Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2022, 7:54
Čas čítania 7:25
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Do kauzy Kuciak opäť vstúpi Najvyšší súd, bude rozhodovať o zaujatosti sudkyne Pamely Záleskej

ZÁZNAM: Do kauzy Kuciak opäť vstúpi Najvyšší súd, bude rozhodovať o zaujatosti sudkyne Pamely Záleskej
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS MARIAN KOČNER VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Hlavné pojednávanie sme sledovali na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

• Hlavné pojednávanie v pondelok prerušili, Najvyšší súd musí najprv rozhodnúť o námietke zaujatosti členky senátu Pamele Záleskej. 

• So zaujatosťou by mohol mať problém aj sudca Cisárik, ktorý najprv rozhodol o spojení kauzy Kuciak s prípadom vrážd prokurátorov a neskôr sa sám vylúčil ako člen senátu, pretože už skôr sa zúčastňoval procesných úkonov s Alenou Zsuzsovou. 

• Hlavné pojednávanie by malo pokračovať 28. marca, ak dovtedy stihne Najvyšší súd rozhodnúť o namietke zaujatosti. 

• Najvyšší súd nariadil Špecializovanému trestnému súdu, ako má ďalej na hlavnom pojednávaní postupovať a ako má hodnotiť jednotlivé dôkazy

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


13:10Hlavné pojednávanie pre dnešný deň ukončili, o námietke zaujatosti členky senátu ešte bude rozhodovať aj Najvyšší súd. Hlavné pojednávanie by malo pokračovať na konci marca, zatiaľ však nie je jasné, či dovtedy stihne o zaujatosti senát NS rozhodnúť. 

13:06 – Splnomocnenec rodiny Kuciakovcov navrhol, aby sa ďalšie pojednávania konali vo veľkej pojednávacej miestnosti v budove Justičnej akadémie, aby sa mali možnosť advokáti poškodených možnosť radiť so svojimi klientmi. Túto možnosť majú v malej pojednávacej miestnosti len obžalovaní, ktorí sedia v radoch za sebou. Poškodení sedia v jednom rade. 

12:55 – Senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol, že Pamela Záleská nebude vylúčená zo senátu ako jeho členka a bude naďalej rozhodovať v tejto veci. Súd tak odmietol námietku zaujatosti, ktorú vzniesol advokát Marek Para.

Splnomocnenec Mariana Kočnera pôvodne konštatoval, že Záleská môže byť zaujatá, pretože rozhodovala ako predsedníčka senátu ešte v decembri o vine sprostredkovateľa vraždy Zoltána Andruskóa. Senát Ruženy Sabovej preskúmal rozhodnutie z 30. decembra 2019, keď senát na čele so Záleskou odklepol Andruskóovi 15-ročný trest. Aj samotný odsúdený Andruskó pôvodne čakal nižší trest za to, že polícii pomohol ako kournný svedok s kauzou Kuciak. 

Súd okrem iného preskúmal aj rozhovor sudkyne Pamely Záleskej pre Denník N s nadpisom „Sudkyňa Pamela Záleská: Desať rokov pre Andruskóa bolo málo, vražda Kuciaka bola brutálna“ z 14. apríla 2020. Záleská v tomto rozhovore nenaznačuje vinu niektorého z ostatných obvinených, vyjadruje sa len k Zoltánovi Andruskóovi, ktorý sa priznal. 

12:45 – Hlavné pojednávanie bude o niekoľko minút pokračovať po porade senátu, ktorá trvala približne hodinu a pol. 

11:40 Prestávka na poradu senátu pokračuje. Mali by vyriešiť obe námietky zaujatosti.

11:16 – Predsedníčka senátu prerušila hlavné pojednávanie kvôli prestávke. Senát sa pravdepodobne bude radiť, ako bude ďalej postupovať v súvislosti s námietkou zaujatosti voči členke senátu Pamele Záleskej. Do úvahy prichádza aj alternatíva, že kauzu Kuciak a prípravu vrážd prokurátorov znovu rozdelia pre zaujatosť sudcu Cisárika, ktorý o spojení rozhodoval, aj keď už predtým konal v procesných veciach v rámci kauzy Kuciak.

Kočner
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

11:12 Obžalovaná Alena Zsuzsová súhlasí s tým, čo povedali jej právni zástupcovia.

11:10 Marian Kočner tvrdí, že mu iné kauzy priniesli nespochybniteľné dôkazy o tom, že svedkovia, ktorí vypovedali pred senátom, klamali. „OČTK manipulovali dôkazy,“ tvrdí Marian Kočner s tým, že tieto veci predpokladal, ale dnes ich vie dokázať. 

11:00 Obhajca Mariana Kočnera Marek Para vzniesol námietku zaujatosti voči Pamele Záleskej, ktorá uzatvorila dohodu o vine a treste so Zoltánom Andruskóom. Súd mu vymeral 15 rokov za mrežami, pretože sa priznal a spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní. Advokát obžalovaného Kočnera senát žiada, aby Záleskú nahradil iný sudca Špecializovaného trestného súdu. 

K námietke zaujatosti sa pripájajú aj ďalší advokáti obžalovaných.

10:52 O spojení káuz Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov rozhodoval sudca Milan Cisárik, ktorý mohol byť v tejto veci zaujatý. Pôvodne mal byť aj členom senátu, ale keď ho vybrali, oznámil svoju zaujatosť, pretože v minulosti ešte ako prokurátor rozhodoval o niektorých procesných úkonoch v kauze Kuciak. Cisárika nahradila ako členka senátu práve Pamela Záleská, ktorá už v rámci tejto kauzy rozhodovala v samostatnom konaní o treste pre sprostredkovateľa vraždy Zoltána Andruskóa ako predsedníčka senátu. 

10:49 Prokurátor Peter Šufliarsky počas prestávky hovoril novinárom, že ľutuje svoju komunikáciu s Marianom Kočnerom, pre ktorú odišiel z postu námestníka generálneho prokurátora v roku 2019. Tvrdí, že ho v systémoch polície lustrovali desiatky ráz. Šufliarsky povedal, že dôvody, pre ktoré mohol mať Marian Kočner záujem na jeho likvidácii, uvedie až na hlavnom pojednávaní. Podľa jeho slov ich bolo niekoľko. Potvrdil aj, že ako prokurátor na trestnom úseku pracoval aj na veciach, ktoré odhalili novinári. 

10:40 Senát sa momentálne zaoberá otázkou, či bude Zlatica Kušnírová aj naďalej poškodenou, ktorá si nárokuje náhradu škody. V pôvodnom rozsudku chýbal výrok o náhrade škody, na čo upozornil Najvyšší súd.

Prokurátor súhlasí s návrhom, aby Zlaticu Kušnírovú ponechali v konaní aj s uplatnením náhrady škody. 

Aj splnomocnenec Roman Kvasnica súhlasí, aby si jeho klientka mohla ponechať možnosť náhrady škody. 

10:24  Po prestávke budú čítať obžalobu Kočnera a spol., následne sa budú môcť obžalovaní vyjadriť k vine, resp. nevine. Marian Kočner a Alena Zsuzsová vysvetlia, prečo nesúhlasili s prítomnosťou Pamely Záleskej v senáte ŠTS. 

10:21  Ružena Sabová ukončila čítanie správy o stave veci. Nariadila krátku prestávku. 

10:05 Sabová pokračuje v čítaní dôležitých bodov rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý zhrnul dôležité dôkazy. V niektorých prípadoch opäť pripomína, že niektoré dôkazy navrhované Najvyšším súdom nevykonali, pretože prokurátor to nenavrhol. Refresher analyzoval písomné odôvodnenia rozhodnutia Najvyššieho súdu v tomto článku. 

Na viac ako 30 stranách senát Najvyššieho súdu vymenúva, ako mal ŠTS postupovať, aby pri druhom vyhlásení rozsudku došiel k objektívnemu záveru. Senátu Ruženy Sabovej, ktorý nebol pri rozhodovaní o (ne)vine Aleny Zsuzsovej jednotný, prikazuje vykonať sériu konkrétnych dôkazov a v niektorých momentoch navádza sudcov z Pezinka, ako majú krok po kroku postupovať a ako si majú vysvetľovať napríklad výpovede korunných svedkov Petra Tótha a Zoltána Andruskóa. 

