Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022, 13:29
Čas čítania 1:04
Daniel Mikolášik TASR

V Rusku zatkli 5 000 ľudí za jeden deň. Protestovali proti Putinovmu útoku na Ukrajinu

V Rusku zatkli 5 000 ľudí za jeden deň. Protestovali proti Putinovmu útoku na Ukrajinu
Zdroj: TASR/AP
NEWS PROTESTY RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Moskva tvrdo zasahuje proti protestujúcim.

Rusko zadržalo vyše 5 000 ľudí, ktorí v nedeľu v desiatkach miest protestovali proti útoku prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Moskva tvrdo zasahuje proti každému, kto sa stavia proti vojenskému napadnutiu Ukrajiny Ruskom, pripomína tlačová agentúra AFP.


Ruská nezávislá skupina OVD-Info, ktorá monitoruje zatýkanie počas protestov, uviedla, že polícia zadržala na protivojnových protestoch najmenej 5 016 ľudí v 60 mestách. Je to nevídaný počet zadržaných za jediný deň a oveľa vyšší než počas zatýkania vo vlne protestov, ktoré vypukli v Rusku vlani, keď úrady uväznili opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Navaľnyj vyzval Rusov, aby protestovali proti vojne, a tento apel poslal z väzenskej cely.
Protestujúcim v Rusku hrozia tresty odňatia slobody, ak vyjdú do ulíc. OVD-Info uviedla, že v Moskve zatkli 2 394 ľudí. V Petrohrade zaznamenala táto skupina najmenej 1 253 zatknutých. Protesty sa konali aj v menších mestách v rôznych ruských oblastiach.

Policajti zatýkajú ženu počas akcie proti ruskému útoku na Ukrajinu v Moskve 24. februára 2022.
Policajti zatýkajú ženu počas akcie proti ruskému útoku na Ukrajinu v Moskve 24. februára 2022. Zdroj: TASR/AP


Niekoľko aktivistov zverejnilo na sociálnych sieťach videá z násilného zatýkania. OVD-Info oznámila, že polícia používala proti protestujúcim elektrické paralyzéry. Protivojnové protesty v Rusku pokračujú aj napriek varovaniam úradov a riziku uväznenia.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Na potláčanie kritiky v Rusku schválili ďalšie opatrenia – Putin v piatok podpísal zákon, ktorý zavádza tresty väzenia do výšky 15 rokov za „lživé správy“ o ruskej armáde. Zákon stanovuje tresty väzenia v rôznej dĺžke a pokuty pre ľudí, ktorí „zámerne zverejnia lživé informácie“ o armáde, pričom tvrdšie tresty sa budú dávať v prípade, že ich šírenie malo vážne následky.

Putin takisto podpísal návrh zákona, ktorý umožňuje ukladať pokuty alebo tresty väzenia až do troch rokov za vyzývanie na sankcie proti Rusku. Moskva teraz čelí bezprecedentne tvrdým ekonomickým sankciám Západu za to, že napadla Ukrajinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia