Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022, 14:08
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

Zajtrajšie pojednávanie s Marianom Kotlebom na Najvyššom súde zrušili. Vraj si ešte potrebuje preštudovať spis

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Kotleba odsúdený prvým stupňom si na právoplatné rozhodnutie počká. Vraj si potrebuje preštudovať spis pre nové dôkazy.

Verejné zasadnutie s Marianom Kotlebom zrušili. Naplánované bolo na utorok 8. marca o 10.00 h, keď sa šéf extrémistickej ĽSNS mal dozvedieť, či bude musieť nastúpiť do výkonu trestu. 

Hovorkyňa Najvyššieho súdu SR informovala, že predseda opozičnej strany potrebuje viac času na oboznámenie sa s novými dôkazmi, ktoré predložil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz. 

Kotlebu už Špecializovaný trestný súd odsúdil na 4 roky a 4 mesiace vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Keďže sa odvolal, rozhodnúť musí Najvyšší súd. Ak by sa senát NS stotožnil s rozsudkom nižšieho stupňa, Marian Kotleba by musel ísť do väzenia, prišiel by o poslanecký mandát a nemohol by z väzenia riadiť stranu ĽSNS, ktorej by zároveň hrozil rozpad

Odporúčané
Marian Kotleba sa postaví pred Najvyšší súd. Ak mu potvrdí 4 roky natvrdo, ako politik skončil Marian Kotleba sa postaví pred Najvyšší súd. Ak mu potvrdí 4 roky natvrdo, ako politik skončil 7. marca 2022, 9:30

Mariana Kotlebu pôvodne obvinili z toho, že v roku 2017 ešte ako banskobystrický župan zorganizoval benefičnú akciu na pôde strednej školy, kde viacerým rodinám v núdzi odovzdal šek na sumu 1 488 eur. Nebol to bežný deň, ale 14. marec – deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu, ktorého prezidentom sa stal vojnový zločinec Jozef Tiso. 

Podľa historika a autora bestselleru Fašizmus Jakuba Drábika použil Kotleba symboliku na to, aby podporovateľom neonacistov vyslal signál, že stále patrí medzi nich. Číslo 14 odkazuje na 14 slov Davida Lana, ktorý zomrel vo väzení ako jeden z prominentných amerických neonacistov. Štrnásť slov „We must secure the existence of our people and a future for white children“ znamená v preklade „Musíme zabezpečiť existenciu nášho ľudu a budúcnosť pre biele deti“. Číslo 88 odkazuje na nemecký nacistický pozdrav Heil Hitler! 

Domov
Zdieľať
Diskusia