Odporúčané
Zsuzsovej pretekársky tep, správy o svrabe v Threeme aj Kočnerov motív. Najvyšší súd radí špeciálu, ako postupovať v kauze Kuciak Zsuzsovej pretekársky tep, správy o svrabe v Threeme aj Kočnerov motív. Najvyšší súd radí špeciálu, ako postupovať v kauze Kuciak 17. septembra 2021, 14:30

10:01 Úlohou súdu bude vykonať aj komunikáciu z aplikácie Whatsapp, pripomína Sabová. Na základe nej majú na Špecializovanom trestnom súde vyhodnotiť vzťah medzi Kočnerom a Kuciakom v kontexte ďalších dôkazov. 

9:57 Predsedníčka senátu Sabová pokračuje v čítaní procesných záležitostí, teraz prešla na dôležitý dokument, ktorým je rozhodnutie Najvyššieho súdu. Stručne zhrnula niektoré body, ktoré senát NS senátu Špecializovaného trestného súdu vyčítal. Najvyšší súd napríklad uviedol, aby sa ŠTS zameral na vyhrážky Mariana Kočnera cez komunikačné aplikácie. Ďalej Najvyšší súd vyčítal, že sa prvostupňový súd nevyrovnal s okolnosťami v súvislosti so zaregistrovaním strany cieľ, hovorí Sabová. Na niektoré z nevykonaných dôkazov reaguje tým, že o to procesné strany vôbec nežiadali. 

Alena Zsuzsová
Zdroj: TASR

9:53 Marian Kočner napísal na papier odkaz svojmu právnemu zástupcovi Marekovi Parovi, ktorý sedí v lavici za ním. Papier Kočner starostlivo zakrýval, aby nik nevidel, čo píše. Bezprostredne vedľa neho sedí ozbrojený kukláč. Alena Zsuzsová si číta z dokumentov, ktoré má uložené vo farebnom obale. 

9:44 Poškodení Maroš Žilinka a Daniel Lipšic nie sú prítomní na hlavnom pojednávaní, obaja sa ospravedlnili – generálny prokurátor je PN, špeciálny prokurátor čerpá dovolenku. Sudkyňa Ružena Sabová pripomína, že ich účasť nie je nutná, sú len upovedomení o ich konaní. 

9:40 Predsedníčka senátu Ružena Sabová sa momentálne zaoberá procesnými náležitosťami, keďže vo viacerých prípadoch sa menili splnomocnenci obžalovaných. Novinári tentoraz nebudú detailne sledovať správanie obžalovaných, keďže z televíznej obrazovky nebude možné zistiť, kam sa napríklad Marian Kočner pozerá. Všetci prítomní v pojednávacej miestnosti majú nasadené rúška. 

9:37 Na hlavnom pojednávaní je prítomný aj Tomáš Szabó, ktorého už v kauze Kuciak odsúdili na 25 rokov väzenia. Podľa prokuratúry sa zúčastnil aj na príprave vrážd prokurátorov, objednávku však neskôr sprostredkovateľ Zoltán Andruskó zastavil. 

9:30 Sudkyňa poprosila Mariana Kočnera o občiansky preukaz. Nezrozumiteľne jej odpovedal, že má pri sebe akúsi kartičku. Vzápätí začal prehľadávať tašku a prostredníctvom príslušníka ZVJS podal sudkyni Ružene Sabovej svoj identifikačný preukaz. Predsedníčka senátu sedí po pravici Mariana Kočnera. 

9:28 Podobne ako vlani, ani tentoraz nebude možný živý zvukový prenos z pojednávaní. Výnimku mali médiá len v čase veľmi prísnych protipandemických opatrení, keď umožnili prístup na súd len RTVS a webu Aktuality.sk.

Kočner
Zdroj: TASR/Dano Veselský

9:21 Marian Kočner nesúhlasí s tým, aby bola členkou senátu Pamela Záleská, ktorá nahradila Ivana Matela. Ani obžalovaná Alena Zsuzsová nesúhlasí s touto zmenou. Odôvodnenie svojich rozhodnutí poslali súdu ešte 18. februára. 

9:15 Marian Kočner a Alena Zsuzsová sedia v prvej lavici pre obžalovaných. Medzi nimi sú dvaja príslušníci ZVJS, len približne 3 metre oproti nim sedia splnomocnenci poškodených a prokurátor. Kočner aj Zsuzsová majú na sebe modré väzenské oblečenie, keďže obaja sú už právoplatne odsúdení v iných kauzách. Expodnikateľ dostal 19-ročný trest za podvody zo zmenkami, Alena Zsuzsová dostala 21 rokov za sprostredkovanie vraždy primátora Hurbanova. 

9:10 Na súd prišiel aj Peter Šufliarsky, ktorý pôsobí ako poškodený vo veci prípravy vrážd prokurátorov. 

9:08 Novinárov pustili do pojednávacej miestnosti len na pár minút, aby si urobili ilustračné zábery do reportáží. Všetci sa museli následne presunúť do vedľajšej miestnosti, kde sledujú dianie cez televíznu obrazovku.

9:00 Hlavné pojednávanie sa začne o niekoľko minút, do pojednávacej miestnosti vstúpili najprv procesné strany, následne priviedli v putách obžalovaných vrátane Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. 

8:46 Splnomocnenec poškodených Peter Kubina očakáva, že hlavné pojednávanie bude plynúť rýchlo. Myslí si, že vzhľadom na skutočnosť, že prípad prípravy vrážd prokurátorov je väzobnou vecou, rozhodnutia by sme sa mohli dočkať rýchlejšie, ako keby kauzu Kuciak pojednávali samostatne. Ďalšie dni hlavného pojednávania sú však naplánované až o mesiac – na 28., 29. a 30. marca. 

8:27 Hlavné pojednávanie v kauze Kuciak už nebude prebiehať vo veľkej pojednávacej miestnosti v budove Justičnej akadémie, tak ako to bolo pôvodne. Pred rokom sa na megaproces prišli pozrieť aj desiatky novinárov zo zahraničia, tentoraz je celkový počet obmedzený na 30. 

Novinári nesedia v rovnakej miestnosti ako prokurátori, advokáti a obžalovaní, ale vo vedľajšej miestnosti, a to vzhľadom na pandemické opatrenia. Pojednávanie budeme sledovať cez televízne obrazovky. 

ŠTS pezinok kuciak
Zdroj: Refresher

8:15  Mariana Kočnera práve priviezli na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

7:55 Podľa Najvyššieho súdu musia čítať šifrované správy z Threemy v kontexte. Kočner a Zsuzsová si písali o vypadnutých zuboch, svrabe alebo miznúcom snehu, pričom prokurátor sa domnieval, že sa dohodujú o vražde. Podľa senátu ŠTS však ani tento nepriamy dôkaz nebol relevantný. Keď vyšiel Kuciakov článok o Kočnerových podozrivých prevodoch, písali si o kožných problémoch, ktoré má vyriešiť krém. Zsuzsová však v skutočnosti kožné problémy nemala a ani nešla do lekárne, kam ju Kočner posielal.

Špecializovaný trestný súd sa bude musieť vyrovnať aj s ďalšími správami, v ktorých sa Kočner vyjadroval na adresu Jána Kuciaka tak, že mu zjavne prekážalo, keď písal články o jeho kauzách. Najvyšší súd zároveň upozornil, že korunným svedkom Petrovi Tóthovi a Zoltánovi Adruskóovi možno veriť, aj keď pochádzajú z pochybných kruhov. 

Najdôležitejšie informácie o kauze Kuciak sme zhrnuli v tomto článku.

Pezinok ŠTS kočner
Zdroj: Refresher

7:50 Rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej sa budú zúčastňovať na pojednávaní s Marianom Kočnerom. Refresheru to potvrdil splnomocnenec Peter Kubina, ktorý v prípade nahradil advokáta Daniela Lipšica. Ten sa medzičasom stal šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry. 

7:44 Zatiaľ nie je jasné, ako bude hlavné pojednávanie prebiehať. Niektoré dôkazy budú môcť vykonať čítaním, iné sa budú musieť zopakovať. Kľúčových svedkov pravdepodobne vypočujú opätovne. 

7:00 O 9.00 h bude pokračovať hlavné pojednávanie v kauze Kuciak.

Kauzu Kuciak pôvodne spojili s vraždou podnikateľa Petra Molnára, keďže spoločným menovateľom týchto prípadov boli vykonávatelia Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Oboch už odsúdili, hlavné pojednávanie však teraz spoja s objednávkami vrážd prokurátorov. 

Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabo, Dušan Kracina a Darko Dragič ako organizovaná skupina údajne pripravovali vraždu v súčasnosti už generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Petra Šufliarskeho. Za Žilinku mala byť odmena 70-tisíc, za Lipšica 200-tisíc. Sprostredkovateľ Zoltán Adruskó vraj objednávku na poslednú chvíľu odvolal.

Domov
Zdieľať
Diskusia