Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. apríla 2022, 17:30
Čas čítania 5:15
Dominik Vetrák

RECENZIA: 6. séria Peaky Blinders

FILMY A SERIÁLY PEAKY BLINDERS
Uložiť Uložené

6. sériu Peaky Blinders by sme neodporúčali ani najväčšiemu fanúšikovi seriálu.

V šiestej sérii Peaky Blinders sa udialo toľko nezmyselných udalostí a príbehových zmien, že ich v recenzii musíme opísať s pomocou spoilerov. Ďalej teda čítaj len na vlastnú zodpovednosť.

Dej šiestej série začína s ukazovaním následkov, ktoré mali činy Peaky Blinders v minulej sérii. Organizácia IRA spoločne s Oswaldom Mosleym zabila tetu Polly. Tommy Shelby kvôli ich vražde prestal piť, ale vôbec to nedáva zmysel. Vraj pre alkohol nedokáže uvažovať rozumne, no keď na konci seriálu znova začne piť, vôbec nič sa nezmení. Je to jedna z dejových línií, ktorá v šiestej sérii nemá žiadne opodstatnenie.

Odporúčané
Kinoprogram v apríli: čo sa oplatí vidieť a ktoré nové filmy ignorovať? Kinoprogram v apríli: čo sa oplatí vidieť a ktoré nové filmy ignorovať? 5. apríla 2022, 10:30

Zdrogovaný Arthur a „odprataný“ Michael

Ďalšou takou je postava Arthura, ktorý začne drogovať a stane sa z neho neschopný feťák spiaci na ulici. Arthur mal vždy blízko k alkoholu a drogám, ale vždy to malo v deji priestor a nejako ho to ovplyvňovalo. V šiestej sérii však len leží zdrogovaný na zemi. Až na približne dva dialógy je to jediná vec, ktorú robí až do finálovej epizódy.

Inak povedané, tvorcovia netušili, čo majú s postavou robiť až do finále, a tak ho nadopovali drogami a „odpratali“ ho preč. To isté urobili aj s ďalšou hlavnou postavou – Michaelom Grayom, synom Polly.

Ten obviňuje zo smrti Polly výhradne Tommyho a rozhodne sa mu pomstiť. Najskôr však strávi päť zo šiestich epizód vo väzení, kde nerobí absolútne nič. Podobne ako Arthur, ani on nemá celú sériu čo robiť, a tak ho tvorcovia „upratali nabok“. V oboch prípadoch spravili zo zaujímavých postáv celkom nudné, ktoré deju nemajú čo ponúknuť a keby v prvých piatich epizódach série vôbec neboli, divák by si to ani veľmi nevšímal.

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Chápeme, že tvorcovia museli čeliť obrovskému problému – úmrtiu herečky Helen McCrory. Tá zomrela v apríli 2021 na rakovinu, no zďaleka nemala dokončené svoje scény pre šiestu sériu. Tvorcovia tak museli zmeniť dej, čo im dosť pokazilo plány. Aj tak je však smutné, že najlepším riešením, na aké prišli, je úplne ignorovať dve základné postavy seriálu. 

Príbeh, ktorý sa takmer nikam neposunul

Ďalším sklamaním je príbeh ako taký. Šiesta séria sa odohráva niekoľko rokov po skončení tej piatej a my ako diváci nevieme, čo sa medzitým stalo. Keď tak nad tým rozmýšľame, žiadny časový skok vlastne nemusel nastať a dej by to nijako neovplyvnilo. Ten nepokračuje tam, kde minulú sériu skončil. Tommy Shelby a spol. sa už nepokúšajú zabiť fašistu na vzostupe – Oswalda Mosleyho.

Namiesto toho s ním Tommy Shelby spolupracuje (aj keď len naoko), pričom má desiatky možností zabiť ho. Úprimne, veľmi nechápeme, prečo sa dej obrátil úplne naruby. Chcel samotný Winston Churchill, aby sa Shelby dostal hlbšie do Mosleyho organizácie a aby ho ešte nezabíjal? Netušíme, pretože seriál to nevysvetlil. Ani v tejto dejovej línii sa v rámci šiestej série takmer nič nestane. 

Peaky Blinders
Peaky Blinders Zdroj: BBC Studios

Mosley len tak pobehuje medzi scénami, prednáša jeden významovo prázdny dialóg a monológ za druhým a dej sa takmer nikam nepohne. Celá séria tak pôsobí ako akási príprava fašistov na niečo, čo ešte len príde, pričom je to vyplnené takzvanou vatou – nezaujímavým obsahom. 

Nepodarený zámer tvorcov s Tommyho deťmi

Už tak nudné epizódy sa tvorcovia rozhodli vyplniť nešťastnou dejovou líniou s Ruby, dcérou Thomasa Shelbyho. Tá ochorie a zomrie. Tommy sa kvôli nej dve epizódy naháňa za kočovnými Rómami a hľadá v horách akési rómske prekliatie. Nechápeme, prečo si tvorcovia mysleli, že diváci chcú v poslednej sérii seriálu sledovať, ako sa Tommy naháňa za fantasmagorickými výjavmi. 

Odporúčané
Zo slovenskej dediny k Peaky Blinders. Robert fotil hviezdy ako Toma Hardyho a Cilliana Murphyho (Rozhovor) Zo slovenskej dediny k Peaky Blinders. Robert fotil hviezdy ako Toma Hardyho a Cilliana Murphyho (Rozhovor) 25. mája 2023, 16:30

Nechcene vtipný je aj pokus tvorcov o vytvorenie emotívnych scén. Keď Tommyho dcéra Ruby umrie, vôbec nás to nezaujímalo. Až doteraz sa totiž tvorcovia tvárili, akoby Tommyho deti neexistovali. V celom seriáli mali tak dve vety dokopy a neexistuje dôvod, prečo by ti na nich ako postavách malo záležať. Vôbec sa nepodarilo zachytiť ani smútok v Tommym, ktorý sa cez smrť svojej dcéry preniesol skôr ako cez nejaký nevydarený obchod. 

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Zachraňovať to má asi jeho manželka Lizzie, ktorá trúchli aj za neho. Lenže to je celkom veľký problém, keďže v celej sérii nerobí nič iné, len plače a Tommymu niečo vyčíta. Na príbeh nemá absolútne žiadny dopad. Podobne je na tom Alfie v podaní herca Toma Hardyho.

Tohto herca máme veľmi radi a má skvelo napísanú postavu, ale tentoraz má v celej sérii len dve scény a aj tie pôsobia samoúčelne. Alfie má predniesť hlboké či zaujímavé monológy a následne sa odpratať zo scény. Opäť však na dej nemá takmer žiadny dopad a úplne by stačilo, keby mu napríklad Tommy poslal list. 

Neohrozený, všemohúci Tommy

Ako ohodnotiť hlavnú postavu Tommyho? Zase sa ukázalo, že má tajný plán, ktorým prekvapí všetkých svojich nepriateľov. Už od prvej časti bolo jasné, že Tommy zase každého prekabáti, lenže tentoraz to nemalo žiadnu príbehovú postupnosť a stalo sa to bez akýchkoľvek náznakov a scén, že Tommy to zase raz zvládne. Nie preto, že to dáva zmysel, ale preto, že je to základnou črtou postavy a je jedno, ako sa k tomu seriál dopracuje. 

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Mimochodom, Tommy náhodou zistil, že má syna. Volá sa Duke a tak nejako na neho nemáme vytvorený žiadny názor. Jednoducho v šiestej sérii existuje a to je asi všetko, čo sa o ňom dá povedať. Jeho rolu mohol vyplniť napríklad Finn, ďalší člen rodiny Peaky Blinders. S tým však tvorcovia mali úplne iné plány, ktoré veľmi nedávajú zmysel.

Odporúčané
10 milovaných seriálov, ktoré sa končia v roku 2022 10 milovaných seriálov, ktoré sa končia v roku 2022 10. marca 2022, 19:30

Jeho kroky, rozhodnutia a činy v poslednej epizóde vôbec nesedia s tým, ako sa postava správala celých päť predošlých sérií. Jediný dôvod ich existencie je ten, že tvorcovia vďaka tomu vytvorili budúci konflikt a bolo im jedno, akokoľvek umelo pritom bude pôsobiť. 

Niečo sa v poslednej sérii predsa len podarilo

Našťastie, nie každý aspekt šiestej série je tak zlý ako scenár, príbeh a práca s postavami. Peaky Blinders stále vzniká vďaka talentovanému štábu, takže sa môžeš spoľahnúť a vysokú technickú kvalitu. Týka sa to aj práce s kamerou. V šiestej sérii je len niekoľko „akčných scén“, no všetky vyzerajú veľmi prehľadne. Podarilo sa to obzvlášť vo finálovej prestrelke na ulici, ktorá má vynikajúcu atmosféru. Išlo azda o jedinú scénu v celej sérii, ktorej nechýbalo napätie. 

Seriál stále pôsobí aj skvelou dobovou atmosférou. Tentoraz sa dej odohráva v 30. rokoch minulého storočia. Trochu nás síce mrzí, že sa seriál už tak veľmi neodohráva v špinavých uliciach Birminghamu, ale aj ostatné miesta pôsobia drsným dojmom.

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Vysoký štandard si udržali aj herci. Napriek tomu, že v podstate nemali čo hrať, zvládli všetky scény podať s veľkou energiou. Väčšina dialógov a scén totiž nebola zaujímavá, no vďaka hereckým výkonom si seriál dokázal udržať našu pozornosť. 

Odporúčané
Posledná séria Peaky Blinders je zatiaľ trochu nudná a nevieme sa dočkať, kedy sa už skončí Posledná séria Peaky Blinders je zatiaľ trochu nudná a nevieme sa dočkať, kedy sa už skončí 8. marca 2022, 13:30

Podaril sa aj soundtrack, kulisy, kostýmy, akčné scény a finále, ktoré sa vrátilo späť ku kvalitám predošlých sérií. Lenže všetkých päť predošlých epizód za nimi veľmi zaostávalo. Potešila aj prítomnosť skvelého britského herca Stephena Grahama. Bohužiaľ, v celej sérii má len dve krátke scény. 

Šiesta séria Peaky Blinders je v porovnaní s prvými štyrmi sériami obrovským sklamaním. Aj tá piata, hoci bola o trochu slabšia, bol stále skvelá. Keby sme však nemuseli šiestu sériu recenzovať, ani ju nedopozeráme. Skutočne to za to nestojí. Odporúčame pozrieť si prvý diel, následne si zistiť, čo sa stalo v ďalších štyroch a potom si ešte pozrieť finále. A aj tak ti dej možno bude pripadať rozťahaný.

Celá šiesta séria sa podľa nás mala odohrať v dvoch epizódach a dejové línie s Michaelom vo väzení, zdrogovaným Arthurom a úmrtím Ruby sa mali vyhodiť. Skús si z hlavy vyhodiť a porozmýšľaj, či by tým príbeh nejako utrpel.

Začala sa posledná séria Peaky Blinders.
Začala sa posledná séria Peaky Blinders. Zdroj: BBC One

Podobne je na tom aj hlavná dejová os s fašistami, ktorá bola nadmieru nudná a nič zaujímavé s v nej nestalo. Nepotešilo nás ani chýbajúce napätie či príliš veľká predvídateľnosť (prekvapil nás jedine zvrat s doktorom, inak by sme si koniec série tipli už v prvej epizóde). Za skvelú dobovú atmosféru, hercov, kostýmy, soundtrack a vysokú technickú úroveň na čele s kamerou udeľujeme s privretými očami päť bodov z desiatich. 

Odporúčané
5. séria Peaky Blinders kvalitou rozdelila divákov. Šetrila akciou, no i tak za sebou zanechala množstvo mŕtvol (Recenzia) 5. séria Peaky Blinders kvalitou rozdelila divákov. Šetrila akciou, no i tak za sebou zanechala množstvo mŕtvol (Recenzia) 24. septembra 2019, 13:05

PS: Nový „záporák“ je taký nevýrazný, pričom v deji nemá žiadnu aktívnu rolu, že sme na neho aj zabudli. V recenzii ho spomíname len preto, že nám ho pripomenul kolega.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia