Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2022, 14:19
Čas čítania 1:14
Martin Adam Pavlík

Zuzana Čaputová: Zelenského hnev chápem, ale ak by sa NATO zapojilo do konfliktu na Ukrajine, znamenalo by to tretiu svetovú vojnu

Zuzana Čaputová: Zelenského hnev chápem, ale ak by sa NATO zapojilo do konfliktu na Ukrajine, znamenalo by to tretiu svetovú vojnu
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
NEWS POLITIKA RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE ZAHRANIČNÁ POLITIKA SR ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka to povedala v relácii Na telo.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v relácii Na telo reagovala na prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý pred niekoľkými dňami kritizoval NATO za odmietnutie zriadiť bezletovú zónu nad Ukrajinou. 

Ten povedal, že NATO bude zodpovedné za každú ďalšiu obeť na Ukrajine pre svoju neschopnosť zasiahnuť. Čaputová povedala, že Zelenského slová a hnev chápe, avšak zaujala jasný postoj, že zriadenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by znamenalo priame zapojenie sa do vojny a šlo by o zatiahnutie tridsiatich krajín do konfliktu, čo by malo ďalekosiahle následky.

Zuzana Čaputová.
Zuzana Čaputová. Zdroj: TASR/Martin Baumann


„Toto Severoatlantická aliancia nechce a nemôže dopustiť, v tomto sme jednotní,“ povedala prezidentka. Dodala však, že susedom Slovensko bude naďalej pomáhať najmä humanitárne, ale aj tým, že Ukrajine dodá zbrane, teda im pomôže brániť sa. „Nebudeme sa pozerať so založenými rukami na to, ako Ukrajinci trpia. Avšak aktívne zapojenie sa do bojov na Ukrajine by znamenalo tretiu svetovú vojnu,“ povedal prezidentka. 
 

Koniec-koncov, ruský prezident Vladimir Putin v sobotu povedal, že vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by vnímal ako útok na Rusko. Podľa Čaputovej hádam nikto nečakal, že ruský prezident zájde tak ďaleko a príde s vojenskou inváziou. Taktiež doplnila, že ruský prezident vo svojich vyhláseniach z posledných dní klame či zavádza a používa úplne nezmyselné argumenty.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo


Taktiež pripomenula, že na Ukrajine zomierajú civilisti a „posielanie vreckoviek“, by im nepomohlo, preto je podľa nej posielanie vojenskej techniky zo Slovenska úplne legitímne. Zároveň sa snažila upokojiť verejnosť tým, že Slovensku práve vďaka členstvu v NATO zatiaľ nehrozí priamy vojenský konflikt s Ruskom. „Sme pod bezpečnostným dáždnikom Severoatlantickej aliancie,“ vyhlásila hlava štátu. 

Ďalej uviedla, že najnovšie sankcie voči Ruskej federácii sú bezprecedentné a masívne, no je stále priestor „ísť ešte ďalej“. Upozornila však na to, že sa týkajú aj bežných civilistov. Na otázku, v akom stave je Slovensko v zásobách ropy či plynu, odpovedala, že máme zásoby na rok. Nevylúčila, že v rámci energetiky môže dôjsť v najbližšej dobe k zdražovaniu.  

Domov
Zdieľať
Diskusia