Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2022 o 19:56
Čas čítania 0:32
Martina Havranová

Rusi prerušujú komunikáciu Záporožskej jadrovej elektrárne s vonkajším svetom

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Vedenie elektrárne sa údajne musí podriaďovať rozkazom veliteľa ruských síl.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v nedeľu vyjadrila hlboké znepokojenie nad správami o prerušení komunikácie so Záporožskou jadrovou elektrárňou, ktorú tento týždeň obsadili ruské jednotky okupujúce Ukrajinu, informuje TASR.

Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží je najväčšia v Európe.
Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží je najväčšia v Európe. Zdroj: Energoatom.com

Podľa agentúry odvolávajúcej sa na ukrajinské úrady sa vedenie elektrárne musí podriaďovať rozkazom veliteľa ruských síl. Ukrajina navyše oznámila, že ruské sily vypli elektrárni niektoré mobilné siete a internet. Telefónne linky, e-maily a fax už nie sú funkčné. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu dokáže s elektrárňou komunikovať len pomocou mobilných telefónov a dodala, že hovory sú v nízkej kvalite. 

Riaditeľ agentúry Rafael Grossi v súvislosti so situáciou vyhlásil, že je mimoriadne znepokojený a ponúkol, že odcestuje na Ukrajinu, aby s Kyjevom aj Moskvou rokoval o spôsoboch, ako zaistiť bezpečnosť ukrajinských jadrových zariadení. Podľa neho je spoľahlivá komunikácia medzi regulátorom a prevádzkovateľom elektrárne rozhodujúcou súčasťou celkovej jadrovej bezpečnosti a ochrany.


      

Domov
Zdieľať
Diskusia