dej bude plynúť lepším spôsobom. Počas prvých dvoch častí sa takmer nič nestalo. Dej poskočil o štyri roky dopredu do roku 1934 a diváci vôbec netušia, čo sa za tie štyri roky s postavami stalo. Niektoré sa však úplne zmenili.

Z Arthura Shelbyho je drogovo závislá troska, Thomas prestal piť alkohol a aj naďalej kuje svoje tajné plány. Po šiestich sériách sme však už trochu unavení z toho, že postavy celý čas pred divákom niečo taja a to, o čo ide, sa dozvieme až na konci seriálu. Dej v šiestej sérii by potreboval seriózne naštartovanie, pretože zatiaľ je to len spleť nie veľmi zaujímavých dialógov. 

Peaky Blinders.
Peaky Blinders. Zdroj: BBC Studios

Z príbehu aj hercov máme navyše dojem, akoby už všetci cítili, že sa to vlečie príliš dlho. Peaky Blinders najviac sedela atmosféra pouličných gangov, bitiek a premyslených stratégií.

Odporúčané
Zo slovenskej dediny k Peaky Blinders. Robert fotil hviezdy ako Toma Hardyho a Cilliana Murphyho (Rozhovor) Zo slovenskej dediny k Peaky Blinders. Robert fotil hviezdy ako Toma Hardyho a Cilliana Murphyho (Rozhovor) 25. mája 2023, 16:30

V šiestej sérii už je to však iba politika, občasný úder päsťou do tváre a sledovanie fašizmu, ktorý sa postupne dostáva na povrch aj v Británii. Na Peaky Blinders sme milovali postavy, no v súčasnosti stojí za zmienku už len Tommy Shelby v podaní herca Cilliana Murphyho.

Začala sa posledná séria Peaky Blinders.
Začala sa posledná séria Peaky Blinders. Zdroj: BBC One

Kvalitné postavy odpratali do úzadia

Michael Gray je celé dve epizódy vo väzení a Arthur Shelby je zdrogovaná troska, ktorá by mohla zomrieť a na doterajší dej by to nemalo absolútne žiadny vplyv. Zdá sa, že tvorcovia obe postavy upratali preč, aby ich mohli využiť neskôr.

Vynikajúco napísaná a zahraná postava Alfieho Solomonsa v podaní herca Toma Hardyho sa zatiaľ ukázala len v jednej scéne, čo je škoda, keďže má po Cillianovi Murphym najlepšiu energiu v celom seriáli. 

Šiestu sériu Peaky Blinders dopozeráme, keďže už ide o koniec seriálu. Nevieme sa však zbaviť pocitu, že sa to malo skončiť skôr a toto pôsobí len ako bolestivé naťahovanie nie veľmi zaujímavého príbehu, ktorý už nevie, čo urobiť s postavami. 

Naše názory a dojmy sa nezmenili ani po skončení série. Našu recenziu na šiestu sériu si môžeš prečítať tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia